TIDAK SERIK! Daging Kelawar Masih Dijual Di Pasar Sulawesi

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/04/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang coronavirus di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

Pada pendapat pembaca, haiwan manakah yang menyebabkan tularnya virus novel korona (COVID-19)? Daging ular atau daging kelawar?

Walaupun tidak dinafikan bahawa persengketaan saintis berkenaan dengan isu ini menimbulkan banyak persoalan daripada jawapan, namun mereka yang mengambil makanan eksotik mudah untuk mendapat jangkitan COVID-19.

Isu pemakanan tersebut dianggap serius memandangkan sentuhan secara langsung dengan virus yang terkandung di dalam haiwan eksotik boleh menyebabkan jangkitan parah. 

Ini adalah statistik terkini wabak COVID-19 di Malaysia:

Perkembangan Terkini COVID-19
Negara: Malaysia
Statistik Kes

29,441

Disahkan

9,196

Sembuh

246

Kes Kematian
Peta sebaran

Jika anda seorang yang gemarkan makanan eksotik, pasti anda tidak bersetuju. Kalau begitu, teruskan membaca untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

Ular atau kelawar? Siapa dalang di sebalik wabak virus novel korona

daging kelawar, virus novel

Penyebaran agen wabak daripada kelawar kepada manusia bukanlah satu model jangkitan yang mudah difahami.

Untuk makluman pembaca, kelawar merupakan perumah kepada pelbagai jenis virus berbahaya, termasuklah virus novel korona.

Berikut adalah apa yang kalian perlu tahu mengenai virus korona baharu ini:

Virus Korona (COVID-19): Apa yang anda perlu tahu?

Jangan terlalu panik dengan keadaan semasa COVID-19 ni. Lebih penting, amalkan langkah berjaga-jaga!#hellodoktor #hellohealthgroup #hellohealthcoronavirus

Posted by Hello Doktor on Saturday, February 15, 2020

Sistem pertahanan badannya yang kuat ditambah pula dengan kebolehan maklumat genetiknya untuk mengalami proses mutasi bagi menyesuaikan diri dengan keadaan semasa menjadikan ia mamalia terbang yang digeruni.

Pihak berkuasa China sudah lama tahu bahawa kelawar dihuni oleh semua subjenis virus korona termasuklah SARS-CoV dan MERS-CoV. Pada tahun 2013, penangkapan spesies kelawar yang tinggal di dalam gua terpencil di wilayah Yunnan menunjukkan ia mempunyai virus korona yang mempunyai maklumat genetik yang hampir sama dengan novel coronavirus.

Gua tersebut terletak di lokasi terpencil. Ia cuma ditemui apabila pihak berkuasa China giat menjejaki punca wabak sindrom pernafasan akut teruk (SARS) pada tahun 2003. Perkara ini jelas menunjukkan bahawa kelawar merupakan punca kepada pelbagai jenis virus bahaya.

Namun, adakah daging kelawar yang menyebabkan terjadinya wabak pandemik ini? Mungkin ya, tetapi apa yang anda perlu tahu adalah pasar borong yang dianggap sebagai lokasi punca wabak ini berlaku tidak menjual kelawar dalam kuantiti yang banyak.

Kebanyakan haiwan liar yang dijual adalah ular, tenggiling, keldai dan tikus landak. Jika virus tersebut tersebar kepada manusia melalui haiwan di lokasi ini, maka perumah kedua mungkin di antara haiwan-haiwan yang dinyatakan.

Pengetahuan berkenaan dengan punca virus korona baharu ini dapat memberikan gambaran kepada saintis untuk membuat perancangan lebih awal sekiranya ia berlaku lagi pada masa akan datang.

Halangan pencarian perumah kedua bagi virus novel korona

pasar wuhan

Walaupun virus novel korona boleh berasal daripada kelawar seperti yang telah dijumpai oleh pihak berkuasa China pada tahun 2013, berdasarkan kepada pemerhatian terhadap pasar yang terletak di kota Wuhan, ia mungkin bukan punca utama.

Dalam usaha untuk mencari sumber kepada pembiakan dan penyebaran virus, saintis telah menganalisis 585 sampel haiwan daripada kedai-kedai di pasar tersebut. 33 daripadanya memberikan keputusan positif dan majoriti melibatkan haiwan liar.

Jika anda sangkakan punca boleh dikesan daripada 33 haiwan yang positif virus novel korona, ia tidak semudah itu.

Ini berikutan analisis tersebut hanya dilakukan selepas pasar tersebut ditutup pada 1 Januari 2020. Pada waktu tersebut proses pembersihan dan pembasmian kuman telah dijalankan oleh pihak berkuasa.

Dengan mudahnya, kita boleh anggap, pada asalnya, jumlah sampel haiwan yang positif boleh melebihi 33. Dapatan analisis yang dilakukan tidak setepat seperti apa yang saintis inginkan.

Lebih teruk lagi, sebahagian daripada individu yang dijangkiti awal oleh virus novel korona tidak mempunyai kaitan langsung dengan pasar tersebut.

Anda mungkin berminat:

Ini menunjukkan penyebaran virus berpotensi untuk bermula dari lokasi lain. Memandangkan waktu inkubasi masih menjadi persoalan utama, mereka yang terjangkit boleh juga menghadiri pasar tersebut selepas terjangkit dan menunjukkan simptom di kemudian hari

Suspek utama di sebalik wabak virus novel korona masih daging kelawar

kelawar

Ular dan tenggiling merupakan dua haiwan eksotik yang masih menjadi tumpuan para saintis dalam mengesan punca virus novel korona. 

Kedua-duanya merupakan perumah kepada virus yang mempunyai maklumat genetik yang hampir sama dengan virus yang menular dalam kalangan manusia. Virus tersebut boleh mengalami mutasi dan merentas penghalang di antara haiwan dan manusia, menyebabkan jangkitan di antara spesies yang berbeza.

Ini adalah beberapa fakta & mitos mengenai COVID-19:

kebersihan_rumah

Ini bukan kali pertama perkara ini berlaku. Oleh sebab itulah manusia cepat menunding jari kepada haiwan. SARS yang berasal daripada kelawar disebarkan melalui perumah kedua, musang civet, sementara MERS disebarkan melalui unta dan influenza A (H1N1) boleh tersebar melalui babi.

Walau bagaimanapun, saintis tidak menafikan, ia bermula daripada sumber yang sama seperti kelawar. Keadaan ini menimbulkan kekeliruan dalam kalangan penduduk di Manado, Sulawesi apabila mereka mendapati bahawa pasar tempatan masih menjual kelawar dalam huru-hara wabak virus novel korona.

Ia mendapat permintaan tinggi di sana dan kebanyakan penduduk tempatan memang gemarkan daging kelawar yang turut dikenali sebagai paniki. Mereka bagaikan tidak belajar daripada apa yang telah dipertontonkan oleh China kepada negara di seluruh dunia.

Namun, bagi menyokong gerakan badan kesihatan global, pada 15 Februari 2020, kerajaan Indonesia telah mengarahkan penutupan sementara pasar tersebut. Keputusan ini dibuat apabila seorang warga China yang bercuti di Bali telah disahkan positif selepas seminggu pulang dari negara itu (5 Februari 2020).

Artikel berkaitan:

Ini Bagaimana Rakyat China Kena ‘Pulau’ Di Seluruh Dunia Kerana Wabak Virus Korona

Kenderaan yang membawa bekalan haiwan tersebut juga akan dipantau dari semasa ke semasa bagi memastikan tiada jualan haram yang akan dibuat.

Konklusi

Pengambilan makanan haiwan liar yang dianggap sebagai sumber utama, menjadi pencetus kepada berlakunya wabak ini. Walaupun pengharaman pengambilan makanan tersebut boleh menyelesaikan masalah, namun ia dilihat sebagai jalan penyelesaian yang tidak relevan.

Jika diharamkan, lebih ramai individu yang akan terlibat dengan aktiviti jual beli haram haiwan eksotik. Menurut pakar apa yang perlu diperketatkan adalah undang-undang terhadap kebersihan pasar basah di Wuhan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

#HelloHealthGroup, #hellodoktor, #HelloHealthCoronaVirus

Baca:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tiada Jalan Lain, COVID-19 Hanya Boleh Dihentikan Jika 50% Penduduk Dunia Buat 3 Perkara Ini!

  Umum sudah tahu bahawa virus korona baharu adalah bahaya. Hanya 3 perkara ini sahaja yang mampu mencegah dan melawan ia dari terus berleluasa!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Coronavirus, COVID-19 06/08/2020 . 3 minit bacaan

  Stres Lepas Kena Buang Kerja? Ini 11 Langkah Yang Boleh Anda Ambil Untuk Move On

  Mesti stres kalau kena buang kerja semasa PKP kan? Ekonomi masih lagi terjejas dan kini anda tidak tahu bagaimana nak move on. Ketahui 11 cara mudah.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 29/07/2020 . 3 minit bacaan

  Hikmah Di Sebalik PKP, Kajian Buktikan Orang Malaysia Pilih Amal Gaya Hidup Sihat

  Selepas PKP, lebih ramai rakyat Malaysia yang ambil berat terhadap kesihatan diri. Tambah lagi, ramai yang makin cakna menggunakan teknologi telekesihatan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Berita, Berita Tempatan 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Jangan Gopoh Beli Hand Sanitizer Online, Ini Kriteria Penting Sebelum Beli (Tak Boleh Wangi!)

  Penggunaan sanitizer boleh menggantikan air dan sabun bagi membasmi virus korona baharu. Namun, adakah produk baharu yang dikeluarkan selamat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Coronavirus, COVID-19 06/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  virus corona

  Sudah Sembuh Daripada COVID-19? Anda Belum Boleh Tarik Nafas Lega! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  suhu badan manusia

  Angkara Mahu Cepat, Ramai Yang Suka Scan Suhu Pada Tangan, Tepat Ke Bacaannya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 2 minit bacaan
  coronavirus di malaysia

  Kawasan Utara Semenanjung Diserang COVID-19! Ini Petanda Wabak Belum Berakhir!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 17/08/2020 . 3 minit bacaan
  penghantaran makanan

  Order Makanan Online Lebih Selamat Di Musim COVID-19 Ini? Ada 10 Benda Kena Patuhi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 06/08/2020 . 3 minit bacaan