5 Cara Mengatasi Tidur Berdengkur

  5 Cara Mengatasi Tidur Berdengkur

  Tidur berdengkur sering berlaku terutamanya dalam kalangan mereka yang terlebih berat badan. Ia boleh menyebabkan orang sekeliling terganggu. Selain mengganggu, beberapa masalah kesihatan juga boleh berlaku disebabkan olehnya.

  Sebelum rumah tangga anda bergegar, elok juga anda lihat 5 cara berikut untuk mengatasi masalah tidur berdengkur anda.

  1. Tukar posisi tidur

  Angkat kepala anda sekitar 4 inci. Ini boleh membantu rahang dan lidah anda bergerak ke depan serta memudahkan pernafasan. Selain itu, cuba tidur dalam posisi mengereng ke sisi. Ia mungkin juga dapat membantu.

  2. Amalkan rutin tidur yang sihat

  Apabila anda terlalu penat kerana kerja yang banyak di pejabat, otot anda akan menajdi terlalu mengendur ketika tidur. Ini akan menyebabkan tidur berdengkur. Amalkan tidur yang cukup dan jadual yang tetap.

  3. Tukar bantal

  Bantal anda mungkin mengandungi banyak habuk atau alergen yang boleh membuatkan dengkuran anda lebih kuat. Cuba tukar bantal serta sarung baru yang lebih segar. Lakukannya secara berkala dalam satu atau dua minggu sekali.

  4. Kekalkan udara lembap di dalam bilik

  Udara kering boleh merengsa membran pada hidung dan membuatkannya menjadi bengkak. Saluran pernafasan menjadi sempit dan menyebabkan anda berdengkur dengan lebih teruk.

  5. Turunkan berat badan

  Terlebih berat badan antara sebab berdengkur. Lemak yang ada pada leher boleh menyempitkan saluran pernafasan. Dalam kes yang lebih teruk, ia boleh membawa kepada apnea tidur.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Frank (21 Mei 2018). 15+ Best Tips Will Help You Quit Snoring On An Entirely Natural Way Right Now. Dimuat turun daripada https://www.checkpregnancy.com/tips-quit-snoring-natural-way/.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 13/09/2019
  Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor