Cabaran Sukan Terhadap Psikologi Atlet

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Umumnya sudah mengetahui bersukan mempunyai pelbagai manfaat luar biasa terhadap keadaan kesihatan. Kebanyakan sukan semestinya memerlukan mental yang sihat dalam membuat pertimbangan bagi mengejar pencapaian terbaik dan meraih kemenangan. Tetapi kesihatan fizikal juga berkait rapat dengan kesihatan mental seseorang.

1. Kurang atau hilang keyakinan diri

Dalam keyakinan sukan ditakrifkan sebagai keyakinan seseorang terhadap keupayaan melaksanakan tugas atau memenangi suatu acara. Keyakinan adalah kunci kejayaan dalam sukan dan aset nombor satu bagi atlet. Atlet tidak boleh mencapai potensi sukan sebenar tanpa keyakinan tinggi dalam permainan dan kebolehan mereka. Atlet yang tidak percaya diri berada dalam zon selesa, mempunyai keraguan mengenai keupayaan mereka untuk melakukan sesuatu, dan lebih cenderung mengalami kebimbangan prestasi.

2. Hilang kepercayaan

Ini berlaku apabila anda tidak berputus asa dan membenarkan tubuh anda melakukannya seperti latihan yang anda lakukan. Atlet yang kurang kepercayaan sering mencari latihan mental kerana mereka melakukan latihan yang lebih baik dalam pertandingan. Dalam pertandingan, atlet cenderung untuk menganalisis prestasi mereka secara lebih baik, mempersoalkan pelan permainan mereka, dan membuat keputusan tidak ragu-ragu dalam situasi utama. Latihan adalah masa untuk mengubah fokus pada teknik. Dalam persaingan adalah penting bahawa anda berpegang pada pelan permainan anda, dan lakukan dengan bebas atau kepercayaan terutama pada masa-masa kesulitan atau tekanan.

3. Jangkaan yang tinggi

Jangkaan adalah permintaan ketat yang membuat para atlet membuat prestasi mereka. Dengan jangkaan, atlet sentiasa menghakimi bagaimana mereka melakukan sesuatu berbanding apa yang mereka harapkan. Jangkaan adalah tumpuan berorientasikan hasil. Ia boleh membuatkan anda berasa kecewa apabila tidak bermain dengan jangkaan anda atau mengehadkan prestasi anda ketika bermain (lebih baik dari yang diharapkan).

Kebanyakan atlet dan jurulatih percaya bahawa jangkaan yang tinggi datang dengan keyakinan yang tinggi, tetapi sebaliknya aabila atlet tidak dapat memenuhi jangkaan mereka, ia melemahkan keyakinan mereka.

4. Ketakutan terhadap kegagalan dan persetujuan sosial

Takut kegagalan dicirikan oleh jangkaan yang tinggi, keinginan yang kuat untuk berjaya (dan tidak gagal), kegelisahan atau ketegangan, kebimbangan terlalu banyak tentang keputusan atau hasil, isu kelulusan sosial atau kebimbangan terlalu tinggi tentang pendapat orang lain, melakukan dengan serius dan pemikiran yang dikawal. Takut terhadap kegagalan paling sering dikaitkan dengan persetujuan sosial kerana atlet bimbang menghampakan orang ramai kerana tidak melakukan seperti yang diharapkan oleh orang lain. Kelulusan sosial mempengaruhi berapa banyak tekanan dan harapan para atlet memaksa diri mereka untuk berjaya dalam sukan.

5. Kesempurnaan

Kesempurnaan atlet dicirikan oleh tahap motivasi tinggi, hasrat kuat untuk berjaya, dan etika kerja yang kuat. Walaupun tahap motivasi yang tinggi, kesempurnaan rendah kerana takut kegagalan dan keinginan berjaya yang sangat tinggi. Kesempurnaan mendorong altet berusaha keras untuk melakukan sesuatu dengan sempurna. Ini menyebabkan kekurangan kepercayaan dan berkaitan dengan jangkaan atlet tentang bagaimana dia harus melakukan.

Kesempurnaan sering bersaing dengan latihan minda disebabkan oleh obsesi terhadap kesempurnaan, dan keinginan berlatih untuk memperbaiki masa depan. Ini menyebabkan mereka lebih menganalisis teknik dan bukannya hanya bermain sesuatu permainan. Namun kesempurnan juga menjejaskan atlet apabila atlet membuat kesilapan atau kesilapan membuatkan mereka memikirkannya, hilang ketenangan dan mengambil mengambil tindakan keluar daripada permainan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bipolar TIDAK SAMA Dengan Kemurungan! Ini Yang Perlu Anda Tahu Tentang Beza Kedua-duanya

  Ada yang menganggap, penyakit bipolar itu sama sahaja dengan episod kemurungan. Namun, gangguan bipolar sebenarnya amat berbeza daripada yang disangka!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 17/08/2020 . 3 minit bacaan

  Lupakan Mentalist Joker, Ini BAHAYA Jika Anda Guna Khidmat Konsultasi Berbayar Online Tak Diiktiraf

  Baru-baru ini, tular servis berkaitan pakar psikiatri yang ditawarkan secara online oleh Mentalist Joker. Adakah beliau benar-benar seorang ahli psikiatri?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 06/08/2020 . 3 minit bacaan

  Kanak-kanak Gemuk Lebih Mudah Alami Depresi? Ini 7 Tanda Kemurungan Pada Si Kecil Obes

  Obesiti mungkin menjadi antara faktor utama kemurungan kanak-kanak. Bagaimana cara untuk atasi masalah kesihatan mental kanak-kanak ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 29/07/2020 . 3 minit bacaan

  Gila Seks Bukan Gelaran Tetapi Penyakit! Ini 5 Kriteria Jika Anda Salah Seorang Daripadanya

  Mempunyai nafsu syahwat adalah normal namun bagaimana jika ia menguasai diri dengan teruk? Ini 5 kriteria orang yang gila seks. Jom klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 09/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  hubungan seks mengecewakan

  Benarkah Tahap Kesihatan Mental Ganggu Prestasi Kalian Di Ranjang? Ya, Ini 5 Kaitannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit demensia

  Jika Ada Ahli Keluarga Menghidap Demensia, Ajak Mereka Lakukan 5 Perkara MENARIK Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  kesihatan mental

  Betul Ke Individu Yang Kekurangan Vitamin B12 Berisiko Alami Masalah MENTAL? Bahaya Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 02/09/2020 . 3 minit bacaan
  permainan video

  Kaki Game, Ini 11 Tanda Anda Sedang Alami Ketagihan Game! Sila Berpada-pada

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan