home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Pasangan Berbeza Tabiat Tidur? Jom Ketahui Cara Mengatasinya

Pasangan Berbeza Tabiat Tidur? Jom Ketahui Cara Mengatasinya

Bagi individu berkahwin, waktu tidur merupakan antara waktu yang sesuai untuk bermesra bersama pasangan tanpa gangguan. Tetapi bagaimana jika pasangan mempunyai tabiat tidur yang berbeza?

Kunci kebahagiaan?

Pasangan suami isteri, terutamanya jika sudah bergelar ibu ayah, peluang untuk berdua di dalam bilik pada waktu tidur pastinya merupakan antara masa untuk bermesra dengan pasangan secara privasi.

Tetapi bagaimana jika pasangan anda mempunyai tabiat tidur yang berbeza? Sebenarnya, tabiat tidur atau sikap setiap pasangan di kamar tidur boleh menjadi penanda aras untuk menentukan kebahagiaan dalam rumah tangga.

Atasi tabiat tidur

Sudah tentu semua pasangan yang berkahwin inginkan kebahagiaan. Jadi berikut adalah cara mengatasi perbezaan tabiat tidur antara pasangan.

  1. Berlainan masa tidur

Sebenarnya, ia menjadi kebiasaan untuk tidur pada waktu yang berbeza. Adakalanya ia disebabkan oleh tugasan kerja yang perlu disiapkan. Tetapi tabiat ini secara perlahan-lahan boleh menjejaskan perhubungan.

Jadi untuk mengatasinya, mungkin anda boleh masuk ke bilik bersama walaupun anda masih belum mengantuk dan tidak berasa ingin tidur. Temankan pasangan anda dengan berbual atau mungkin sekadar memeluknya sehingga dia tidur.

  1. Keintiman

Tidak dinafikan keletihan akibat seharian bekerja mungkin mengurangkan keinginan untuk bersama pasangan. Malahan ramai di antara pasangan suami isteri sering kali mengabaikan aspek keintiman ini dan menganggap ia adalah satu perkara normal.

Keintiman tidak bermakna hanya melibatkan hubungan seksual. Tetapi bergurau senda, memeluk pasangan serta mencium walau sekadar di pipi sudah boleh mengekalkan rasa keintiman antara pasangan.

  1. Suasana bilik

Suasana dalam bilik memainkan peranan penting. Ia sama ada akan memberikan keinginan untuk segera masuk ke bilik tidur atau membuatkan anda hilang keinginan. Susun atur perabut yang terlalu padat atau berserabut di dalam bilik juga boleh menjejaskan keinginan anda untuk tidur.

Berbincanglah dengan pasangan untuk melakukan pengubahsuaian pada bilik jika perlu. Bilik dengan suasana yang dingin dan susunan perabut yang ringkas pastinya dapat memberikan ketenangan. Anda juga boleh letakkan sebarang tumbuhan hiasan untuk menaikkan lagi suasana bilik.

  1. Emosi

Berada dalam keadaan atau emosi yang marah atau tidak stabil boleh menjadi punca yang menjejaskan perhubungan suami isteri. Apatah lagi jika emosi itu terbawa-bawa sampai ke bilik tidur.

Jadi sebaiknya, sebelum masuk tidur atau waktu tiba di rumah dari tempat kerja, elakkan dari terbawa-bawa emosi yang marah itu. Ini kerana apabila anda berada di dalam emosi yang terganggu, besar kemungkinan anda akan melepaskannya kepada pasangan anda. Jadi fikir-fikirkanlah.

Berbincang

Walaupun tempoh waktu yang disarankan untuk mendapatkan tidur yang berkualiti adalah 8 jam, tetapi ia mungkin berbeza bagi setiap individu. Terdapat sesetengah individu mungkin memerlukan kurang waktu tidur berbanding yang lain.

Jadi penyelesaian yang terbaik adalah untuk berbincang. Ia dapat membantu anda memahami keperluan pasangan dan membuatkan pasangan anda memahami tentang keperluan anda. Namun, sebaik-baiknya, hindari daripada tidur berasingan demi kesejahteraan perhubungan anda dan pasangan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 27/06/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan