"Stres Boleh Beri Kesan Kepada Selera Makan", Fakta Atau Auta Kebimbangan Ini?

  "Stres Boleh Beri Kesan Kepada Selera Makan", Fakta Atau Auta Kebimbangan Ini?

  Malah stres yang terlalu banyak boleh menyebabkan masalah terhadap mental dan fizikal anda, ini termasuk berkaitan dengan aspek diet pemakanan harian anda di mana keinginan anda untuk makan mungkin akan merosot.

  Apabila keinginan atau selera makan anda semakin merosot, anda berkemungkinan untuk mengalami masalah gangguan pemakanan.

  Tetapi apakah yang dimaksudkan dengan gangguan pemakanan ini?

  Apa itu gangguan pemakanan?

  Gangguan pemakanan adalah keadaan yang mempunyai ciri-ciri seperti tabiat pemakanan tidak normal dan tekanan atau kebimbangan mengenai berat dan bentuk badan.

  Kebanyakan gangguan pemakanan melibatkan perhatian yang melampau terhadap berat, bentuk badan dan makanan, lalu membawa kepada tabiat pemakanan yang berbahaya.

  Hal ini memberi impak yang besar kepada keupayaan tubuh badan untuk mendapatkan nutrisi.

  Gangguan pemakanan yang paling kerap berlaku ialah anoreksia nervosa, bulimia nervosa dan gangguan makan berlebihan (binge eating disorder).

  Gangguan pemakanan menyebabkan banyak komplikasi dan sebahagian darinya boleh mengancam nyawa.

  Semakin lama atau teruk kecelaruan tersebut, semakin tinggi risiko anda untuk mengalami komplikasi yang serius.

  Tetapi benarkan stres boleh menyebabkan timbulnya masalah gangguan pemakanan?

  gangguan pemakanan

  Kaitan stres dan gangguan pemakanan

  Berdasarkan kajian yang ditulis dalam Nature Communications, satu penyelidikan gangguan pemakanan terhadap binatang yang dijalankan oleh The University of Texas Health Science Center di Houston (UTHealth).

  Didapati bahawa neurociruit pada tikus, yang apabila diaktifkan, akan menyebabkan tahap tekanan meningkat dan mengurangkan keinginan untuk makan.

  Melalui penyelidikan yang dilakukan, pengkaji percaya akan dapat membangunkan rawatan untuk merawat masalah gangguan pemakanan serius yang disebut sebagai anoreksia nervosa.

  Menurut National Institute of Mental Health di Amerika Syarikat, ia merupakan masalah gangguan mental paling tinggi yang menjadi antara punca utama kematian.

  Ini kerana individu yang mengalami masalah gangguan mental anoreksia nervosa akan mengelakkan makanan, mengehadkan pengambilan makanan secara serius atau hanya mengambil makanan tertentu dalam jumlah yang sedikit sahaja.

  Mereka akan melihat diri mereka sebagai individu yang mempunyai masalah berat badan berlebihan, walaupun hakikatnya mereka mempunyai masalah kekurangan berat badan yang sangat kronik.

  Menurut penulis kanan kajian dan profesor bersekutu di Center for Metabolic and Degenerative Disease di McGovern Medical School di UTHealth, Qingchun Tong, berdasarkan penyelidikan, penyelidik sudah dapat mengenal pasti bahagian otak tikus ujian yang mengawal kesan stres terhadap makanan.

  gangguan pemakanan

  Sistem saraf yang sama

  Disebabkan tikus dan manusia mempunyai sistem saraf yang sama, Tong, yang juga merupakan Cullen Chair in Molecular Medicine di UTHealth percaya penemuan ini akan dapat membantu menjelaskan mengenai otak manusia yang membantu mengawal kelaparan.

  Penyelidikan yang dilakukan dipercayai merupakan antara kajian pertama yang dapat menunjukkan peranan dan fungsi neurocircuit ini dalam mengendalikan stres dan kelaparan.

  Walaupun terdapat kajian yang dilakukan sebelum ini menunjukkan bahawa stres boleh mendatangkan kesan dalam dua cara, iaitu sama ada mengurangkan atau meningkatkan keinginan makan seseorang individu.

  Namun sehingga kini, mekanisme saraf yang bertindak mengawal pemakanan sebagai tindak balas berkaitan dengan stres masih lagi kekal sebagai misteri yang tidak dapat diungkap.

  Pasukan penyelidikan memberikan tumpuan terhadap hubung kait neurocircuit yang bersambungan dengan dua bahagian otak tikus, iaitu paraventricular hypothalamus, zon yang berkaitan pemakanan di otak dan ventral lateral septum, zon emosi pada bahagian otak.

  stres

  Neurocircuit pada bahagian otak ini berfungsi sebagai ‘suis’ on/off.

  Apabila neurocircuit diaktifkan, penyelidik dapat melihat peningkatan dalam aspek kegelisahan dan kebimbangan serta berlaku kemerosotan dalam keinginan dan selera makan.

  Sebaliknya, apabila peranan neurocircuit dihalang, tahap kegelisahan yang menyebabkan wujudnya stres menurun dan rasa lapar meningkat.

  Teknik penyelidikan yang digunakan dalam kajian untuk menghidup dan mematikan neuron dikenali sebagai optogenetics.

  Pengarang utama penyelidikan dan pengajar di McGovern Medical School berkata beberapa ujian dan penyelidikan tambahan diperlukan bagi mengesahkan hasil penemuan dan kajian ini.

  Gaya pemakanan dan hidup yang sihat

  Walau bagaimanapun, jika anda merasakan anda mempunyai stres yang mungkin menyebabkan berlakunya gangguan pemakanan dalam diri anda, anda perlu mendapatkan nasihat dan pandangan doktor untuk membantu anda mengatasi masalah yang dihadapi.

  Terdapat beberapa kaedah yang boleh anda lakukan untuk membantu anda seperti suplemen vitamin dan mineral yang diperlukan supaya anda memperoleh nutrisi penting serta melakukan aktiviti fizikal seperti bersenam yang mungkin dapat membantu mengurangkan stres yang dihadapi.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan
  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/eating-disorders/diagnosis-treatment/treatment/txc-20182967
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190816191450.htm
  3. https://www.eatingdisorderhope.com/information/eating-disorder

   

   

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 22/06/2020
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan