Kesan Sukan Terhadap Emosi Anda

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Sukan mempengaruhi tubuh dan minda anda. Selain kehebatan fizikal yang jelas diperlukan untuk menyertai mana-mana sukan, anda juga memerlukan disiplin mental untuk mengekalkan tumpuan. Seperti mana-mana bentuk senaman, anda akan mendapat manfaat daripada pembebasan neurotransmiter seperti endorfin yang meningkatkan mood anda.

Kesan emosi positif

Penglibatan dalam sukan boleh membantu mengurangkan tekanan anda. Satu pasukan penyelidikan yang diketuai oleh Dr Michael Babyak, menunjukkan bahawa orang yang tertekan yang mengambil bahagian dalam aktiviti sukan berstruktur selama 4 bulan lebih mungkin melaporkan simptom kemurungan atau depresi yang sedikit atau tidak daripada kumpulan perbandingan yang sama ada mengambil ubat untuk kemurungan atau yang menggunakan kedua-dua ubat dan senaman. American College of Sports Medicine menggalakkan senaman sebagai cara untuk mengurangkan kemurungan pada remaja, memetik kajian 2006 dalam “Journal of Abnormal Psychology” sebagai bukti.

Meningkatkan kebimbangan anda

Menurut artikel Disember 2005 dalam American Journal of Psychiatry, jika anda ingin berasa kurang cemas, cuba ambil bahagian dalam sukan. Para penyelidik secara kimia mendorong serangan panik dalam dua kumpulan subjek yang mengalami gangguan kecemasan. Seseorang yang baru saja selesai bersenam selama 30 minit dan yang lain yang telah berehat pada masa ini. Selepas suntikan, kedua-dua kumpulan menjadi lebih cemas. Walau bagaimanapun, anggota yang kurang memberangsangkan dalam kumpulan bersenam mempunyai serangan panik berbanding dengan kawalan rehat.

Meningkatkan keyakinan diri

Jika anda berasa kurang tertekan dan cemas, lihat diri anda lebih positif, maka anda juga akan berasa lebih yakin secara keseluruhan. Perkhidmatan Kesihatan Universiti Princeton menunjukkan bahawa atlet telah meningkatkan tenaganya, yang menjadikan tugas-tugas seharian mereka lebih mudah. Jabatan Kesihatan Negeri New York menyuarakan kenyataan ini, menunjukkan sesiapa sahaja yang dapat menyesuaikan rutin sukan ke tahap mereka untuk meningkatkan kemerdekaan dan keyakinan diri.

Mengurangkan tekanan

Sukan, dari berlari hingga bermain bola sepak, berfungsi sebagai latihan dan senaman yang berfungsi sebagai mengurangkan tekanan. Aktiviti fizikal seperti sukan menyebabkan otak melepaskan bahan kimia neurotransmiter yang dikenali sebagai endorfin, yang menghasilkan perasaan euphorik dan mengurangkan tekanan. Pada tahap yang lebih mudah, minda yang difokuskan pada permainan tidak tertumpu pada kebimbangan dan keresahan anda. Bermain sukan juga meningkatkan suhu badan anda, yang mungkin memberi kesan emosi yang menenangkan.

Meningkatkan persepsi diri

Salah satu faedah fizikal dalam sukan adalah orang ramai cenderung menurunkan berat badan dan mendapat otot, menjadikan diri mereka kelihatan lebih baik dan meningkatkan persepsi diri. Persatuan Psikologi Sukan Gunaan secara rasmi menyenaraikan persepsi diri yang lebih baik sebagai manfaat psikologi senaman. Dalam kalangan remaja lelaki dan perempuan, tahap senaman dikaitkan dengan perasaan lebih baik tentang imej badan mereka.

Kesan emosi negatif

Ada kemungkinan penekanan terhadap pemenang dapat mewujudkan pandangan yang tidak sihat tentang persaingan dan menimbulkan perasaan agresif terhadap remaja, dan kajian 2011 yang dilakukan oleh Universiti California di San Diego mendapati bahawa kecewa menyebabkan peningkatan 10 peratus dalam kekerasan di rumah yang dilakukan oleh pemain bola sepak berbanding yang lain. Atlet yang mengalami kecederaan sukan biasanya mengalami emosi negatif seperti kebosanan, kemurungan dan kekecewaan. Kecederaan sukan juga boleh menyebabkan keletihan, ketegangan, permusuhan dan rasa ketidakpastian.

Emosi negatif juga boleh menyakiti anda secara mental. Emosi akan memberitahu anda bahawa, secara mendalam, anda tidak yakin dengan keupayaan anda untuk melaksanakan sesuatu dengan baik dan mencapai matlamat persaingan anda. Keyakinan anda akan berkurangan dan anda akan mempunyai pemikiran yang negatif mengikuti emosi negatif anda.

Akibat emosi negatif yang begitu kuat juga, anda mungkin akan mengalami kesukaran untuk fokus terhadap apa yang akan membantu anda untuk melaksanakan sesuatu dengan baik. Emosi negatif menarik perhatian anda kepada semua aspek negatif prestasi anda. Akhirnya, emosi negatif boleh merosakkan motivasi anda untuk menonjol kerana anda tidak merasa baik dan tidak lagi menyeronokkan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, rawatan atau diagnosis.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Penyakit Osgood-Schlatter: Risiko Terhadap Kanak-kanak yang Bersukan

  Kanak-kanak yang aktif dan cergas menunjukkan kesihatan yang normal dan baik, tetapi bagaimana pula dengan mereka yang mempunyai penyakit osgood-schlatter?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kesihatan A-Z, Pusat Kesihatan 28/02/2019 . 2 minit bacaan

  Hilangkan Berat Badan Tanpa Mengembalikannya

  Penurunan dan pertambahan semula berat badan (kitaran berat) adalah sangat biasa. Disebabkan oleh kurang berjaya dalam menjaga berat badan pada masa lalu, ia boleh menjadi idea yang baik untuk menggunakan pendekatan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Diet/Pengurusan Berat Badan 18/02/2019 . 2 minit bacaan

  Dalam Situasi Buruk: Berhati-hati dan Bertindak Secara Positif

  Perkara buruk yang berlaku kepada anda adalah lumrah kehidupan yang tidak dapat dielakkan. Apa yang berlaku kepada anda tidak penting, tetapi sikap anda terhadap keadaan ini adalah lebih penting. Albert Ellis, seorang ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 11/01/2019 . 3 minit bacaan

  Tip Bersukan Dengan Selamat

  Bersukan merupakan amalan gaya hidup yang sangat penting untuk mengekalkan kesihatan tubuh. Selain pemakanan sihat, aktiviti fizikal memainkan peranan besar dalam memastikan keseimbangan antara kalori yang diambil ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 19/12/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  cara mengatasi malas bersenam

  Rasa MALAS Melakukan Aktiviti Fizikal? Cuba Elakkan 5 Perkara Ini Jika Mahu RAJIN Bersenam

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan
  minuman isotonik

  Dahaga Selepas Penat Bersukan, Yang Mana Lebih Sesuai Diminum? Air Kosong @ Isotonik?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 27/08/2020 . 3 minit bacaan
  menjadi ibu

  Gelaran Ibu Buat Anda Lagi Stres? Silap! Ada Banyak Manfaat Kesihatan Buat Wanita Bergelar Mama

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 16/07/2020 . 3 minit bacaan
  bersenam

  Sebelum Menasihati Orang Murung Untuk Bersenam, Baca Dulu Artikel Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Diterbitkan pada 05/11/2019 . 3 minit bacaan