Osteoporosis

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 06/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Apa Itu Osteoporosis?

Orang yang menghidap osteoporosis mempunyai tulang yang nipis dan lemah. Perkataan ‘Osteo’ berasal daripada perkataan Greek, ‘Osteon’, yang membawa maksud ‘Tulang’ manakala ‘Porosis’ pula berasal daripada perkataan Greek, ‘Poros’ yang bermaksud ‘lubang/laluan’. Menurut Kamus perubatan Medilexicon, Osteoporosis adalah “pengurangan kuantiti tulang atau atropi tisu rangka; gangguan berkaitan usia yang diperincikan dengan pengurangan jisim tulang dan kehilangan seni bina-mikro, membawa kepada kecenderungan untuk keretakan tulang.”

Menurut Servis Kesihatan Nasional (NHS), sekitar 3 juta orang di UK meghidap osteoporosis, membawa kepada 230 000 retakan tulang setiap tahun. Menurut Yayasan Osteoporosis Kebangsaan (NOF), osteoporosis adalah ancaman kesihatan awam kepada sekitar 44 juta warga Amerika Syarikat dan 55% daripada orang yang berusia 50 tahun ke atas. NOF turut melaporkan bahawa 10 juta individu kini menghidap osteoporosis, manakala 34 juta individu dikatakan mempunyai jisim tulang yang rendah, meletakkan mereka pada risiko yang tinggi untuk mendapat osteoporosis.

Semakin usia meningkat dan semakin ramai mengamalkan gaya hidup sedentar, insiden osteoporosis dijangka akan terus meningkat. Kajian ini menunjukkan bahawa penggubal polisi dan agensi-agensi berdana kurang mempertimbangkan pembangunan ini secukupnya dalam perancangan mereka.

Sekiranya osteoporosis tidak berjaya dicegah atau dibiarkan tidak dirawat, ianya boleh bertambah teruk sehingga berlakunya retakan tulang, tanpa rasa sakit sebelum itu. Lazimnya, ianya melibatkan tulang pinggul, tulang belakang atau tulang di tapak tangan. Retakan tulang pinggul lazimnya memerlukan kemasukan ke hospital dan pembedahan besar. Retakan tulang pinggul secara umunya, membawa kepada gangguan berjalan yang serius dan kadangkala, boleh membawa kepada maut sekiranya tidak dirawat. Retakan tulang belakang atau verterbra boleh membawa kepada kemerosotan ketinggian, kecacatan dan sakit tulang belakang yang teruk.

Para saintis German menjelaskan bahawa terdapatnya mekanisma molekul yang mengawal keseimbangan antara pembentukan tulang dan juga penyerapan tulang. Mereka berjaya membuktikan konsep ini dengan memaparkan dua bentuk suis gen yang berbeza – isoform pendek dan isoform panjang – yang menentukan proses ini.

Apakah simptom osteoporosis?

Osteoporosis berlaku secara beransur-ansur dalam tempoh bertahun lamanya. Keadaan ini boleh menerpa pesakit tanpa sebarang simptom pada mulanya – ianya boleh mengambil masa berbulan-bulan hingga ke beberapa tahun untuk mula disedari. Antara tanda-tanda awal osteoporosis adalah sakit sendi

Kesukaran untuk berdiri

Kesukaran untuk duduk tegak. Posisi membongkok yang kerap dilihat dalam kalangan orang tua adalah tanda boleh dilihat yang mungkin menandakan osteoporosis.

Semakin jisim dan ketumpatan tulang seseorang itu terus menurun, keretakan pinggul, tapak jari dan tulang belakang menjadi semakin kerap. Kerapuhan ini boleh menyebakan batuk atau bersin berkemungkinan untuk mengakibatkan retakan tulang rusuk atau kerosakan separa tulang belakang.

Orang tua menderita dengan sangat teruk sekiranya mereka mengalami keretakan tulang kerana proses penyembuhan tulang itu tidak berjalan lancar. Sekiranya ini berlaku, ianya boleh membawa kepada berlakunya arthritis, yang akhirnya akan menyebabkan pesakit tidak berupaya untuk melakukan aktiviti harian. Peratusan besar warga tua yang mengalami keretakan tulang tidak mampu untuk hidup berdikari selepas itu.

Walaupun osteoporosis sendiri tidak mengakibatkan kesakitan, keadaan ini menyebabkan tulang itu retak atau patah dengan sangat mudah, dan apabila tulang patah, ianya menyakitkan. Punca paling kerap dalam kesakitan kronik berkaitan osteoporosis adalah keretakan tulang belakang.

osteoporosis

Apakah faktor-faktor risiko untuk mendapat osteoporosis? Apakah penyakit yang berkaitan dengan osteoporosis?

Faktor risiko adalah sesuatu yang meningkatkan kemungkinan seseorang untuk menghidap sesuatu keadaan atau penyakit. Ada beberapa faktor yang meningkatkan kemungkinan untuk mendapat osteoporosis, antaranya:

Jantina pesakit

Wanita adalah dua kali ganda lebih berisiko untuk menghidap osteoporosis berbanding lelaki. Menurut pakar, ini disebabkan oleh 2 perkara iaitu:

 1. Wanita memulakan hayat mereka dengan hayat tulang yang lebih rendah.
 2. Wanita hidup lebih lama berbanding wanita.
 3. Menopaus menyebabkan penurunan mendadak estrogen yang mengakibatkan kerapuhan tulang yang cepat.

Usia

Semakin berusian seseorang, semanik menurun jisim tulang mereka dan penurunan ini berterusan sehingga mereka mati.

Vertigo

Saintis-saintis Korea menemui kaitan antara penghidap vertigo dan osteoporosis.

HIV

Penghidap HIV/AIDS mempunyai risiko mendapat osteoporosis yang lebih tinggi.

Kanser Perut

Kebanyakan mereka yang pernah menghidap kanser perut mungkin menghidap osteoporosis dan berisiko untuk mendapat keretakan tulang di masa akan datang.

Etnik

Orang Kaukasia, atau Afrika Selatan lebih cenderung untuk mendapat Osteoporosis berbanding orang Afrika atau orang Amerika Selatan atau India Utara. Bagaimanapun, risikonya tetap tinggi dalam semua orang.

Sejarah keluarga

Mereka yang mempunyai keluarga rapat yang pernah menghidapi osteoporosis berisiko tinggi untuk menghidapinya berbanding orang biasa, lebih-lebih lagi bila mereka pernah mendapat keretakan tulang. Kajian menemui bahawa gen DARC mempengaruhi ketumpatan tulang secara negatif dalam tikus.

Mereka yang mempunyai rangka badan yang kecil

Mereka yang berangka kecil khususnya jika mereka kurus, terdedah kepada risiko yang lebih tinggi untuk mendapat osteoporosis apabila mereka tua. Ini kerana jisim tulang mereka adalah lebih rendah berbanding orang lain.

Merokok

Mereka yang merokok terdedah kepada risiko yang lebih tinggi untuk mendapat osteoporosis.

Pendedahan kepada estrogen

Wanita yang mendapat menopaus lebih lewat, akan mengalami penurunan hormon estrogen yang lebih lambat dan mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mendapat osteoporosis.

Anorexia dan/atau bulimia

Mereka yang menghidap gangguan pemakanan seperti keadaan-keadaan ini, tanpa mengira jantina, akan lebih berisiko untuk mendapat osteoporosis.

Penyakit kardiovaskular dan kaitan dengan penyakit Alzheimer.

Sebuah kajian di University Rice telah membawa para pengkaji kepada kemungkinan untuk menemui kaitan misteri antara penyakit jantung dan penyakit Alzheimer.

Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy

  DARI PAKAR Morteza Tafakory

  Saraf Siatik

  Saraf Siatik Saraf siatik adalah saraf besar yang berasal dari saraf tunjang distal dan memanjang sepanjang hampir seluruh anggota badan belakang. Dalam kebanyakan vertebrata, ia adalah cabang utama dari pleksus ...

  Ditulis oleh Morteza Tafakory
  the-sciatic-nerve

  Kenali Organ-Organ Anda: Buah Pinggang

  Semua orang tahu bahawa sesetengah organ adalah penting untuk kemandirian anda: Otak, Jantung, Paru-paru, Buah pinggang…. BUAH PINGGANG? Tepat sekali. Walaupun anda tidak akan jumpa kad hari Valentine yang ...

  Ditulis oleh Morteza Tafakory
  buah pinggang

  Fleksibiliti Tubuh Badan

  Jika anda mengalami masalah dalam fleksibiliti tubuh badan, anda tidak keseorangan. Otot hamstring, bahu atau otot lain tegang Badan berasa keras dan sukar untuk bergerak Pergerakan fizikal terbatas Kebanyakan ...

  Ditulis oleh Morteza Tafakory

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Rendah Risiko Tulang Retak Jika Gemar Minum Teh, Ada 7 Kebaikan Lain Juga

  Kajian menunjukkan minuman teh boleh menurunkan risiko individu untuk mengalami tulang retak sekiranya berlaku trauma. Rahsia kesan positif tersebut...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Pusat Kesihatan, Penyakit Muskuloskeletal 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Sedang Mengalami Fasa Menopaus Yang Teruk? Hati-Hati! Anda Mungkin Ada Penyakit Tiroid

  Apabila orang bercakap mengenai gejala menopaus, mereka sering kaitkan dengan perimenopause, tapi bagaimana jika ia berkaitan dengan penyakit tiroid?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 24/09/2020 . 3 minit bacaan

  Zakar Memang TIADA Tulang, Tapi Kes Lelaki Berumur 63 Tahun Ini Tunjuk Sebaliknya!

  Terdapat banyak masalah zakar yang boleh terjadi kepada lelaki. Ada kes di mana seorang warga emas ada tulang pada zakarnya? Jom klik untuk baca!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 14/09/2020 . 3 minit bacaan

  Wanita Jangan Pelik Jika Tiba-tiba Alami Haid Tak Tetap, Ini Faktor Peningkatan Usia

  Pernah tak anda terfikir, mengapa jadual kitaran haid ketika mula-mula 'datang bulan' berbeza dengan kitaran yang sekarang? Ini jawapannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 14/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  haid sedikit

  Setiap Kali Datang Bulan Saja Mesti Darah Keluar Sedikit? Selain Hampir Menopaus, Ini Puncanya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 27/10/2020 . 3 minit bacaan
  apa itu osteoporosis

  Jangan Buat Main! Angkara Tulang Rapuh, Kehidupan & Pekerjaan Seharian Anda Akan Terjejas

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  fungsi kalsium

  Ingin Elak Masalah Tulang Reput, WAJIB Ambil Kalsium, Tapi Berapa Banyak Kena Makan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 16/10/2020 . 3 minit bacaan
  sakit pada payudara selepas menopaus

  Risau Payudara Selalu Rasa Sakit Selepas Menopaus? 5 Perkara Ini Mungkin Puncanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan