Aktiviti Sukan Kurangkan Kemurungan dalam Kalangan Kanak-kanak

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 09/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Kemurungan dalam kalangan individu dewasa telah lama dikaitkan dengan pengecutan hippocampus, bahagian otak yang memainkan peranan penting berkaitan memori dan respon terhadap stres. Bagaimana pula dengan keadaan kemurungan dalam kalangan kanak-kanak? Satu penyelidikan daripada Washington University in St. Louis telah menemui perhubungan diantara penyertaan dalam sukan-sukan berkumpulan dengan jumlah hippocampal yang lebih besar dalam kalangan kanak-kanak yang menyebabkan kurangnya kemurungan dalam kalangan mereka yang berumur diantara 9 hingga 11 tahun.

Lisa Graham, pengarang utama bagi kajian ini dan seorang senior yang terlibat dalam pengkhususan neurosains kognitif di Arts & Sciences universiti tersebut memberitahu, kajian tersebut amat penting kerana ia membantu memperjelaskan hubungan diantara penglibatan dalam sukan, jumlah bahagian otak yang tertentu dan simptom kemurungan dalam kalangan kanak-kanak seawal umur 9 tahun. Beliau turut menambah, penglibatan dalam aktiviti sukan dan bukannya aktiviti bukan berbentuk sukan seperti musik dan seni, berkait rapat dengan jumlah hippocampal yang lebih besar dalam kalangan kanak-kanak lelaki dan perempuan dan berkaitan dengan pengurangan kemurungan dalam kalangan kanak-kanak lelaki. Beliau turut menyatakan bahawa hasil kajian ini boleh mencetuskan usaha kerja baharu berkenaan pencegahan dan perawatan risiko kemurungan dalam kalangan kanak-kanak.

Deanna Barch, ketua Jabatan Sains Psikologi & Otak di Arts & Sciences dan Profesor Psikiatri di Washington University School of Medicine in St. Louis berkata, hasil kajian tersebut memberikan kebarangkalian yang agak menarik apabila terdapat manfaat tambahan pasukan atau komponen berstruktur sukan tersebut, seperti interaksi sosial atau keteraturan yang diberikan daripada aktiviti-aktiviti ini. Sementara kajian-kajian lain telah menunjukkan kesan aktiviti senaman dan sukan keatas kemurungan dan kaitannya dengan jumlah hippocampal dalam kalangan orang dewasa, kajian ini pula merupakan antara yang pertama yang menunjukkan bahawa penyertaan dalam sukan berkumpulan mempunyai kesan anti-kemurungan yang sama dalam kalangan kanak-kanak pra-remaja.

Selain itu, Cameron Carter, editor Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging dan profesor psikiatri dan psikologi di University of California, Davis turut memberikan pendapat bahawa hasil kajian yang menarik ini memberikan petunjuk penting mengenai bagaimana manfaat sukan memberi manfaat kepada kanak-kanak dan mendedahkan peranan penting yang dimainkan oleh jantina dalam kesan ini.

Kajian ini melibatkan sampel daripada seluruh Amerika Syarikat, dengan jumlah sampel seramai 4,191 kanak-kanak yang berumur daripada 9 hingga 11 tahun yang diperoleh daripada Adolescent Brain and Cognitive Development Study. Ibu bapa memberikan maklumat berkenaan penyertaan anak-anak mereka dalam aktiviti sukan dan aktiviti-aktiviti lain dan simptom kemurungan. Imbasan otak kanak-kanak turut menyediakan data berkenaan jumlah hippocampal dua hala.

Hasil kajian ini yang jelas menunjukkan kesan sukan berkumpulan keatas perkembangan otak dan mood, dan ini memberikan sokongan kuat untuk menggalakkan kanak-kanak untuk menyertai sukan berstruktur yang memberikan manfaat bukan sahaja daripada aspek fizikal, malah mental dan interaksi sosial.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bersenam Bukan Hanya Jadikan Badan Cergas, Tapi Juga Baik Untuk Otak, No 3 Paling UTAMA

  Kebaikan bersenam kepada kesihatan badan sudah diketahui umum. Tetapi benarkah, senaman kardio juga memberikan manfaat pada otak?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 28/08/2020 . 3 minit bacaan

  Dahaga Selepas Penat Bersukan, Yang Mana Lebih Sesuai Diminum? Air Kosong @ Isotonik?

  Ada yang keliru, adakah patut mengambil minuman isotonik seperti 100plus selepas bersukan atau cukup sekadar air biasa? Ini fakta mengenai air isotonik!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 27/08/2020 . 3 minit bacaan

  Jangan Guna Masa Cuti Hujung Minggu Untuk Bekerja, Kalau Tak Boleh Jadi MENTAL!

  Ada sebab mengapa cuti hujung minggu diwujudkan dan ada juga sebab mengapa anda mesti elak kerja hujung minggu untuk kesejahteraan mental anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 20/08/2020 . 3 minit bacaan

  Bipolar TIDAK SAMA Dengan Kemurungan! Ini Yang Perlu Anda Tahu Tentang Beza Kedua-duanya

  Ada yang menganggap, penyakit bipolar itu sama sahaja dengan episod kemurungan. Namun, gangguan bipolar sebenarnya amat berbeza daripada yang disangka!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 17/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bahasa isyarat orang kelainan upaya OKU

  Bahasa Isyarat Bukan Hanya Untuk OKU, Orang Biasa Juga Kena Belajar! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  susu rendah lemak

  Susu Rendah Lemak Lebih Baik Daripada Susu Penuh Krim? SALAH! Ini Tak Sesuai Untuk Si Kecil

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan
  bunuh diri

  Jika Ada Sesekali Terfikir Untuk Membunuh Diri, Apa Kata Cuba 5 Cara Ini Untuk Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  emosi ibu mengandung

  BAHAYA! Jangan Bagi Ibu Hamil Kemurungan, Jika Tidak Anak Boleh Lahir Tak Cukup Bulan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 01/09/2020 . 3 minit bacaan