Cara Pengambilan Buah yang Salah, Bagaimanakah yang Sepatutnya?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Buah sudah diketahui sebagai sumber yang baik untuk vitamin, mineral, kalium, fasid folik, fiber dan antioksidan melawan kanser. Orang yang memakan buah sebagai sebahagian daripada diet keseluruhan secara umumnya mengurangkan risiko penyakit kronik. Bagaimanapun, terdapat beberapa perkara penting yang perlu diingatkan sebelum menggigitnya.

“Saya fikir semua buah mengandungi jumlah nutrien yang sama.”

Pendapat ini adalah salah sama sekali! Contohnya pengambilan secawan nanas dan semangkuk bluberi. Walaupun kedua-duanya mengandungi vitamin utama, ia sangat berbeza daripada jumlah karbohidrat, gula dan fiber. Jadi jika anda mahu makan buah yang kurang gula untuk menghilangkan berat badan, nanas, pisang atau melon adalah pilihan yang buruk. Sebaliknya, anda boleh mencuba beberapa buah yang berwarna gelap seperti anggur berkulit gelap dan bluberi.

Anda tidak boleh makan semua buah dengan kuantiti yang sama, anda perlu memikirkan manfaat yang anda ingin dapatkan pada mulanya dan kemudian pilih yang sesuai.

“Buah adalah semula jadi dan sihat, jadi saya boleh makan jumlah yang tidak terhad.”

Jangan pernah berfikir tentang itu jika anda mahu mengurangkan berat badan! Anda boleh makan sayur-sayuran tidak berkanji secara tidak terbatas tetapi anda tidak boleh melakukan perkara yang sama dengan buah. Buah itu sendiri terasa begitu manis dan sedap sehingga cukup mudah untuk menghilangkan cara anda untuk berhenti memakannya. Pengambilan buah yang berlebihan boleh menyebabkan ketidakseimbangan aliran darah dengan glukosa dan kalori. Oleh itu, anda akan menambah berat badan anda.

Berapa banyak buah yang perlu anda makan bergantung kepada tahap kecergasan dan umur anda. Makan setiap jenis buah secara sederhana boleh membawa kepada yang terbaik.

“Saya suka makan buah secara berasingan kerana ia lebih baik. “

Walaupun sehiris buah lebih baik daripada bar gula-gula, ia masih berpotensi membuat gula dalam darah naik. Untuk menghapuskan masalah itu, anda boleh makan buah-buahan bersama dengan beberapa protein, seperti keju atau mentega kacang. Ini kerana buah akan meningkatkan tahap insulin, sementara protein meningkatkan hormon glukagon. Kedua-duanya boleh bekerjasama untuk memastikan kadar gula dalam darah anda stabil dan seimbang.

“Buah adalah terbaik. Saya tidak perlu membeli buah organik.”

Sebab utama untuk anda tidak membeli buah organik adalah kosnya. Walau bagaimanapun, ramai pakar berpendapat bahawa anda harus memilih yang organik kerana ia berbaloi. Epal atau anggur atau buah-buahan lain yang organik mungkin mengandungi racun perosak yang lebih sedikit. Pengambilannya, anda bukan sahaja menyerap nutrien tambahan, tetapi juga mengehadkan pendedahan anda kepada bahan kimia berbahaya dan tak terjangka.

“Saya selalu kupas kulit buah.”

Apabila ia melibatkan buah, kulitnya sering menjadi bahagian yang terbaik yang mengandungi vitamin dan antioksidan. Kulit epal, contohnya, mengandungi mineral, serat, vitamin C, dan vitamin A. Penyelidik juga menganggap bahawa memakan kulit buah boleh mengurangkan ancaman obesiti dan mencegah kanser menjauhi anda.

Walaupun anda tidak suka kulit buah, cuba untuk membasuh dengan teliti dan kemudian menikmatinya. Ini kerana anda sendiri sudah tahu tujuan makan buah, bukan?

“Jus juga buah dan saya suka meminumnya.”

Hampir semua orang berpendapat bahawa jus adalah lebih mudah daripada buah. Ya, itu benar! Tetapi melihat nutrien dalam botol jus epal dan epal mentah, anda akan mengabaikan kemudahan jus. Jus tidak mengandungi bahagian berserabut buah, sebaliknya penuh dengan pengawet dan gula tambahan.

Adalah lebih baik memakan sebiji buah atau membuat smoothie sendiri. Jadi, anda boleh sihat, selamat, dan bebas daripada kebimbangan tentang bahan kimia yang ditambahkan kepada jus.

Makan buah adalah baik untuk kesihatan anda tetapi makan buah-buahan dengan bijak dan betul adalah cara yang lebih baik. Anda boleh mempertimbangkan nasihat ini dan menerapkannya kepada diet sihat anda untuk mendapatkan kelebihan lengkap dari buah.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Dengan RM100, RM200 & RM300, Barang Dapur Apa Saja Anda Boleh Beli?

  Mungkin anda boleh melihat kepada anggaran jenis dan kuantiti produk makanan yang boleh anda beli melalui infografik yang kami sediakan di bawah ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 06/01/2020 . 5 minit bacaan

  Nak Banyakkan Susu Badan? Cuba Ambil 5 Makanan SUNNAH Ini, Lagipun Ramadhan Bakal Tiba!

  Makanan sunnah seperti kurma, buah delima, buah zaitun, anggur dan buah tin mempunyai banyak manfaat. Tahukah anda, buah kurma boleh banyakkan susu ibu?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 31/10/2019 . 2 minit bacaan

  Diet Rendah Karbo Boleh Menyebabkan Kanser Usus?

  Anda ingin mengamalkan diet rendah karbohidrat? Ikuti artikel ini untuk mengetahui bagaimana diet tersebut boleh menyebabkan kanser usus.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 29/10/2019 . 2 minit bacaan

  Anda Tahu Pisang Yang Anda Makan Sekarang Lebih Cantik Dari Rupa Asal?

  Tahukah anda, buah pisang lembut yang anda makan itu merupakan hasil daripada pembiakan terpilih atau selective breeding?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 22/10/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  manfaat serat

  Pssttt… Rahsia Untuk Kurangkan Risiko Dapat Diabetes Jenis 2, Amalkan Pengambilan Serat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
  warna kulit

  Rahsia Kulit Putih Hanya Dengan Makanan, Lepas Ini Tak Perlu Lagi Buat Rawatan Cerahkan Kulit

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 04/09/2020 . 3 minit bacaan
  jenis buah-buahan

  Ini 10 Buah-Buahan Yang Paling TINGGI Kandungan Gula, Jangan Terkejut, Buah Tin Pun Tersenarai!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 03/08/2020 . 3 minit bacaan
  buah untuk bayi

  13 Jenis Buah Yang Sesuai Untuk Baby 6 Bulan Makan, Tapi Perlu Ke Masak Dahulu?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 01/06/2020 . 3 minit bacaan