Kognitif Kanak-kanak: Sisi Positif Ucapan Individu Dewasa

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Para penyelidik mendapati bahawa kanak-kanak yang terdedah kepada sejumlah besar ucapan individu dewasa cenderung untuk memiliki kemahiran kognitif yang lebih baik.

Penyelidikan baharu yang diketuai oleh para penyelidik di University of York telah mengenal pasti hubungan antara kanak-kanak yang mendengar banyak ucapan individu dewasa dengan kemampuan nonverbal mereka seperti pemikiran, pengiraan dan kesedaran.

Penyelidikan perkembangan kognitif kanak-kanak

Para penyelidik mendapat idea yang belum pernah dilaksanakan sebelum ini berkenaan kehidupan rahsia kanak-kanak muda dengan memasang perakam audio kecil ke dalam pakaian kanak-kanak yang berumur dua hingga empat tahun.

Pengalaman 107 orang kanak-kanak dan interaksi mereka dengan ibu bapa dan penjaga lain telah direkodkan dalam persekitaran rumah selama tiga hari, yang melibatkan tempoh rakaman sehingga 16 jam sehari.

Ibu bapa juga diminta untuk melengkapkan aktiviti dengan anak-anak mereka – melibatkan aktiviti melukis, menyalin dan tugas pemadanan – yang direka untuk menguji kemahiran kognitif anak-anak mereka.

Penulis utama penyelidikan tersebut, Katrina d’Apice, seorang pelajar PhD daripada Jabatan Pendidikan, University of York berkata, dengan menggunakan perakam audio membolehkan mereka mempelajari interaksi hidup antara kanak-kanak dan keluarga mereka dengan cara yang tidak mengganggu dalam persekitaran rumah berbanding makmal.

Perkembangan kognitif kanak-kanak kesan daripada kata-kata individu dewasa

Menurut beliau lagi, penyelidikan mendapati bahawa kuantiti kata-kata yang disebut individu dewasa yang didengari oleh kanak-kanak, dikaitkan secara positif dengan keupayaan kognitif mereka. Walau bagaimanapun, penyelidikan lanjut diperlukan untuk meneroka sebab-sebab di sebalik perkaitan ini – mungkin pendedahan yang lebih besar kepada bahasa memberikan lebih banyak peluang belajar untuk kanak-kanak , tetapi ia juga boleh menjadi kes yang mana kanak-kanak yang lebih bijak membangkitkan atau recall lebih banyak perkataan daripada individu dewasa di persekitaran mereka.

Penyelidik juga mendapati bahawa ucapan individu dewasa yang berkualiti tinggi mungkin mempunyai manfaat untuk perkembangan bahasa kanak-kanak, kerana dalam penyelidikan tersebut, kanak-kanak yang berinteraksi dengan individu dewasa yang menggunakan perbendaharaan kata yang pelbagai, lebih mengetahui pelbagai perkataan yang lain.

Selain kognitif kanak-kanak, gaya keibubapaan turut membentuk kelakuan kanak-kanak

Penyelidikan tersebut juga menganalisis rakaman untuk melihat kesan gaya keibubapaan berbeza yang mungkin berlaku terhadap tingkah laku kanak-kanak.

d’Apice dan rakannya mendapati bahawa gaya keibubapaan yang positif – di mana ibu bapa bersikap responsif dan menggalakkan penerokaan dan ekspresi diri – dikaitkan dengan kanak-kanak yang menunjukkan tanda-tanda tingkah laku yang kurang sihat, agresif dan tidak taat.

Penulis senior kajian, Profesor Sophie von Stumm daripada Jabatan Pendidikan di University of York, berkata, penyelidikan tersebut adalah pemerhatian naturalistik terbesar berkenaan kehidpuan awal dalam persekitaran rumah sehingga kini.

Menurut beliau lagi, mereka mendapati bahawa kuantiti kata-kata yang diucapkan individu dewasa yang didedahkan kepada kanak-kanak berkembang dengan pelbagai variasi dalam lingkungan keluarga. Sesetengah kanak-kanak mendengar dua kali lebih banyak perkataan pada satu hari seperti yang mereka lakukan pada seterusnya.

Penyelidikan tersebut menekankan kepentingan merawat pengalaman hidup awal sebagai dinamik dan berubah berbanding daripada entiti statik – mendekati penyelidikan dengan cara ini akan membantu kita memahami interaksi antara pengalaman alam sekitar dan perbezaan kanak-kanak dalam pembangunan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jika Ada Ahli Keluarga Menghidap Demensia, Ajak Mereka Lakukan 5 Perkara MENARIK Ini!

  Demensia adalah satu penyakit gangguan mental. Bagi anda yang mempunyai ahli keluarga penghidap penyakit demensia, cuba ajak mereka lakukan 5 perkara ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 09/09/2020 . 3 minit bacaan

  Bersenam Bukan Hanya Jadikan Badan Cergas, Tapi Juga Baik Untuk Otak, No 3 Paling UTAMA

  Kebaikan bersenam kepada kesihatan badan sudah diketahui umum. Tetapi benarkah, senaman kardio juga memberikan manfaat pada otak?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 28/08/2020 . 3 minit bacaan

  Kenapa Anak Selalu Jatuh Sakit Jika Terkena Hujan? Ini Bukan Salah Hujan, Sebaliknya Ada Sebab Lain!

  Salah faham berkaitan dengan kanak kanak demam berpunca daripada mandi hujan memang sering diperdebatkan. Persoalannya, kenapa perkara tersebut berlaku?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 05/08/2020 . 3 minit bacaan

  Tahu Tak, Bukan Semua Suplemen Anak Boleh Makan? Ada Yang Bahaya Buat Teruna & Dara

  Ramai ibu bapa yang memberikan vitamin untuk anak, tanpa memikirkan risiko yang bakal anak hadapi. Ini senarai suplemen berbahaya untuk anak remaja.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  mulut anak berbau

  Nafas Anak Berbau Busuk? Ibu Ayah Jangan Biarkan, 7 Sebab Ini Mungkin Puncanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 26/11/2020 . 3 minit bacaan
  tulisan tangan

  Periksa Tulisan Anak Anda! Kalau Kurang Cantik, Ia Mungkin Tanda Awal Si Kecil Alami ADHD

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan
  bahasa isyarat orang kelainan upaya OKU

  Bahasa Isyarat Bukan Hanya Untuk OKU, Orang Biasa Juga Kena Belajar! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  susu rendah lemak

  Susu Rendah Lemak Lebih Baik Daripada Susu Penuh Krim? SALAH! Ini Tak Sesuai Untuk Si Kecil

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan