Adakah Semua Orang Akan Tumbuh Gigi Bongsu?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Pernahkah anda berasa sakit kerana terdapat gigi tumbuh pada bahagian geraham anda padahal anda sudah memasuki usia dewasa? Ini kerana, anda mungkin baru tumbuh gigi bongsu.

Gigi bongsu atau turut dikenali sebagai gigi geraham ketiga adalah gigi yang terletak di rahang atas dan bawah, yang muncul paling akhir. Proses pembentukan benih gigi bongsu bermula sebelum usia 12 tahun dan berakhir pada usia sekitar 25 tahun. Gigi bongsu inilah yang biasanya muncul terakhir, berbanding gigi-gigi yang lain. Waktu kemunculannya ini menyebabkan gigi ini juga dikenal dengan sebutan wisdom teeth.

Adakah semua orang akan tumbuh gigi bongsu?

Hakikatnya, tidak semua orang menyedari kewujudan gigi bongsu ini, kerana hanya beberapa orang yang berasa sakit sewaktu tumbuh gigi bongsu. Gangguan kemunculan gigi (impacted tooth) sebenarnya boleh terjadi juga pada gigi-gigi lain, namun paling kerap berlaku pada gigi bongsu. Beberapa kajian bahkan mendapati bahawa 9 daripada 10 orang mengalami gigi bongsu terimpak.

Umumnya, pada usia tersebut, pertumbuhan rahang telah selesai, sehingga tiada ruang yang mencukupi untuk gigi bongsu. Akibatnya pertumbuhan gigi bongsu kurang sempurna, disamping kedudukan atau arah yang salah. Keadaan inilah yang kemudiannya menyebabkan timbul rasa sakit sewaktu munculnya gigi bongsu.

Jika gigi bongsu tumbuh secara normal ke dalam rongga mulut tanpa halangan atau benih gigi terbentuk dalam posisi yang baik serta lengkung rahang cukup untuk menampung gigi bongsu, gigi bongsu sebenarnya sangat membantu dan tidak akan menimbulkan rasa sakit sama sekali. Terutamanya untuk mengoyak dan mengunyah makanan yang keras.

Bagaimana cara mencegah rasa sakit sewaktu gigi bongsu muncul?

Anda boleh mengenal pasti dahulu keberadaan gigi bongsu anda dengan merujuk kepada doktor gigi sebelum waktu kemunculannya. Doktor anda mungkin akan melakukan pemeriksaan berkala untuk menilai kedudukan dan pertumbuhan gigi bongsu anda sehingga tindakan segera boleh dilakukan sebelum menjadi lebih teruk.

Hal ini dapat dilakukan untuk mengurangkan rasa sakit yang akan dirasakan bila gigi bongsu anda didapati harus dicabut beberapa tahun setelahnya. Mencabut gigi lebih mudah dilakukan pada usia remaja berbanding setelah dewasa. Tambahan pula, masa penyembuhan sewaktu dewasa lebih lama berbanding sewaktu masih remaja.

Faktor yang mempengaruhi kemunculan gigi bongsu

Gigi bongsu terdapat 4 batang, kesemuanya terletak pada bahagian kanan, kiri, atas dan bawah rongga mulut bahagian belakang. Namun, dianggarkan terdapat sekitar 25% manusia yang memiliki gigi bongsu kurang daripada 4 batang. Hal ini boleh terjadi kerana gigi bongsu ke-4 mengalami gangguan pada kemunculannya yang mungkin disebabkan oleh:

1. Masalah genetik

Gangguan kemunculan gigi bongsu boleh jadi disebabkan ibu bapa si anak memilki lengkung rahang kecil sementara ukuran gigi lebih besar.

2. Bentuk makanan yang diambil

Pengambilan makanan lembut kurang merangsang pertumbuhan dan perkembangan lengkung rahang. Ini disebabkan sewaktu mengunyah makanan yang agak keras, otot-otot dalam mulut bergerak, sehingga rahang lebih terangsang untuk tumbuh ke tahap maksimum.

3. Benih gigi salah kedudukan

Benih gigi yang tumbuh dengan arah yang salah akan muncul juga dengan kedudukan yang salah. Hal tersebut dapat mengganggu pertumbuhan gigi bongsu dan berpotensi mengganggu pertumbuhan gigi lain.

Gigi bongsu yang mengalami gangguan dan kedudukan yang salah dalam kemunculannya boleh menimbulkan rasa sakit. Seringkali untuk mengurangkan rasa sakit tersebut, satu-satunya cara adalah dengan mencabutnya. Bila gigi bongsu yang bermasalah tersebut tidak ditangani dengan baik, akan timbul komplikasi lain yang serius, seperti jangkitan hingga terbentuknya sista nanah.

Anda juga mungkin ingin membaca:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kebersihan Mulut Anak Bukan Setakat Berus Gigi, Si Kecil Pun Dah Kena Mula Flos Gigi Ye, Mama!

  Mungkin ramai yang sudah faham maksud flos gigi namun tidak melakukannya. Kalian perlu tahu bahawa ia penting untuk anda dan juga si kecil. Jom klik ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mulut 12/08/2020 . 3 minit bacaan

  Takut Sakit Puting, Perlu Ke Hentikan Penyusuan Jika Si Manja Dah Tumbuh Gigi?

  Ramai ibu yang berhenti menyusukan anak yang tumbuh gigi kerana takut digigit oleh mereka. Ini cara untuk berikan susu badan tanpa bimbang akan digigit.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Keibubapaan, Penyusuan Badan 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Kenapa Kalau Sakit Gigi Boleh Demam? Ini Punca Sebenarnya! Jangan Dibiarkan, Bahaya!

  Hampir setiap orang pernah mengalami demam ketika sakit gigi. Apakah punca sakit gigi sampai demam? Normalkah kalau kita demam? Jawapan anda semua di sini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mulut 24/07/2020 . 3 minit bacaan

  Bukan Air Garam Saja, Banyak Lagi Cara Untuk Legakan Sakit Gigi, Semuanya Di Rumah

  Penjagaan oral perlu ditekankan kerana ia boleh mempengaruhi kualiti hidup. Jika anda alami sakit gigi, boleh gunakan 7 bahan ini untuk redakan simptom.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mulut 21/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  cara cuci berus gigi

  Ini 7 Tip Jaga Berus Gigi, Salah Satunya Kena Rendam Dalam Cecair Pengkumur Mulut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
  puting kosong

  Puting Kosong, Objek Ajaib Menenangkan Si Manja! Tapi Ia Boleh Buat Gigi Bayi Jongang?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 13/10/2020 . 3 minit bacaan
  sebab gigi ngilu

  Rasa Ngilu Apabila Minum Air Sejuk? Ini 10 Punca Yang Mungkin Sebabkan Gigi Jadi Ngilu Tiba-tiba

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 07/10/2020 . 3 minit bacaan
  gigi geraham

  Sakit Tumbuh Gigi Bongsu, Lagi-lagi Bila Anak Remaja Yang Alaminya, Ini Cara Nak Buat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/08/2020 . 3 minit bacaan