5 Cara Meningkatkan Hemoglobin Secara Semula Jadi

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Hemoglobin adalah sejenis protein yang kaya dengan iron dalam sel darah merah dan bertanggungjawab membawa oksigen ke seluruh tubuh. Adalah perlu mengekalkan paras hemoglobin yang normal dalam darah anda untuk badan berfungsi dengan baik iaitu 14 hingga 18 g/dL untuk lelaki dewasa dan 12 hingga 16 g/dL untuk wanita dewasa. Sekiranya tahap hemoglobin berkurangan dengan ketara, keadaan boleh didiagnosis sebagai anemia dan simptom boleh menjadi teruk. Bagaimana meningkatkat hemoglobin?

1. Makan makanan yang kaya zat besi

Menurut Majlis Tindakan Anemia Nasional, kekurangan zat besi adalah penyebab utama hemoglobin rendah. Makanan yang kaya besi utama termasuk sayur-sayuran berdaun hijau seperti bayam, tauhu, asparagus, hati ayam, telur, tiram, epal, delima, aprikot, tembikai, prun, benih labu, kurma, badam dan kismis, tambah Dr. Anshul Jaibharat.

2. Tambahkan pengambilan vitamin C

Adalah penting untuk mendapatkan gabungan zat besi dan vitamin C kerana ia kaya dengan molekul pembawa untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, kata Dr. Anju Sood, Pakar Nutrisi yang berpusat di Bangalore. Makan makanan kaya vitamin C seperti oren, limau, strawberi, betik, brokoli, limau gedang dan tomato.

3. Tingkatkan pengambilan asid folik

Asid folik, vitamin B-kompleks, diperlukan untuk membuat sel darah merah dan kekurangan asid folik secara automatik membawa kepada paras hemoglobin yang rendah, kata Dr. Ahuja, Hospital Fortis. Beberapa sumber makanan asid folik adalah sayur-sayuran berdaun hijau, pucuk, kacang kering, pisang, brokoli dan hati ayam. Ubi bit juga sangat disyorkan untuk meningkatkan jumlah sel darah merah kerana ia tinggi asid folik serta besi, kalium dan serat, kata Pemakanan dan Dietis Sheela Krishnaswamy.

4. Pengambilan epal

Pengambilan epal sehari boleh membantu mengekalkan paras hemoglobin yang normal, kerana epal kaya dengan besi ditambah komponen kesihatan lain yang diperlukan untuk menghitung jumlah hemoglobin yang sihat. Anda boleh makan 1 epal sehari, atau minum jus yang dibuat dengan ½ cawan setiap epal dan jus ubi bit dua kali sehari. Tambah sedikit halia atau jus lemon untuk rasa tambahan. Delima juga kaya dengan besi, kalsium, serat dan protein. Nilai pemakanannya boleh membantu meningkatkan hemoglobin dan menggalakkan aliran darah yang sihat, kata Dr Jaibharat.

5. Senaman

Sederhanakan latihan intensiti tinggi sangat disyorkan, kerana apabila anda bersenam badan anda menghasilkan lebih banyak hemoglobin untuk memenuhi peningkatan permintaan oksigen ke seluruh tubuh.

Makan makanan yang seimbang adalah cara terbaik untuk memastikan anda mendapatkan bekalan harian semua nutrien penting. Dapatkan ahli kesihatan anda untuk mencadangkan cara untuk memperbaiki diet anda untuk meningkatkan kiraan hemoglobin anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Apakah Komponen Darah dan Fungsinya?

  Tahukah anda mengapa hospital, pertubuhan bukan kerajaan (NGO), yayasan, dan doktor sering menggalakkan masyarakat menderma darah? Tidak lain kerana ia adalah sangat penting bagi menyelamatkan banyak nyawa pesakit ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Tips Kesihatan, Pusat Kesihatan 10/12/2018 . 2 minit bacaan

  Tak Sangka Rupanya Ada 7 Jenis Anemia Yang Boleh Berlaku Akibat Kekurangan Sel Darah Merah!

  Anemia adalah satu keadaan yang mana bilangan sel darah merah yang tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan fisiologi tubuh. Keperluan fisiologi yang khusus adalah berbeza dengan umur, jantina, ketinggian kediaman ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Tips Kesihatan, Pusat Kesihatan 10/12/2018 . 3 minit bacaan

  Penyakit Darah

  Penyakit darah juga dikenali sebagai penyakit hematologi ialah penyakit yang mengganggu kuantiti dan juga fungsi bahagian pejal darah.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Basheer Yahya
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 28/03/2018 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  derma darah

  9 Kriteria Derma Darah Di Malaysia, Mereka Yang Pernah Tinggal Di Eropah Tak Boleh Derma?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 26/06/2020 . 3 minit bacaan

  Anemia: Risiko Tinggi Pada Vegetarian

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 12/12/2018 . 2 minit bacaan
  buah pinggang

  Anemia: Komplikasi Penyakit Buah Pinggang Kronik

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 11/12/2018 . 2 minit bacaan

  Penyakit Buah Pinggang: Keperluan Vitamin dan Mineral

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 11/12/2018 . 2 minit bacaan