Kesan Penuaan Populasi Asia

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 29/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Asia dijangkakan akan memiliki lebih dari 60% dari jumlah penduduk berumur 65 tahun ke atas di seluruh dunia pada tahun 2030, menurut laporan Deloitte’s Global Economists Network. Menjelang 2042 – akan ada lebih ramai penduduk berusia lebih 65 tahun di Asia berbanding populasi Europah dan Amerika Utara digabungkan.

Apabila bercakap tentang perubahan demografi di Asia, tiada polisi universal yang boleh diikuti, sebaliknya memerlukan penggubalan polisi yang bersesuaian mengikut negara. Dalam negara seperti Jepun, berlaku penuaan populasi yang pesat sehingga tenaga buruh kian berkurangan. Sementara negara seperti Filipina menyaksikan lambakan golongan muda mencari peluang pekerjaan.

Negara-negara Asia dan Dividen Demografik

Dividen demografik adalah kejadian di negara yang menikmati pertumbuhan ekonomi pesat yang berpunca dari penurunan kadar kesuburan dan kematian. Di negara-negara membangun, walaupun terdapat penurunan kadar kematian, kadar kelahiran masih tinggi. Oleh itu, negara-negara ini jarang menikmati manfaat ekonomi yang dikenali sebagai dividen demografik.

Negara yang mengalami kadar kelahiran yang rendah di samping kadar kematian rendah menerima dividen ekonomi atau manfaat daripada peningkatan produktiviti penduduk yang bekerja. Semakin sedikit kelahiran didaftarkan, bilangan tanggungan lebih kecil berbanding penduduk yang bekerja. Dengan sedikit tanggungan dan lebih ramai orang dalam tenaga buruh, sumber ekonomi dapat dilaburkan pada perkara lain untuk mempercepatkan pembangunan ekonomi negara dan kemakmuran masa depan penduduknya.

Asia yang merupakan kuasa besar ekonomi dunia dengan produktiviti tenaga kerja yang memberangsangkan. Tetapi kini, statistik menunjukkan dividen demografik yang dinikmati negara-negara Asia bakal berakhir kerana perubahan demografik.

Perubahan Demografik Asia dan Kesannya

Penuaan populasi memberi kesan kepada KDNK negara. Contohnya bagi Jepun, nilai KDNK akan berkurang sebanyak 1% sepanjang 3 dekad yang mendatang. Sementara di India dan Filipina yang memiliki populasi termuda di rantau Asia, peningkatan tenaga buruh boleh meningkatkan KDNK dengan kadar yang sama. Malaysia masih berada di zon selamat dengan menyaksikan kadar golongan muda yang masih ramai.


Imej: IMF

Carta ini juga menunjukkan dimensi cabaran yang bakal dihadapi negara-negara Asia. Dividen demografik kerana tenaga kerja muda (berumur 15-64) yang selama ini membantu memacu pertumbuhan pesat rantau ini dalam beberapa dekad kebelakangan ini, akan berakhir.

Kini, banyak negara, terutamanya di Asia Timur, akan menjadi masyarakat yang mengalami penuaan paling pesat di dunia dalam beberapa dekad akan datang. Pertumbuhan penduduk di rantau ini, yang sudah negatif di Jepun, semakin perlahan dan dijangka jatuh ke sifar pada 2050. Lebih dari satu pertiga penduduk di Singapura dan Korea Selatan berusia sekurang-kurangnya 50 tahun; dan hampir separuh penduduk Jepun.

Apabila penduduk semakin menua, pekerja akan semakin sedikit. Tenaga kerja Asia dijangka menyusut seramai ratusan juta orang. Sebagai contoh, China berpotensi melihat penurunan sebanyak 170 juta orang dalam populasi usia pekerja dalam tempoh tiga dekad akan datang. Dari masa ke masa, tenaga kerja yang semakin berkurangan dan populasi yang semakin tua boleh bermakna kenaikan kos penjagaan kesihatan dan perbelanjaan pencen. Ini memberi tekanan kepada belanjawan kerajaan, dan menyebabkan pertumbuhan negara yang lebih rendah, melainkan negara tersebut mempunyai dasar yang menyokong produktiviti dan pekerjaan yang berkualiti tinggi.

Demografik Malaysia

Sebaliknya, negara Asia yang lain seperti India dan Indonesia masih mendapat manfaat daripada dividen demografik, dengan bilangan penduduk dalam usia kerja yang semakin meningkat dan kadar kesuburan yang lebih tinggi.

Imej: Jabatan Perangkaan Negara

Walaupun Malaysia masih mempunyai tenaga kerja golongan muda yang ramai tetapi penuaan akan menjadi masalah yang bakal kita hadapi di masa akan datang. Menjelang tahun 2050 contohnya, 15% daripada populasi Malaysia dijangkakan berusia 65 tahun dan ke atas. Peratusan yang tiga kali ganda lebih tinggi berbanding 2010.

Hala tuju Asia

Disebabkan trend demografi ini membentuk masa depan ekonomi negara, peranan dasar negara akan menjadi sangat penting. Pembaharuan dalam tenaga kerja boleh menjadi kunci menghadapi penuaan populasi.

Penghijrahan pekerja asing dapat mengurangkan impak buruk penuaan populasi dengan mengelakkan penurunan tenaga kerja domestik. Meningkatkan penyertaan tenaga buruh wanita juga, sebagai contohnya dengan memperluaskan kemudahan penjagaan anak di negara seperti Jepun, dan mempromosikan pekerjaan yang fleksibel juga boleh membantu.

Malaysia sebagai antara negara Asia dengan populasi belia yang sihat mungkin belum lagi menghadapi keruncingan kekurangan tenaga kerja, sebaliknya lambakan graduan dengan 1 daripada 5 graduan universiti menganggur. Meskipun dasar kerajaan sekarang perlu digubal untuk membantu menyerap golongan muda Malaysia ke dalam tenaga kerja, dalam jangka masa panjang, golongan ini jugalah yang akan membentuk populasi tua yang ramai. Lantas Malaysia memerlukan pendekatan jangka masa panjang yang turut mengambil kira faktor penuaan populasi sepertimana negara-negara Asia lain.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca Juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kerap Alami Masalah Telinga Berdesing, Ini Antara Punca Yang Harus Anda Alert!

  Bunyi bingit pada telinga (tinitus) boleh membuatkan seseorang itu tidak selesa. Nak tahu dengan lebih lanjut berkenaan dengannya? Ikuti artikel ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Pusat Kesihatan, Keadaan Telinga, Hidung/Tekak 17/11/2019 . 2 minit bacaan

  Nak Kelihatan Cantik WAJIB Ikut Turutan Pemakaian Produk Kecantikan, Barulah Wajah Terjaga Tanpa Jerawat!

  Sama ada wanita mahupun golongan lelaki, penjagaan muka kini sudah menjadi salah satu aspek penting bagi setiap individu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 27/08/2019 . 9 minit bacaan

  Penuaan: Penyebab Baharu Bagi Penuaan Sel Ditemui

  Penyelidikan baharu dari University of Southern boleh menjadi kunci kepada pemahaman kita bagaimana proses penuaan berfungsi atau berjalan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 06/08/2019 . 3 minit bacaan

  Obesiti dan Kesan daripada Tekanan Psikologi

  Individu yang berpendapatan rendah mungkin lebih mudah mendapat obesiti akibat masalah psikologi yang menimbulkan pemakanan secara emosi untuk mengatasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 09/05/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  wajah berkedut

  Umur Muda Lagi Tapi Muka Nampak TUA? Elak 7 Makanan Ini, Punca Kulit Cepat Berkedut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 04/08/2020 . 3 minit bacaan
  kurang tidur

  Mengimpikan Kehidupan Seks Yang HEBAT Bersama Pasangan, Ini Rahsia Yang Harus Anda Buat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 30/06/2020 . 3 minit bacaan
  penuaan-semakin-tua-semakin-bahagia

  Betul Ke Semakin Tua Akan Lebih Bahagia? Ini RAHSIA Patut Anda Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 30/12/2019 . 3 minit bacaan
  kos membesarkan anak di Malaysia

  Inilah Kos Sebenar Membesarkan Seorang Anak Di Malaysia, Pasti Anda TERKEJUT!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 03/12/2019 . 3 minit bacaan