Enbrel

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 7 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Enbrel?

Enbrel® adalah penyekat faktor nekrosis tumor (TNF). Ia berfungsi dengan mengurangkan TNF, protein yang dihasilkan oleh sistem imun untuk membantu tubuh memerangi jangkitan. Bagi orang yang mengalami masalah autoimun, sistem imun menghasilkan terlalu banyak TNF dan secara silap menyerang sel-sel yang sihat.

Enbrel® digunakan untuk merawat artritis reumatoid, artristis psoriatik, atau spondilitis mengankilos, dan untuk mencegah kerosakan sendi yang disebabkan oleh keadaan ini.

Enbrel® juga digunakan untuk merawat artritis idiopatik remaja poliartik pada kanak-kanak yang berumur sekurang-kurangnya dua tahun.

Enbrel® juga digunakan untuk merawat psoriasis plak pada orang dewasa dan kanak-kanak yang berumur sekurang-kurangnya empat tahun.

Bagaimanakah kegunaan Enbrel?

Sebelum anda memulakan rawatan dengan Enbrel®, doktor anda mungkin melakukan ujian untuk memastikan anda tidak mempunyai jangkitan.

Enbrel® disuntik di bawah kulit. Anda boleh ditunjukkan cara menggunakan suntikan di rumah. Jangan ambil ubat ini jika anda tidak faham bagaimana untuk menggunakan suntikan dan membuang dengan betul jarum dan picagari suntikan yang digunakan.

Anda mungkin perlu campurkan Enbrel® dengan cecair (pelarut) sebelum menggunakannya. Jika anda menggunakan suntikan di rumah, pastikan anda memahami bagaimana untuk mencampur dan menyimpan ubat dengan betul.

Seorang kanak-kanak yang mempunyai berat kurang dari 138 paun mungkin tidak dapat menggunakan bentuk Enbrel® yang tertentu. Jika seorang kanak-kanak menggunakan ubat ini, maklumkan doktor anda jika kanak-kanak itu mempunyai apa-apa perubahan dalam berat badan.

Pembekal penjagaan anda akan menunjukkan kepada anda tempat terbaik di badan anda untuk menyuntikkan Enbrel®. Jangan menyuntik ke tempat yang sama dua kali berturut-turut. Elakkan menyuntik ke dalam kulit yang lebam, lembut, merah, atau keras.

Anda mungkin mengalami rasa sakit, kemerahan, bengkak, atau kehangatan di mana ubat itu disuntik. Hubungi doktor anda jika simptom ini berterusan selama lebih daripada lima hari.

Gunakan jarum pakai buang dan suntikan  hanya sekali sahaja. Ikuti undang-undang negeri atau tempatan tentang membuang jarum dan picagari yang digunakan. Gunakan bekas kalis tusukan “tajam” (tanyakan kepada ahli farmasi anda untuk mendapatkannya dan bagaimana untuk membuangnya). Simpan bekas ini supaya tidak berhampiran dengan kanak-kanak dan haiwan kesayangan.

Penggunaan satu jarum suntikan yang diisi atau pen suntikan unfuk satu kegunaan sahaja. Buangkannya selepas satu penggunaan, walaupun masih ada ubat yang tersisa selepas menyuntik dos anda.

Jangan goncang ubat ini. Sediakan dos anda hanya apabila anda sudah bersedia untuk memberikan suntikan. Jangan gunakan ubat jika ia kelihatan berawan atau berubah warna. Hubungi ahli farmasi anda untuk ubat baru.

Enbrel® boleh melemahkan sistem imun anda. Darah anda mungkin perlu diuji dengan kerap.

Jika anda pernah mengalami hepatitis B, Enbrel® boleh menyebabkan keadaan ini kembali atau menjadi lebih teruk. Anda akan memerlukan ujian darah yang kerap untuk memeriksa fungsi hati anda semasa rawatan dan selama beberapa bulan selepas anda berhenti menggunakan ubat ini.

Jika anda memerlukan pembedahan, beritahu pakar bedah terlebih dahulu bahawa anda menggunakan Enbrel®.

Bagaimana saya menyimpan Enbrel?

Simpan Enbrel® dalam karton asalnya di dalam peti sejuk. Jangan bekukannya. Jangan gunakannya selepas tarikh luput pada label yang telah diluluskan. Selepas mencampurkan Enbrel® dengan pelarut, simpan di dalam peti sejuk dan gunakan dalam masa 14 hari.

Jika anda perlu menyimpan Enbrel® pada suhu bilik, lindungi ubat dari cahaya dan dari suhu panas atau sejuk yang melampau. Sebaik sahaja ubat itu telah mencapai suhu bilik, anda tidak perlu meletakkannya semula ke dalam peti sejuk.

Buang sebarang Enbrel® yang tidak digunakan dalam masa 14 hari. Buang sebarang  Enbrel® yang tidak digunakan dalam tempoh 28 hari.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan Enbrel?

Sebelum mengambil ubat ini, rujuk doktor atau ahli farmasi anda, jika:

 • Anda mengandung atau menyusu bayi. Ini kerana, semasa anda menjangka atau menyusu bayi, anda hanya mengambil ubat atas saranan doktor.
 • Anda sedang mengambil ubat lain. Ini termasuk sebarang ubat yang anda tersedia untuk dibeli tanpa ditetapkan yang anda ambil.
 • Anda mempunyai alergik dengan mana-mana bahan aktif atau tidak aktif pada Enbrel® atau ubat lain.
 • Anda mempunyai kesakitan, gangguan, atau syarat kesihatan.
 • Anda mempunyai jenis alergik lain, seperti kepada makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan.

Anda tidak boleh menggunakan Enbrel® jika anda mempunyai jangkitan yang teruk seperti sepsis (jangkitan darah).

Untuk memastikan Enbrel® selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • Sistem imun yang lemah, HIV atau AIDS, tuberkulosis, atau apa-apa jenis jangkitan berulang.
 • Simptom jangkitan aktif seperti demam, simptom selesema, cirit-birit, atau kencing yang menyakitkan.
 • Potongan terbuka atau luka kulit.
 • Diabetes.
 • Kegagalan jantung kongestif.
 • Sejarah gangguan saraf seperti sklerosis berbilang, sindrom Guillain-Barré, mielitis, atau neuritis optik.
 • Epilepsi atau gangguan kebas yang lain.
 • Asma atau gangguan pernafasan yang lain.
 • Sekiranya anda pernah mengalami hepatitis B.
 • Jika anda alah kepada getah lateks.
 • Sekiranya anda dijadualkan untuk menerima apa-apa vaksin, atau jika anda baru-baru ini telah divaksin dengan BCG (Bacille Calmette-Guerin).

Beritahu doktor anda jika anda pernah mengalami tuberkulosis, jika sesiapa di dalam rumah anda mengalami tuberkulosis, atau jika anda baru-baru ini mengembara ke kawasan di mana jangkitan tertentu adalah biasa (Lembah Sungai Ohio, Lembah Sungai Mississippi, dan Barat Daya).

Kanak-kanak yang menggunakan ubat ini harus ada semua imunisasi kanak-kanak sebelum memulakan rawatan dengan Enbrel®.

Menggunakan Enbrel® boleh meningkatkan risiko anda mengembangkan jenis kanser tertentu, termasuk limfoma yang berkembang pesat yang boleh membawa maut. Limfoma jarang berlaku pada remaja lelaki dan remaja lelaki menggunakan gabungan ubat imunosupresan untuk merawat penyakit Crohn atau kolitis ulseratif. Walau bagaimanapun, orang yang mengalami masalah autoimun (termasuk artritis reumatoid, penyakit Crohn, spondilitis mengankilos, dan psoriasis) mungkin mempunyai risiko limfoma yang lebih tinggi. Sila bercakap dengan doktor anda mengenai risiko secara individu anda.

Adakah selamat untuk mengambil Enbrel semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tidak ada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan Enbrel® semasa mengandung dan menyusu bayi. Sila terus berjumpa dengan doktor anda untuk menimbang potensi dan risiko yang mungkin sebelum mengambil Enbrel®. Enbrel® adalah kategori risiko kehamilan B, menurut Pentadbiran Makanan dan Ubat Amerika Syarikat (FDA).

Rujukan kategori risiko kehamilan rujukan di bawah:

 • A = Tiada risiko.
 • B = Tiada risiko dalam beberapa kajian.
 • C = Mungkin ada risiko.
 • D = Risiko bukti positif.
 • X = Kontraindikasi.
 • N = Tidak diketahui.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alergi terhadap Enbrel®: gatal-gatal; pernafasan sukar; bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak anda.

Infeksi serius dan kadang-kadang membawa maut. Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai tanda-tanda jangkitan seperti: demam, menggigil, batuk, berpeluh, sakit badan, luka kulit atau kemerahan, cirit-birit, kehilangan berat badan, pedih semasa buang air kecil, batuk darah, atau rasa letih atau pendek nafas.

Juga hubungi doktor anda sekiranya anda mempunyai:

 • Masalah darah – demam, kulit pucat, mudah lebam atau pendarahan.
 • Masalah hati – sakit perut atas, muntah, keletihan, hilang selera makan, jaundis (menguning kulit atau mata).
 • Sindrom seperti lupus – sakit sendi atau bengkak, ketidakselesaan dada, sesak nafas, ruam kulit pada pipi atau lengan anda (menjadi lebih teruk lagi dengan cahaya matahari).
 • Masalah saraf – kebas atau kesemutan, masalah dengan penglihatan, atau perasaan lemah di tangan atau kaki anda.
 • Psoriasis yang baru atau lebih teruk – kemerahan kulit atau tompok-tompok yang bersisik, menimbulkan benjolan yang penuh dengan nanah.
 • Tanda-tanda kegagalan jantung – sesak nafas dengan bengkak pergelangan kaki atau kaki anda, peningkatan berat badan yang cepat.
 • Tanda limfoma – demam, berpeluh malam, kehilangan berat badan, sakit perut atau bengkak, sakit dada, batuk, gangguan pernafasan, kelenjar bengkak (di leher, ketiak, atau lipatan paha).
 • Tanda tuberkulosis – demam, batuk, berkeringat malam, kehilangan selera makan, penurunan berat badan, rasa sentiasa letih.

Kesan sampingan yang biasa termasuk:

 • Sakit, bengkak, gatal-gatal, atau kemerahan di mana ubat itu disuntik.
 • Sakit kepala.
 • Simptom selesema seperti hidung tersumbat, bersin, sakit tekak.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Tindakbalas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas Enbrel?

Enbrel® mungkin bertindak balas dengan ubat lain yang sedang anda ambil, yang boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda untuk kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan sebarang interaksi ubat yang berpotensi, anda harus menyimpan senarai semua ubat yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat tanpa preskripsi, dan produk herba) dan kongsi bersama doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mula, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor anda.

Produk yang boleh bertindak balas dengan ubat ini adalah:

 • Abatacept (Orencia).
 • Anakinra (Kineret).
 • Cyclophosphamide (Cytoxan).
 • Insulin atau ubat kencing manis.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas Enbrel?

Enbrel® boleh bertindak balas dengan makanan atau alkohol dengan mengubah cara ubat berfungsi atau meningkatkan risiko untuk kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi tentang sebarang potensi tindak balas makanan atau alkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Enbrel?

Enbrel®  boleh bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini boleh memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat berfungsi. Ia  adalah penting untuk sentiasa membenarkan doktor dan ahli farmasi anda tahu semua keadaan kesihatan yang anda ada kini.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Dewasa Biasa untuk Spondilitis Mengankilos:

50 mg subkutan sekali seminggu

Dos Dewasa Biasa untuk Artritis Reumatoid:

50 mg subkutan sekali seminggu.

Dos Dewasa Biasa untuk Artritis Psoriatik:

50 mg subkutan sekali seminggu.

Dos Dewasa Biasa untuk Psoriasis Plak:

Dos permulaan: 50 mg subkutan 2 kali seminggu (diberikan selama 3 hingga 4 hari) selama 3 bulan; Sebagai alternatif, dos bermula 25 hingga 50 mg sekali seminggu telah terbukti berkesan.

Dos penyelenggaraan: 50 mg subkutan sekali seminggu.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos Pediatrik biasa untuk Artritis Kanak-kanak Idiopatik:

2 tahun ke atas:

 • Kurang daripada 63 kg: 0.8 mg / kg subkutan sekali seminggu.
 • Lebih daripada atau sama dengan 63 kg: 50 mg subkutan sekali seminggu.
 • Dos maksimum: 50 mg subkutan sekali seminggu.

Dos Pediatrik Biasa untuk Psoriasis Plak:

4 tahun ke atas:

 • Kurang daripada 63 kg: 0.8 mg / kg subkutan sekali seminggu.
 • Lebih daripada atau sama dengan 63 kg: 50 mg subkutan sekali seminggu.
 • Maksimum: 50 mg subkutan sekali seminggu.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Enbrel® boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

 • Suntikan subkutan: etanercept 50mg dalam 1mL.

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan, hubungi perkhidmatan kecemasan setempat atau pergi ke bilik kecemasan terdekat dengan anda.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas dos Enbrel®, ambil ia secepat mungkin. Walau bagaimanapun, jika sudah hampir masanya untuk dos anda seterusnya, abaikan dos yang sudah terlepas dan ambil dos biasa seperti yang dijadualkan. Jangan ambil dos berganda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga: