home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Pemakanan Yang Baik, Mengurangkan Kolesterol

Pemakanan Yang Baik, Mengurangkan Kolesterol

Kita biasanya mendengar banyak nasihat untuk mengelakkan makanan yang mengandungi kolesterol dalam makanan harian. Tetapi adakah anda pernah tertanya-tanya mengapa kita harus melakukan itu dan apa makanan yang dapat memenuhi keperluan kita?

Makanan yang kaya dengan kolesterol boleh didapati dalam daging merah, organ haiwan, telur dan makanan laut. Makanan ini boleh diubah menjadi lemak tepu yang dapat meningkatkan kadar kolesterol. Akhirnya, ia boleh menyebabkan penyakit jantung dan masalah berat badan. Tetapi tidak semua lemak adalah buruk, anda perlu mengambil lemak tak tepu untuk mengekalkan berat badan yang normal. Baca artikel ini mengetahui makanan yang mempunyai tahap kolesterol yang rendah bagi membantu mengekalkan kesihatan keseluruhan anda.

Oat

Oatmeal dan oat bran adalah mineral penting dan kaya dengan serat larut. Ia membantu mengurangkan kolesterol jahat yang dipanggil lipoprotein berkepekatan rendah (LDL). Dengan mengurangkan penyerapan kolesterol ke dalam aliran darah anda, serat larut membantu mengurangkan risiko penyakit jantung yang berkaitan akibat tahap kolesterol yang tinggi. Satu setengah cawan oatmeal menyediakan anda 6 gram serat makanan. Anda boleh menambah makanan tumbuhan lain yang kaya serat seperti kacang, epal, pisang, pear, dan sebagainya untuk meningkatkan sekurang-kurangnya 4 gram serat pada hidangan anda. Dengan makan 5-10 gram serat sehari, anda akan menurunkan jumlah dan kolesterol LDL sebanyak 2 kali.

Ikan yang kaya dengan asid lemak omega-3

Salah satu keajaiban kesihatan terbaik di dunia ialah asid lemak omega-3. Ia boleh ditemui dalam ikan seperti salmon, makarel, sardin atau tuna. Makanan yang kaya omega-3 telah dikenal sebagai ubat semulajadi untuk menurunkan kolesterol, menyembuhkan penyakit jantung, mengurangkan risiko serangan jantung dan banyak penyakit berkaitan dengan berat badan. Lebih baik memasak ikan dengan cara membakar atau memanggang untuk menghilangkan lemak yang tidak sihat. Jika anda tidak suka dengan rasa ikan, anda boleh mengambil suplemen omega-3 atau minyak ikan bagi mendapatkan beberapa kebaikan. Makanan tumbuhan seperti biji flexseed tanah atau minyak canola juga merupakan sumber lemak omega-3 yang hebat.

Kacang

Kacang seperti walnut atau badam adalah makanan ringan yang sangat baik untuk jantung anda. Walnut dapat meningkatkan keseimbangan kolesterol darah. Dengan menjadikan kaya dengan asid lemak, walnut yang lazat memastikan saluran darah yang terkawal. Dengan makan kira-kira segenggam (1.5 auns, atau 42.5 gram) sehari kebanyakan kacang seperti badam, hazelnut, ia boleh mengurangkan risiko penyakit jantung.

Menurut satu penyelidikan, makan 1.5 auns keseluruhan walnut setiap hari dalam seminggu, secara berterusan selama sebulan akan menurunkan jumlah kolesterol sehingga 5.4%. Walau bagaimanapun, anda perlu pastikan kacang anda tidak disalut dengan gula atau garam. Memakan banyak kekacang akan menyebabkan pertambahan berat badan.

Adalah jelas bahawa makan lebih banyak tumbuhan daripada daging akan memberi manfaat kepada anda dalam banyak cara lain. Dikenali sebagai agen lemak tepu yang rendah, sayur-sayuran dan makanan berasaskan tumbuhan yang lain termasuk bijirin gandum, kekacang dan bijian atau makanan yang mengandungi asid lemak omega-3 harus ditambah pada makanan harian anda, bukan daging merah, makanan segera atau lain-lain makanan yang berkolesterol tinggi.

Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

10 Foods to Break Your Low-Cholesterol Diet Rut. http://www.webmd.com/cholesterol-management/features/break-low-cholesterol-diet-rut. Accessed November 4, 2016.

Six Super Foods That Actively Help Lower Cholesterol. https://heartuk.org.uk/cholesterol-and-diet/six-super-foods-for-lower-cholesterol. Accessed November 4, 2016.

Low Cholesterol Diets & High Cholesterol Foods. https://heartuk.org.uk/cholesterol-and-diet/low-cholesterol-diets-and-foods. Accessed November 4, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 06/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x