Vaksin Influenza Di Premis KKM Bukan Untuk Orang Awam

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 23/06/2020 . 4 minit bacaan
Share now

“Jika orang awam ingin mendapatkan vaksin influenza, anda boleh berbuat demikian di klinik swasta”.

Demikianlah kata-kata Pengarah Kementerian Kesihatan Malaysia, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah. Tindakan ini bagi memastikan golongan berisiko seperti kanak-kanak dan orang tua yang mempunyai sistem imun badan yang lemah dapat mengelakkan komplikasi daripada virus tersebut.

Baca artikel ini untuk tahu berkenaan dengan vaksin influenza dengan lebih lanjut.

Tentang jangkitan influenza

Berbeza dengan selesema biasa, jangkitan influenza kebiasaannya lebih teruk dan berlaku untuk durasi yang lebih lama. Jangkitan daripada kedua-duanya seringkali menunjukkan gejala yang sama dan sukar dibezakan antara satu sama lain. Antara simptomnya adalah:

 • Sakit tekak (simptom awal)
 • Bersin (simptom awal)
 • Selesema (simptom awal)
 • Demam
 • Menggigil kesejukan
 • Sakit otot
 • Berpeluh
 • Sakit kepala
 • Batuk kering
 • Hidung tersumbat

Oleh sebab itulah, tanpa pemeriksaan makmal yang betul, sukar untuk sesuatu diagnosis dilakukan.

Mereka yang mempunyai sistem pertahanan tubuh badan yang lemah seperti kanak-kanak (berusia di bawah 2 tahun) dan orang tua (berusia 65 tahun ke atas) cenderung untuk mendapat jangkitan ini. Golongan lain yang berisiko tinggi adalah seperti berikut:

 • Hamil atau baru lepas melahirkan anak
 • Mempunyai masalah kronik seperti kencing manis, sakit jantung, asma dan jangkitan HIV
 • Tinggal di fasiliti perubatan seperti rumah penjagaan orang tua

Mereka yang termasuk dalam golongan ini digalakkan untuk mengambil vaksin influenza dan jika mereka dijangkiti, rawatan terapi antiviral, oseltamivir, boleh diambil untuk mengelakkan komplikasi.

Bagi mereka yang mempunyai sistem pertahanan badan yang kuat, terapi antiviral kebiasaannya tidak diberikan. Mereka boleh pulih dan kembali bekerja dalam tempoh masa seminggu dengan rawatan konservatif (rehat dan minum air secukupnya).

Cara penyebaran virus influenza

Sebelum mengetahui berkenaan dengan cara penyebaran virus ini, anda perlu tahu dahulu jenis virus influenza yang boleh menjangkiti manusia. Terdapat tiga jenis strain yang telah dikenal pasti menyebabkan simptom selesema, iaitu Influenza A, Influenza B dan Influenza C. 

Influenza A merupakan virus selesema yang paling berbahaya memandangkan ia mudah merebak dalam kalangan manusia dan haiwan. Virus tersebut mempunyai struktur yang fleksibel membuatkan ia mudah untuk bermutasi dan menyebabkan jangkitan epidemik setiap tahun.

Selesema burung dan selesema babi, ini merupakan contoh kepada jenis jangkitan yang disebabkan oleh Influenza A. 

Influenza B pula merupakan virus selesema yang kebiasaannya menyebabkan simptom yang lebih ringan berbanding dengan Influenza A. Ia jarang menyebabkan komplikasi serius dan hanya boleh tersebar dalam kalangan manusia.

Influenza C, seperti Influenza B, hanya boleh menyebabkan jangkitan dalam kalangan manusia. Namun, simptomnya lebih ringan dan ia jarang menyebabkan sebarang komplikasi.

Jangkitan influenza sangat mudah tersebar. Disebabkan itulah, pengasingan sosial perlu dilakukan untuk memastikan individu lain tidak turut berjangkit. Menurut maklumat yang diberikan oleh Pusat Kawalan Penyakit Berjangkit (CDC), jangkitan influenza ini boleh tersebar sehari sebelum simptom bermula.

Ini berikutan simptom kepada jangkitan Influenza hanya mula timbul 1 hingga 4 hari selepas jangkitan bermula. Anda boleh menyebarkan virus tersebut tanpa disedari. Jangkitan ini boleh tersebar apabila anda bersin, batuk atau bercakap. Ia juga boleh disebarkan melalui sentuhan dengan permukaan, bersalaman dan berpelukan.

Vaksin influenza di hospital kerajaan hanya untuk golongan berisiko tinggi

vaksin influenza

Pada 7 Januari yang lalu, sebanyak 40,000 dos vaksin influenza telah diagihkan ke hospital dan klinik swasta. Peningkatan pada permintaan vaksin tersebut telah menyebabkan baki stok dalam simpanan pembekal habis buat sementara waktu. 

Sepanjang tahun 2019, sebanyak 638,388 dos vaksin influenza telah dibawa masuk namun hanya 10% sahaja yang dibekalkan kepada fasiliti kesihatan kerajaan. Jumlah yang kecil tersebut menyebabkan kerajaan terpaksa memberikan vaksin itu kepada golongan yang benar-benar memerlukan termasuk dengan anggota barisan hadapan kementerian yang mengendalikan pesakit.

Bagaimana pula dengan golongan awam yang menginginkan vaksin tersebut? Ia turut boleh didapati daripada klinik swasta yang kebanyakannya mendapat bekalan vaksin daripada pembekal yang bertauliah. Disebabkan itulah, polisi pengedaran seharusnya diberikan prioriti kepada klinik swasta berbanding dengan hospital swasta. Ini berikutan kebiasaannya klinik swasta terletak berdekatan dengan penduduk berbanding dengan hospital swasta yang sukar untuk diakses.

Terapi antiviral sebagai rawatan kepada jangkitan Influenza

Jika anda mempunyai simptom jangkitan Influenza, kebiasaannya ia akan sembuh tanpa preskripsi ubat. Namun bagi mereka yang berisiko tinggi untuk mendapat komplikasi daripada jangkitan tersebut, terapi antiviral boleh diberikan.

Antara langkah rawatan konservatif yang perlu dilaksanakan adalah seperti berikut:

 • Minum air secukupnya. Utamakan air kosong atau air yang mengandungi jumlah gula yang rendah. Anda juga boleh mengambil sup jika anda menginginkan sesuatu yang panas
 • Rawat simptom seperti demam dan sakit kepala dengan ubat seperti paracetamol
 • Basuh tangan anda secara kerap bagi mengelakkan penyebaran virus ke permukaan atau individu lain
 • Tutup mulut anda ketika batuk atau bersin menggunakan tisu. Buang tisu itu secepat mungkin

Jika simptom anda menjadi semakin teruk, doktor mungkin akan mempreskripsikan ubat antiviral bagi mengurangkan risiko untuk anda mendapat komplikasi berkaitan. Menurut Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad, kerajaan telah meluluskan 1,000,000 tablet ubat oseltamivir bagi merawat kes Influenza yang serius.

Jumlah tersebut boleh membantu meringankan beban jangkitan dalam kalangan kira-kira 100,000 pesakit yang mengalami penyakit tersebut. Rawatan antiviral tersebut seharusnya dimulakan dalam masa 48 jam bermula apabila anda mengalami simptom.

Prioriti sepatutnya diberikan kepada mereka yang mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat komplikasi berkaitan dengan Influenza seperti yang telah disenaraikan di atas. 

Konklusi

Ubat antiviral seperti oseltamivir bukan pengganti kepada vaksin Influenza. Jika anda telah sembuh daripada jangkitan tersebut, tidak bermakna anda tidak akan mendapat jangkitan itu kelak. Maka ambillah inisiatif awal dan vaksinkan diri anda. 

Jika anda mengalami sebarang simptom yang seakan-akan selesema, berjumpalah dengan doktor untuk pemeriksaan kesihatan lanjut. Pastikan anda mengamalkan langkah pencegahan bagi mengelakkan jangkitan tersebut tersebar.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Dah Sembuh Dari Jangkitan COVID-19? Ini Yang Anda Perlu Faham Agar Tak Lagi Bimbang

  Pasti anda ingin mengetahui maksud yang dikatakan sebagai sembuh jangkitan COVID-19, bukan? Berikut 7 jawapan berkaitan proses pemulihan ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Coronavirus, COVID-19 29/04/2020 . 4 minit bacaan

  8 Soalan Lazim Kenapa Vaksin Influenza Perlu Diambil Ketika Wabak COVID-19 Ini

  Tidak ramai yang sedar akan kepentingan vaksin bagi virus influenza semasa musim wabak. Artikel ini melampirkan 8 soalan lazim berkenaan dengannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli

  PERHATIAN! Ini 10 Jenis Vaksin Bayi, Remaja & Orang Dewasa Perlu Ambil, Siap Ada Harga Lagi

  Suntikan vaksin melindungi anda daripada penyakit yang boleh membawa maut. Ketahui 10 jenis vaksin bayi dan orang dewasa yang boleh anda ambil.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 23/04/2020 . 5 minit bacaan

  Kaum Adam, Ini Senarai LENGKAP 21 Pemeriksaan Kesihatan & Vaksin Perlu Buat!

  Bukan wanita sahaja yang perlu kerap berjumpa doktor, orang lelaki juga perlu melakukan pemeriksaan kesihatan dan mengambil imunisasi badan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 14/04/2020 . 5 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  vaksin corona

  COVID-19 Di US Makin Kritikal, Bilion USD Dilabur Untuk Tempah Vaksin, Pelaburan Yang Berbaloi?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 18/06/2020 . 3 minit bacaan
  vaksin anak

  Takut Nak Bawa Anak Pergi Vaksin Masa COVID-19? Dengar Apa Jawapan Pakar Tentang Imunisasi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 29/05/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit berjangkit

  Ya, AEFI Pada Vaksin Memang Wujud, Tapi Ini Yang Anda Perlu Tahu Tentang Kesan Sampingan Vaksin

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 21/05/2020 . 3 minit bacaan
  vaksin coronavirus

  Sediakan Berjuta Vaksin Walaupun Belum Ada Bukti Klinikal, Ini Cara UK Hadapi COVID-19

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/05/2020 . 3 minit bacaan