Obesiti dan Kesan daripada Tekanan Psikologi

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Penyelidikan baharu yang telah diterbitkan dalam jurnal penyelidikan Obesity, mendapati bahawa individu yang berpendapatan rendah mungkin lebih cenderung untuk mengalami obesiti akibat masalah psikologi yang menimbulkan pemakanan secara emosi untuk mengatasinya.

Penyelidikan yang dilaksanakan oleh University of Liverpool dan Edith Cowan University (ECU) telah meneroka sama ada hubungan antara status sosioekonomi rendah (SES) dan obesiti boleh dijelaskan oleh tekanan psikologi dan diikuti dengan makan secara beremosi sebagai satu strategi coping.

150 orang peserta dari North West England yang berasal daripada pelbagai latar belakang sosioekonomi menyelesaikan soal selidik yang mengukur tekanan psikologi, makan secara beremosi dan berdaya tahan. Para peserta melaporkan tahap pendapatan dan pendidikan mereka sebagai penunjuk status sosioekonomi dan ketinggian dan berat badan mereka untuk menghitung indeks jisim badan (BMI).

Kajian yang diketuai Dr Charlotte Hardman dari University of Liverpool mendapati SES yang lebih rendah dikaitkan dengan tekanan psikologi yang lebih tinggi, dan tekanan yang lebih tinggi dikaitkan dengan makan secara beremosi yang lebih tinggi, yang seterusnya meramalkan BMI yang lebih tinggi.

Obesiti dan makan secara beremosi

Penyelidikan menunjukkan bahawa tekanan psikologi sahaja tidak memudahkan hubungan antara SES yang lebih rendah dan BMI.

Dr Hardman menyatakan bahawa penemuan mereka menunjukkan bahawa dengan mengalami tekanan psikologi yang berkaitan dengan kehidupan dalam keadaan sosio-ekonomi yang lebih rendah dikaitkan dengan makan secara beremosi untuk menanganinya, yang akhirnya dikaitkan dengan obesiti.

Menurut beliau lagi, alasan ketidakseimbangan sosioekonomi dalam tahap obesiti sering dikaitkan dengan ketersediaan makanan yang lebih rendah kalori dan padat di kawasan yang lebih miskin berbanding kawasan kejiranan yang lebih kaya. Walau bagaimanapun, terdapat bukti yang terhad untuk perkaitan antara persekitaran makanan tempatan dan obesiti, yang menunjukkan bahawa faktor psikologi dan emosi juga boleh memainkan peranan.

Menurut beliau, penemuan ini menunjukkan bahawa ia bukan kesusahan, tetapi strategi coping manusia untuk menangani masalah yang mungkin penting dalam menjelaskan hubungan antara kelemahan sosioekonomi dan berat badan.

Obesiti dan status sosioekonomi yang lebih tinggi

Penyelidikan tersebut turut mendedahkan satu penemuan yang tidak dijangka. SES yang lebih tinggi juga dikaitkan dengan makan secara beremosi, namun, cara ini tidak bertindak balas terhadap tekanan psikologi yang signifikan.

Dr Joanne Dickson, dari ECU, berkata, berkemungkinan para peserta dengan SES yang lebih tinggi, makan sebagai tindak balas kepada emosi lain yang tidak berkaitan secara langsung dengan coping semasa menghadapi masalah, seperti perasan bosan.

Menurut beliau juga, hampir 2 dalam 3 orang dewasa di Australia direkodkan mempunyai berat badan berlebihan atau mempunyai obesiti pada tahun 2014 hingga 2015. Manakala di England, 61 peratus orang dewasa dicatatkan mempunyai berat badan berlebihan atau mengalami obesiti pada tahun 2016. Kekerapan obesiti yang tinggi di banyak negara di seluruh dunia adalah kebimbangan utama dan perkembangan intervensi yang berkesan dan pendekatan pencegahan adalah perkara yang berada di barisan hadapan agenda kesihatan negara.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ini Mungkin Sebab Kita Suka Membazir Makanan! Elak Pembaziran Dengan 5 Tip Ini

  Masalah pembaziran makanan adalah lebih besar daripada yang disangkakan. Hampir satu pertiga makanan yang dibazirkan datang dengan pelbagai alasan. 

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 15/10/2020 . 3 minit bacaan

  Dari Rasa Lesu, Terus Jadi Segar! Ini Dia 8 Makanan Yang Akan Buat Anda Kekal Bertenaga

  Pernah tak berasa lesu walaupun baru selesai makan? Bukankah makanan penambah tenaga? Ini kerana makanan kita sering tinggi karbohidrat, terutamanya gula.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Bukan Sekadar Hobi, Menyanyi & Menari Adalah Penawar Stres Terbaik! Tak Percaya? Jom Baca Ini

  Ada kajian yang kata bahawa aktiviti menyanyi dan menari mampu kurangkan stres. Adakah ia benar? Jom sama-sama kita ikuti artikel ini untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 22/09/2020 . 3 minit bacaan

  Bukan Sahaja ‘Apa’, Penderita Kencing Manis Juga Kena Prihatin Dengan ‘Bila’ Anda Makan!

  Mungkin ramai yang ada kencing manis jenis 2 namun tidak tahu tip untuk mengawalnya bukan? Jadi jom klik artikel ini untuk baca dengan lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kencing Manis, Diabetes Jenis 2 21/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  menguruskan badan

  Gagal Berdiet LAGI? 7 Tip Ini PASTI Dapat Bantu Anda Capai Berat Yang Dihajati

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
  muka stress

  Jangan Selalu Stres, Kalau Tak Nak Muka Berubah Jadi Macam Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 22/10/2020 . 3 minit bacaan
  kesihatan mental

  Hari Statistik Dunia 20 Okt: Angka Kesihatan Mental Dunia Meningkat Angkara COVID-19

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  bayi di dalam rahim

  Nak Tahu, 24 Jam Sebelum Lahir, Ada 11 Benda Bayi Buat Dalam Perut Ibu! No 8 Paling Tak Sangka!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/10/2020 . 3 minit bacaan