10 Cara Untuk Hilangkan Bekas Jerawat, Barulah Kulit Nampak “Flawless”!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 02/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Masalah jerawat sering berlaku kepada anda? Anda terfikir apakah cara hilangkan bekas jerawat? Kesemua masalah yang berlaku pasti ada kaedah penyelesaiannya.

Begitu juga dengan masalah parut jerawat yang boleh berlaku dalam kalangan individu daripada pelbagai peringkat usia. Ia bukanlah satu masalah yang besar sehingga menjadikan anda berasa stres dengan kulit wajah anda.

Masalah jerawat

Anda pasti kerap mendengar istilah jerawat tetapi kurang mengambil tahu mengenai akne. Akne adalah keadaan kulit yang berlaku apabila folikel rambut anda tersumbat dengan minyak dan sel-sel kulit mati.

Akne adalah satu perkara yang paling biasa berlaku dalam kalangan remaja, walaupun ia sebenarnya boleh berlaku terhadap individu daripada semua peringkat umur.

Ia biasanya berlaku semasa baligh apabila kelenjar sebum diaktifkan. Ia tidak berbahaya, tetapi ia boleh meninggalkan parut pada kulit.

Kelenjar menghasilkan minyak dan dirangsang oleh hormon lelaki yang dihasilkan oleh kelenjar adrenal yang terdapat pada kedua-dua lelaki dan wanita.

Secara umumnya, akne adalah sejenis keadaan atau masalah kulit manakala jerawat pula adalah salah satu simptom bagi pembentukan akne.

Apakah cara hilangkan bekas jerawat?

Kemunculan jerawat sememangnya meresahkan setiap individu tetapi parut kesan jerawat adalah lebih merisaukan. Parut jerawat terbentuk apabila breakout yang terjadi menembusi kulit secara mendalam dan merosakkan tisu-tisu di bawahnya. 

Terdapat beberapa cara hilangkan bekas jerawat yang boleh anda gunakan. Walau bagaimanapun, anda perlulah merawat akne dan jerawat anda terlebih dahulu sebelum merawat parut jerawat. 

cara menghilangkan bekas jerawat

 1: Asid hidroksi alpha

Asid hidroksi alpha (AHAs) sering dijumpai dalam produk yang dihasilkan untuk merawat jerawat kerana ia membantu menyingkirkan kulit mati dan mencegah liang daripada tersumbat.

AHA juga boleh membantu menjadikan parut jerawat kelihatan kurang ketara. Asid ringan mengelupaskan lapisan luar kulit untuk membantu menghilangkan perubahan warna dan kulit kasar. 

 2: Asid laktik

Terdapat pelbagai produk seperti serum dan salap yang mengandungi asid laktik yang boleh anda gunakan. Anda juga boleh menggunakan cuka cider epal sebagai toner memandangkan cuka ini mengandungi kandungan asid laktik semula jadi. 

 3: Retinoid

Retinoid topikal adalah jenis rawatan jerawat yang lain dengan faedah yang memberikan kelegaan pada parut.

Selain mempercepat pertumbuhan semula sel anda dan meningkatkan tekstur kulit anda, retinoid juga dapat membantu mengurangkan perubahan warna dan menjadikan parut kurang ketara berdasarkan kajian terbaharu.

Cari produk yang menyenaraikan retinol sebagai salah satu bahan aktif. Kaedah ini terbaik untuk parut mendalam atau atropik. 

4: Asid salisilik (salicylic acid)

Asid salisilik membersihkan liang-liang, mengurangkan pembengkakan dan kemerahan, selain mengelupaskan kulit apabila digunakan secara topikal. Ia dianggap sebagai salah satu rawatan terbaik untuk parut jerawat.

Asid salisilik juga boleh menyebabkan kekeringan atau kerengsaan, oleh itu anda mungkin perlu mengurangkan penggunaan produk yang mengandungi asid salisilik.

Hilangkan bekas jerawat dengan bantuan pakar

Terdapat beberapa jenis kaedah yang boleh anda dapatkan daripada pakar penjagaan kulit dan antaranya adalah seperti berikut:

5: Dermabrasion

Dermabrasion adalah salah satu rawatan paling berkesan dan biasa untuk bekas parut muka.  Kaedah ini merupakan kaedah terbaik untuk parut yang berada berhampiran dengan permukaan kulit. Kaedah ini juga berkesan terhadap parut yang lebih dalam.

6: Laser 

Seperti kaedah dermabrasion, kaedah laser resurfacing membuang lapisan atas kulit. Rawatan ini biasanya mempunyai masa penyembuhan yang lebih cepat berbanding daripada rawatan resurfacing yang lain. 

 7: Pengisi (filler)

Pakar penjagaan kulit menggunakan filler untuk mengisi parut jerawat dan membantu meratakan kulit. Filler boleh dihasilkan dengan kolagen, lemak, atau filler komersial.

Ia disuntik di bawah permukaan kulit untuk membantu menganjalkan dan melicinkan parut yang wujud. Kebanyakan filler bertahan antara 6 dan 18 bulan sebelum ia perlu dilakukan semula.

Walau bagaimanapun, terdapat juga filler yang bersifat kekal. Kaedah filler ini berkesan terhadap seseorang yang mempunyai sejumlah kecil bekas atau parut jerawat.

hilangkan bekas jerawat

8: Microneedling

Rawatan yang terbaharu ini menggunakan roller bersaiz kecil dengan jarum kecil yang boleh digenggam. Jarum tersebut membuat tusukan pada kulit yang kebas.

Apabila kulit sedang mengalami proses penyembuhan, ia menghasilkan kolagen.

9: Suntikan

Terdapat beberapa jenis ubat yang boleh disuntik ke dalam parut yang terbentuk untuk membantu melembutkan dan meratakannya, termasuklah kortikosteroid dan ubat-ubatan kemoterapi fluorouracil (5-FU) dan interferon.

Suntikan biasanya dilakukan dalam bentuk siri dengan satu suntikan untuk setiap beberapa minggu.

10: Chemical peels

Chemical peel adalah sejenis asid kuat yang digunakan untuk menanggalkan lapisan kulit paling atas untuk mengurangkan parut yang lebih dalam.

Terdapat pelbagai jenis chemical peel yang ada di pasaran, oleh itu, dapatkan nasihat daripada pakar kulit yang berkelayakan berkenaan chemical peel yang paling sesuai dengan keadaan kulit anda. 

Pilih cara hilangkan bekas jerawat bersesuaian

Sebarang jenis rawatan atau cara menghilangkan bekas jerawat atau akne yang ingin anda ambil perlulah mengikut kesesuaian kulit anda.

Jika anda tidak pasti mengenai keadaan atau jenis kulit anda, dapatkan nasihat dan pendapat daripada pakar penjagaan kulit atau ahli dermatologi yang berkelayakan untuk memastikan setiap langkah yang anda ambil tersebut memberikan kesan yang maksimum.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Pakai Makeup Bagi Kulit Berjerawat, Boleh Ke? Bagaimana Pula Kalau Berkongsi Alat Solek?

Rakan baik anda mungkin mengatakan bahawa anda harus berhenti memakai makeup kerana ia menjadi faktor kulit berjerawat anda. Ini ke sebab jerawat tumbuh?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 19/08/2020 . 3 minit bacaan

Ini Sebab Jerawat Muncul Pada Setiap Anggota Badan, Kalau Nak Cegah, Kena Tahu Punca Dulu!

Masalah jerawat boleh akibatkan tekanan jika tidak dirawat. Jika anda struggle merawat masalah ini, anda harus mengetahui punca jerawat badan dan muka.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 24/07/2020 . 3 minit bacaan

Ada Benjolan Pada Alat Sulit, Ini Jerawat Atau Tanda Herpes? Sila Peka Perubahan Ini

Kalian keliru sama ada herpes atau jerawat yang berlaku pada alat kemaluan anda? Jom klik artikel ini untuk tahu 3 panduan membezakannya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 20/07/2020 . 3 minit bacaan

Nak Hilang Jerawat, Makan Pil Perancang: Sahih Ke Tidak?

Pada awalnya, kami juga tidak mempercayainya. Namun, pil perancang benar-benar boleh bantu hilangkan jerawat. Ia adalah salah satu produk hilangkan jerawat!

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 29/06/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

masalah jerawat

Hati-Hati Kalau Nak Ambil Pil Jerawat Ini, Kena Faham Kesan Sampingannya Dahulu!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 02/10/2020 . 3 minit bacaan
kondisi kulit semasa menopaus

Kulit Boleh Berubah Ketika Menopaus? Ini Yang Perlu Anda Tahu, Jadi Boleh Bersiap-sedia

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
bintik putih

Muncul Banyak Bintik Putih Pada Buah Zakar, Adakah Benar Ia Tanda Kanser Testis?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 01/09/2020 . 3 minit bacaan
penyebab jerawat

Bukan Sebab Hormon Sahaja, Beronani Juga Boleh Jadi Punca Jerawat?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 20/08/2020 . 3 minit bacaan