Mengapa Susah Betul Nak Tidur Ni!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 18/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

“Aduh, tadi mengantuk, sekarang kenapa tak boleh lelap pulak!”, keluh Andy. Ini merupakan keluhan yang biasa kita dengar daripada individu yang mengalami masalah yang sama pada waktu malam. Apa masalahnya? Ikuti artikel ini untuk mengetahui maklumat selanjutnya.

Peranan Komponen Biologi

Kitaran tidur dipantau oleh dua komponen biologikal utama iaitu ritma sirkadian (circadian rhythm) dan kitaran tidur-jaga (tekanan homeostasis). Ritma sirkadian mengawal selia tahap kesedaran melalui jam biologi (JB) individu. Sebagai contoh, pada waktu siang kita cenderung untuk berjaga manakala pada waktu malam, kita cenderung untuk berehat. Aktiviti sistem ini tidak sekata sepanjang hari dan ia bergantung kepada faktor persekitaran seperti kehadiran cahaya dan pemakanan individu.

Aktiviti ritma sirkadian boleh bervariasi mengikut keadaan semasa, sebagai contoh jika anda mempunyai banyak kerja untuk diselesaikan. Dalam situasi tersebut, ritma sirkadian akan memberikan sejumlah tenaga melalui hormon kortisol untuk anda meneruskan kerja anda. Namun, adakah anda akan terus berjaga sehingga kerja anda siap? Jawapannya adalah ia bergantung kepada tahap keperluan anda untuk tidur.

Ini kerana ia juga dikawal selia oleh kitaran tidur-jaga. Sistem ini akan memantau keperluan dan mengawal selia keamatan tidur. Semakin lama anda berjaga, semakin kuatlah keinginan untuk melelapkan diri, mengakibatkan bertambah lamalah durasinya. Ia beroperasi sebagai jam randik semula jadi dan jika tiba masa kritikal, akan tinggi kemungkinan untuk anda terlelap. Anda pernah tersengguk ketika belajar pada waktu malam? Itulah salah satu contoh peranan yang dimainkan oleh kitaran ini.

Fenomena Second Wind

Walaupun ia bukan merupakan terma yang diketahui ramai, fenomena second wind adalah merupakan fenomena biologikal yang sering dihadapi oleh setiap individu terutamanya mereka yang suka menggunakan peranti mudah alih sebelum melelapkan diri. Ia merupakan situasi di mana walaupun anda berasa penat, namun pada masa yang sama, anda berasa cergas dan sukar untuk terlelap pada waktu malam.

Jam biologi dikawal selia oleh pelbagai jenis organ namun salah satu struktur penting yang menyumbang kepada rasa ingin tidur adalah kelenjar pineal. Kelenjar pineal akan merembeskan sejenis hormon yang dipanggil melatonin. Ia merupakan antioksidan semula jadi yang dapat menghindarkan kerosakan sel badan oleh sel-sel oksidan. Menurut pakar, mereka yang tidur 7 ke 8 jam sehari akan mempunyai kulit yang licin, otak yang cerdas dan kelihatan awet muda.

Tahap hormon melatonin yang tinggi dikaitkan dengan perasaan mengantuk. Faktor penting dalam memastikan tahap melatonin berada pada paras yang baik adalah ketidakhadiran cahaya. Jika anda berada di dalam bilik yang terang atau menggunakan telefon pintar, rembesan melatonin akan berkurangan.

Rembesan melatonin ini akan memuncak pada sekitar jam 12 tengah malam. Selepas itu, tahap rembesannya akan menurun perlahan-lahan dan rembesan hormon kortisol akan meningkat. Kortisol adalah merupakan hormon stres yang dikaitkan dengan keupayaan individu untuk bangun.

Sebab itulah jika anda aktif pada sekitar jam 12 tengah malam, anda akan berasa tidak mengantuk. Ia merupakan kesan daripada penurunan rembesan melatonin dan peningkatan rembesan kortisol. Fenomena ini dipanggil “second wind”.

Konklusi

Bagi memastikan kesihatan diri berada pada tahap maksima, tidur perlu dijaga. Ia adalah merupakan salah satu komponen penting yang boleh mempengaruhi kelanjutan usia. Fenomena second wind  boleh diatasi dengan mengamalkan tabiat tidur yang baik seperti tidur pada awal waktu, jaga kebersihan tempat tidur dan menghindari sumber cahaya seperti telefon pintar 1 jam sebelum tidur.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jika Pernah Terlintas Ingin Membunuh Diri, Usah Berdiam! Lakukan 3 Perkara Ini

  Bunuh diri merupakan salah satu tanda penyakit mental seperti depresi. Jika anda atau rakan anda ada tanda-tanda ingin membunuh diri, jangan berdiam diri ya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Cegah Bunuh Diri, Kesihatan Mental 19/01/2021 . 3 minit bacaan

  Cepat Penat & Susah Tidur Waktu Malam? Hati-Hati, Ia Mungkin Masalah TAK Disangka Ini!

  Asyik berasa lesu, penat dan susah tidur? Apa kata anda periksa simptom anda dalam artikel ini. Mungkin anda mengalami keadaan ini, boleh memudaratkan anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Tidur Berkualiti 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  Berapa Jumlah Tidur Yang Mencukupi? Tidur 5 Jam Sehari Tingkatkan Risiko Osteoporosis!

  Mungkin ramai yang tak percaya ada kaitan di antara masalah tak cukup tidur dengan osteoporosis. Hakikatnya, tidur merupakan salah satu elemen penting...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Tidur Berkualiti 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  Tidur Berdengkur Tanda Tidur Lena? SALAH! Ada Kajian Kata Ia Berkait Dengan Genetik!

  Ramai yang mengalaminya namun tidak tahu apa punca tidur berdengkur bukan? Jom klik artikel ini untuk tahu jawapan kepada soalan ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Apnea Tidur, Tidur Berkualiti 12/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kesan tabiat buruk pada wajah

  Tak Guna Membazir Beli Produk Anti Penuaan Mahal-Mahal Jika Masih Buat Tabiat Ini…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 3 minit bacaan
  makanan penghilang stres

  Kalau Nak Kurangkan Stres, Boleh Cuba 7 Jenis Makanan Penghilang Stres Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 21/01/2021 . 3 minit bacaan
  manfaat posisi tidur

  Posisi Tidur Mana Yang Paling Sihat? Cara Tidur Ini Boleh Buat Awet Muda Juga, Tau!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 19/01/2021 . 3 minit bacaan
  kelenjar air liur

  5 Masalah Kesihatan Yang Boleh Berlaku Pada Kelenjar Air Liur, Yang Terakhir Paling Menakutkan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 19/01/2021 . 3 minit bacaan