5 Senaman Melegakan Sakit Sendi

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Senaman rutin biasanya boleh membantu melegakan sakit sendi dan simptom rheumatoid arthritis (RA) lain, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). Adakah mengurangkan pergerakan boleh mengurangkan kesakitan? Terdapat sedikit kelemahan bersenam, para penyelidik menyimpulkan, faedah yang berharga untuk terus aktif termasuk fungsi fizikal yang lebih baik, kurang kesakitan pada sendi dan kawasan lain, dan peningkatan kualiti hidup.

1. Berjalan

Ia percuma, anda boleh melakukannya di mana sahaja, tiada latihan khusus diperlukan, dan mudah pada sendi sakit. Percubaan kecil yang diterbitkan pada bulan Mac 2016 dalam jurnal Musculoskeletal Care mendapati bahawa orang yang ditugaskan berjalan tiga hingga empat kali seminggu umumnya telah meningkatkan perasaan kesejahteraan dan keberkesanan diri, sementara orang dalam kumpulan kawalan tidak.

Faedah berjalan lain termasuk penurunan berat badan, yang seterusnya membantu mengurangkan tekanan dan kesakitan pada sendi. Ia juga menggalakkan kesihatan jantung.

2. Berbasikal

Terutama bagi orang yang mengalami arthritis, gerakan lumba basikal yang lebih halus akan mengurangkan jogging tradisional, menurut Brian Lamoreaux, MD, seorang pakar rheumatologi bersama Jabatan Rheumatologi di Ohio, Ohio. Sayangnya, sesetengah orang dengan RA mungkin mengalami kerosakan tangan yang boleh mengehadkan keupayaan mereka untuk mengambil bahagian dalam berbasikal. Jika tangan anda boleh mengendalikannya, cuba beberapa kali seminggu.

3. Latihan kekuatan

Bagi pesakit dengan RA, sesetengah pesakit sakit sendi menjadikan simptom lebih teruk. Tetapi semakin kuat otot anda, kurang ketegangan pada sendi anda. Oleh itu, jangan takut dengan berat, kata Hensley, kerana ia adalah cara terbaik untuk mendapatkan lebih kekuatan dan meningkatkan jisim otot.

Satu kajian yang diterbitkan pada bulan April 2017 dalam Penjagaan Musculoskeletal mendapati bahawa latihan rintangan yang lebih intensif sepanjang enam minggu meningkat hasil untuk orang yang mengalami arthritis.

4. Berenang

Berada di dalam air adalah bagus untuk meregangkan otot dan melegakan sendi anda, jadi pilih kolam untuk senaman aerobik. Berenang atau cuba kelas aerobik air. Satu kajian yang diterbitkan pada bulan Mac 2017 dalam American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation mendapati bahawa latihan berasaskan air selama 16 minggu pada wanita dengan RA menyebabkan peningkatan yang signifikan dalam sakit sendi dan lain-lain, serta menurunkan aktiviti penyakit, jika dibandingkan dengan keberkesanan latihan aerobik berasaskan darat.

Berenang membantu mengawal berat badan, meningkatkan mood, dan meningkatkan tidur, dan ia adalah baik untuk kesihatan secara keseluruhan, kata Madhoun.

5. Sihat di rumah

Anda tidak perlu ke gimnasium untuk senaman yang baik. Terdapat banyak senaman yang ada di sekitar rumah anda. Lakukan pembersihan rumah menyeluruh atau kerja di halaman anda seperti menarik rumput, menyapu daun, atau memotong rumput. Semasa berada di rumah, bersenam mengimbangi satu kaki untuk meningkatkan kekuatan dan keseimbangan, menurut Hensley. Meningkatkan latihan kekuatan dengan menggunakan kerusi untuk bergerak daripada duduk kepada berdiri, atau angkat beban tangan untuk beberapa latihan kekuatan yang ringan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Mengharungi Kehidupan Sebagai Pesakit Artritis Psoriatik

  Miss Amazing Malaysia 2019, Sofia Lovi Ramasamy berkongsi kisah beliau sebagai penghidap seorang penghidap penyakit artritis psoriatik. Selami kisah beliau.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Berita, Berita Tempatan 09/10/2019 . 5 minit bacaan

  Sokongan Untuk Penghidap Artritis Psoriatik

  Artritis Psoriatik (PsA) adalah sejenis penyakit autoimun kronik yang dihidapi oleh segelintir pesakit yang menghidapi psoriasis. Klik untuk info lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Berita, Berita Tempatan 09/10/2019 . 2 minit bacaan

  Ketegangan Otot

  Ketegangan otot, atau otot ditarik, berlaku apabila otot anda terlebih regangan atau terkoyak yang berlaku pada mana-mana bahagian otot

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 05/04/2019 . 9 minit bacaan

  Adakah Berat Badan Saya Menyebabkan Sakit Sendi?

  Bahan kimia keradangan dalam lemak didapati memberi kesan kepada sistem muskuloskeletal dan kardiovaskular. Lanjutkan Hello Doktor sekarang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 29/03/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  Jangan Pandang Ringan Jika Rasa Sengal Badan Lepas Bersetubuh, Ada Yang Kena Jumpa Doktor!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/03/2020 . 3 minit bacaan
  cara cegah malaria

  Mungkinkah Nyamuk Gajah Bakal Bawa Wabak Baru?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 04/02/2020 . 4 minit bacaan
  psoriasis

  Petisyen Muzikal Buat Pesakit Psoriasis

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 13/12/2019 . 4 minit bacaan
  sakit bahu

  Sakit Bahu? Ini Penyebab Dan Cara Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Diterbitkan pada 13/12/2019 . 4 minit bacaan