Tips Membina Otot Badan

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 28/03/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Membina otot badan pastikan bukan perkara mudah, namun terdapat sesetengah individu hanya perlu membuang sedikit berat badan untuk memperolehi otot di badan. Walau bagaimanapun, kebiasaannya ia satu cabaran. Bagi majoriti yang arif tentang hal ini, perkara tersebut berlaku kerana tidak melakukan angkat berat dengan betul atau mengikuti program bina otot yang salah.

Komponen utama bagi setiap program yang berjaya adalah pemahaman sepenuhnya mengenai rutin bina otot. Antara prinsip utama adalah intensiti (berat beban), jumlah (reps dan set), pemilihan senaman (kompaun atau terpencil), tempo (kelajuan mengangkat), dan selang masa rehat.

Program yang berjaya menggunakan prinsip ini akan meletakkan otot di bawah ketegangan mekanikal yang diperlukan, menyebabkan kerosakan otot yang secukupnya dan tekanan metabolik untuk merangsang perkembangan otot.

Kita biasanya akan berfikir bahawa hormon merupakan komponen paling penting ketika proses membina otot dan memberi penumpuan terutamanya pada meningkatkan testosteron, hormon pertumbuhan manusia dan respons IGF-1. Tetapi hari ini kita tahu bahawa hormon anabolik bukanlah daya penggerak untuk pertumbuhan otot. Sebaliknya, penyelidik mendapati bahawa ketegangan mekanikal, kerosakan otot dan tekanan metabolik adalah penyebab utama pembangunan otot.

Berikut adalah proses yang agak rumit untuk dijelaskan tetapi cukup mudah untuk dilaksanakan. Bagi anda yang ingin membina otot, terdapat 10 tips yang akan membantu anda:

Tetapkan matlamat

Pastikan anda tahu apa yang anda inginkan dan lakukan. Setiap kali bersenam, letakkan sasaran khusus setiap bebanan, jumlah dan latihan yang anda perlukan bagi setiap angkat berat, setiap latihan, setiap minggu dan setiap kitaran latihan.

Tempoh

Kesilapan biasa yang dilakukan adalah melakukan program yang sama selama berbulan-bulan dan bahkan bertahun-tahun. Set, reps, beban dan latihan harus berubah setiap 3 – 6 minggu (maksimum 8 minggu). Selang-seli antara fasa pengumpulan dan intensifikasi setiap kitaran untuk mengurangkan kecederaan melalui beban corak dan keletihan saraf pusat. Untuk memaksimumkan pertumbuhan otot tempoh susunan latihan harus diaturkan supaya 70 peratus latihan mendorong jumlah dan beban yang sederhana, dan 30 peratus harus dilatih pada intensiti yang lebih tinggi dengan bebanan yang lebih berat.

Tingkatkan teknik

Teknik yang betul merupakan perkara yang paling penting. Jika tidak otot tidak dapat diaktifkan dengan betul dan ia tidak akan berkembang. Malah ia mungkin akan menyebabkan anda menjadi kawan kepada ahli fisioterapi. Pastikan tempo yang berdisiplin (kelajuan mengangkat) dan elakkan menurunkan berat dengan graviti. Perhatikan untuk peningkatan bebanan bermula dengan tempo lebih lama pada gerakan eksentrik (menurun). Sasarkan selama 4 saat menurun dengan kontraksi konsentris (concentric contraction) antara 1 hingga 2 saat.

Fokus

Ambil kira dengan nisbah latihan=rehat. Latihan untuk menghasilkan tekanan metabolik dengan bersenam dengan jumlah yang lebih tinggi, intensiti sederhana, tempoh rehat yang pendek (10 saat hingga 2 minit, bergantung kepada protokol).

Tahu berat anda

Jenis fiber otot anda akan menentukan pembolehubah dan beban anda. Sebagai contoh, jika anda cekap dalam aspek kelajuan dan melompat, otot anda kebanyakannya terdiri fast twitch muscles. Oleh itu, anda perlu melatih dengan beban yang berat dan reps rendah. Manakala individu slow twitch muscles harus memilih sebaliknya.

Pemulihan

Tubuh anda membesar dan diperbaiki semasa rehat. Apabila tidak mengangkat atau membina otot, anda perlu mengoptimumkan pemulihan anda. Makan makanan yang kaya dengan antioksidan dan tidur. Tidur dilabelkan sebagai “steroid atlet” kerana terbukti mampu meningkatkan prestasi atlet sebanyak 10 peratus. Jumlah tidur yang diperlukan bergantung kepada individu, tetapi beberapa jurulatih terkemuka dunia menyarankan untuk tidur sekurang-kurangnya 10 jam pada waktu malam untuk membina otot.

Elakkan

Jika anda ingin membina otot yang mantap, kardio jangka masa tetap dan lama tidak sesuai untuk anda. Sebaliknya gunakan kepantasan untuk meningkatkan kecergasan dan bentuk badan hebat serta lebih baik. Untuk hasil yang terbaik, sertakan beberapa latihan tekanan tinggi yang diubahsuai khususnya untuk wanita.

Latihan masa sesuai

Masa yang terbaik dan sesuai adalah apabila anda yakin anda boleh melakukannya, sesuai dengan masa anda dan konsisten. Walau bagaimanapun, secara saintifik, masa terbaik untuk latihan untuk kekuatan adalah antara pukul 2 hingga 5 petang. Ini kerana kekuatan otot meningkat dalam tempoh ini dan puncak sintesis protein pada pukul 5 petang.

Protein

Charles Poliquin mengesyorkan, “Dos minimum 2.38g/kg/hari adalah jumlah protein yang sesuai untuk proses pembinaan otot. Pakar-pakar lain mencadangkan bahawa atlet yang kuat harus makan 1.6g/kg protein/hari. Ini adalah jumlah yang berpatutan dan membuktikan memilih daging lebih bermanfaat berbanding makanan tambahan lain.

Bijak dan selamat

Jangan ego. Pastikan anda mengikuti prinsip latihan membina otot dengan sewajarnya dan jangan menggunakan bebanan yang tinggi melebihi kemampuan anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  DARI PAKAR Phil Kelly

  Sains Di Sebalik Pengiraan Kalori

  Mitos kalori yang keluar dalam rangkap (ayat) kalori hanya tidak mahu mati! Kalori adalah sebahagian gambaran tetapi idea penurunan berat badan konvensional memberi penekanan kepada kepentingan tenaga (atau kalori). Jadi ...

  Ditulis oleh Phil Kelly

  Senaman Kardio Buat Perut Gendut? Jadi Senaman Apa Yang Sesuai Untuk Bakar Lemak?

  senaman kardio adalah senaman yang dilakukan dengan intensiti sederhana sehingga tinggi (kardio kronik) boleh menjadi tidak produktif.

  Ditulis oleh Phil Kelly
  kardio

  5 Cara Melawan Tekanan Dan Kekal Cergas

  Tekanan adalah pembunuh pada zaman moden ini! Tekanan membuatkan anda menjadi tua, menjejaskan produktiviti kerja, mengganggu perhubungan anda dan menghalang anda untuk mendapat mencapai tahap kesihatan optimum ...

  Ditulis oleh Phil Kelly
  5 Cara Melawan Tekanan Dan Kekal Cergas

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ketegangan Otot

  Ketegangan otot, atau otot ditarik, berlaku apabila otot anda terlebih regangan atau terkoyak yang berlaku pada mana-mana bahagian otot

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 05/04/2019 . 9 minit bacaan

  Makanan Membina Otot

  Makanan membina otot adalah antara makanan penting yang dapat membantu dalam proses membina otot selain usaha keras melibatkan aktiviti fizikal

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat, Pemakanan, Kecergasan 29/03/2019 . 3 minit bacaan

  Sakit Belakang? Posisi Tidur Anda Mungkin Memainkan Peranan

  Keanjalan tilam dan jenis bantal yang anda gunakan juga boleh menentukan tahap keselesaan anda. Lanjutkan Hello Doktor sekarang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 29/03/2019 . 4 minit bacaan

  Perpisahan Abdomen (Diastasis Recti)

  Wanita yang hamil melalui pelbagai jenis perubahan dalam badan mereka. Sesetengah daripada perubahan seperti buah dada dan kaki membengkak adalah sementara namun terdapat beberapa jenis perubahan yang kekal lebih ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab

  Artikel lain untuk anda

  susu protein

  Nak Jadi Abang Sado, Boleh Ke Kalau Ambil Suplemen Protein Tapi Tidak Angkat Besi Di Gym?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/08/2020 . 3 minit bacaan
  bina badan

  Show Off Otot Bisep, Artis Dikatakan Guna Steroid

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 07/11/2019 . 2 minit bacaan
  senaman

  Jangan Percaya 4 Mitos Senaman Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 21/10/2019 . 3 minit bacaan
  sakit belakang

  Hati-Hati Kalau Kerap Sakit Belakang, Jangan Selalu Ambil Painkiller, Ambil Tahu Risiko Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 26/09/2019 . 3 minit bacaan