Apakah Kebaikan Bulan Sukan Negara?  

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 04/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Pada 19 September lalu, telah tular mengenai logo Bulan Sukan Negara (BSN) yang dikongsi di akaun Facebook rasmi Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dikatakan menyerupai bentuk hidung seekor haiwan iaitu babi.

Rata-rata warganet mengecam reka bentuk logo tersebut kerana merasakan ia tidak bersesuaian dan tidak sensitif dengan rakyat Malaysia yang majoritinya beragama Islam. Kebanyakan daripada mereka meminta agar logo tersebut ditukar atau diperbaiki untuk mengelakkan sebarang fitnah. Malahan ada pendapat yang merasakan logo tersebut terlalu ‘simple’ dan seperti logo individu yang malas berfikir.

Bukan sekadar logo

Walau bagaimanapun, menerusi keterangan yang dikeluarkan di Facebook KBS menyatakan logo BSN bukan sekadar akronim huruf, tetapi ia terdiri daripada bentuk organik yang mewakili suasana yang mesra dan santai dalam sukan.

Rekaan bentuk tepi bulat dan tajam mewakili kuasa, kestabilan dan profesionalisme. Manakala pemilihan warna logo biru, merah kuning adalah untuk menyerupai warna bendera Malaysia, Jalur Gemilang.

Jadi itu adalah penjelasan untuk menjawab kecaman warganet mengenai pemilihan logo tersebut. Tapi ‘korang’ kecoh-kecoh pasal logo tu, sebenarnya faham ke tidak apa ‘benda’ BSN ni? Haa..kalau nak tahu lebih lanjut, teruskan membaca perkongsian artikel ini.

Apa sebenarnya Bulan Sukan Negara?

Bulan Sukan Negara atau lebih mudah dipanggil BSN ini merupakan satu acara kesukanan yang menekankan beberapa objektif tertentu. Antara objektifnya adalah seperti:

  • Untuk membudayakan sukan dalam kalangan masyarakat
  • Memupuk semangat sukan
  • Membangunkan ekonomi negara
  • Meningkatkan pengetahuan sukan
  • Pengiktirafan kepada rakyat

Terdapat kumpulan sasaran bagi acara BSN iaitu keluarga dan kanak-kanak, wanita, belia, warga emas dan orang kurang upaya (OKU). Manakala lokasi sasaran bagi acara BSN ini adalah kepada kawasan luar, pusat kesihatan, institut pengajian, pusat kecergasan, tempat kerja serta kawasan perumahan. 

Beberapa aktiviti yang dirancang sepanjang berlangsungnya BSN ini adalah seperti acara olahraga dan padang, senaman di luar kelas bersama kanak-kanak, senamrobik, permainan tradisional dan pelbagai lagi.

Jadikan amalan harian

Mesti terlintas di fikiran anda, apakah tujuan penganjuran acara sebegini diadakan? Senang cerita, ia adalah untuk menggalakkan kita semua untuk bersenam serta aktif dan menjadikan sukan sebagai amalan harian dalam hidup. 

Malahan sebenarnya bersukan ataupun melakukan aktiviti bersenam adalah amalan penting dan digalakkan dalam menjalani kehidupan yang sihat. Badan manusia sendiri diciptakan untuk menjadi aktif. Badan yang tidak aktif hanya akan membawa kesan yang buruk seperti:

  • Bertambah kolesterol dan lemak di dalam badan, boleh menjadi punca kepada obesiti dan pertambahan berat badan
  • Otot menjadi lemah, punca kepada kelesuan dan keletihan
  • Salur darah menjadi sempit dan tersumbat, boleh mengakibatkan strok atau sebarang penyakit berkaitan jantung
  • Emosi dan mood terganggu

Sememangnya bersukan seperti beriadah dan melakukan aktiviti fizikal adalah amat baik untuk kesihatan anda. Tidak perlu menunggu sehingga ketibaan BSN pada bulan Oktober ini. Mulakan bersenam sekarang!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

    Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

    Makin Tua, Makin Cepat Penat? Anda Mungkin Kehilangan Jisim Otot! Nak Atasi, Ambil Makanan Ini

    Sekiranya anda berusia lebih 50 tahun dan tidak sekuat dulu, itu tidak menghairankan. Ini mungkin petanda anda alami atrofi otot, kemerosotan otot badan.

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Nisreen Nadiah
    Gaya Hidup Sihat, Penjagaan Warga Emas 30/09/2020 . 3 minit bacaan

    Perut Rasa Kejang & Sakit Ketika Berlari? Cuba Lakukan 5 Tip Untuk Elak Masalah Ini

    Pernah tak anda rasa sakit perut dan kejang ketika berlari? Jangan risau, perkara ini sesuatu yang kerap terjadi. Jom ikuti tips senaman kami!

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Fatin Zahra
    Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 25/09/2020 . 3 minit bacaan

    Ibu Takut Nak Bersenam Sebab Masih Menyusukan Bayi? Usah Risau! Cuba 6 Tip Ini

    Menyusu badan mempunyai cabaran tersendiri. Pun begitu, ia tidak bermakna anda perlu mengetepikan aktiviti fizikal untuk kecergasan diri. Ini caranya...

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Asyikin Md Isa
    Kehamilan, Kelahiran Bayi 22/09/2020 . 3 minit bacaan

    Dahaga Selepas Penat Bersukan, Yang Mana Lebih Sesuai Diminum? Air Kosong @ Isotonik?

    Ada yang keliru, adakah patut mengambil minuman isotonik seperti 100plus selepas bersukan atau cukup sekadar air biasa? Ini fakta mengenai air isotonik!

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
    Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 27/08/2020 . 3 minit bacaan

    Artikel lain untuk anda

    diet rendah karbohidrat

    Pemilik Darah O, Kalau Nak Turunkan Berat Badan Kena Ikut Diet Ini, Tapi Berkesan Ke?

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Nisreen Nadiah
    Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
    tip bersenam

    Siapa Yang Kata Senaman Itu Bosan? Ia Sangat Seronok Jika 7 Perkara Ini Dapat Diatasi!

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Ahmad Farid
    Diterbitkan pada 15/10/2020 . 3 minit bacaan
    kesilapan ketika bersenam

    Ingin Bersenam? Sebelum Mula, Elak Lakukan Kesilapan Berikut – No 3 Paling Kerap Dibuat

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Asyikin Md Isa
    Diterbitkan pada 09/10/2020 . 3 minit bacaan
    cara mengatasi malas bersenam

    Rasa MALAS Melakukan Aktiviti Fizikal? Cuba Elakkan 5 Perkara Ini Jika Mahu RAJIN Bersenam

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Asyikin Md Isa
    Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan