backup og meta

Mengapa Susah Betul Nak Tidur Ni!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli · Disemak pada 18/06/2020

  Mengapa Susah Betul Nak Tidur Ni!

  “Aduh, tadi mengantuk, sekarang kenapa tak boleh lelap pulak!”, keluh Andy. Ini merupakan keluhan yang biasa kita dengar daripada individu yang mengalami masalah yang sama pada waktu malam. Apa masalahnya? Ikuti artikel ini untuk mengetahui maklumat selanjutnya.

  Peranan Komponen Biologi

  Kitaran tidur dipantau oleh dua komponen biologikal utama iaitu ritma sirkadian (circadian rhythm) dan kitaran tidur-jaga (tekanan homeostasis). Ritma sirkadian mengawal selia tahap kesedaran melalui jam biologi (JB) individu. Sebagai contoh, pada waktu siang kita cenderung untuk berjaga manakala pada waktu malam, kita cenderung untuk berehat. Aktiviti sistem ini tidak sekata sepanjang hari dan ia bergantung kepada faktor persekitaran seperti kehadiran cahaya dan pemakanan individu.

  Aktiviti ritma sirkadian boleh bervariasi mengikut keadaan semasa, sebagai contoh jika anda mempunyai banyak kerja untuk diselesaikan. Dalam situasi tersebut, ritma sirkadian akan memberikan sejumlah tenaga melalui hormon kortisol untuk anda meneruskan kerja anda. Namun, adakah anda akan terus berjaga sehingga kerja anda siap? Jawapannya adalah ia bergantung kepada tahap keperluan anda untuk tidur.

  Ini kerana ia juga dikawal selia oleh kitaran tidur-jaga. Sistem ini akan memantau keperluan dan mengawal selia keamatan tidur. Semakin lama anda berjaga, semakin kuatlah keinginan untuk melelapkan diri, mengakibatkan bertambah lamalah durasinya. Ia beroperasi sebagai jam randik semula jadi dan jika tiba masa kritikal, akan tinggi kemungkinan untuk anda terlelap. Anda pernah tersengguk ketika belajar pada waktu malam? Itulah salah satu contoh peranan yang dimainkan oleh kitaran ini.

  Fenomena Second Wind

  Walaupun ia bukan merupakan terma yang diketahui ramai, fenomena second wind adalah merupakan fenomena biologikal yang sering dihadapi oleh setiap individu terutamanya mereka yang suka menggunakan peranti mudah alih sebelum melelapkan diri. Ia merupakan situasi di mana walaupun anda berasa penat, namun pada masa yang sama, anda berasa cergas dan sukar untuk terlelap pada waktu malam.

  Jam biologi dikawal selia oleh pelbagai jenis organ namun salah satu struktur penting yang menyumbang kepada rasa ingin tidur adalah kelenjar pineal. Kelenjar pineal akan merembeskan sejenis hormon yang dipanggil melatonin. Ia merupakan antioksidan semula jadi yang dapat menghindarkan kerosakan sel badan oleh sel-sel oksidan. Menurut pakar, mereka yang tidur 7 ke 8 jam sehari akan mempunyai kulit yang licin, otak yang cerdas dan kelihatan awet muda.

  Tahap hormon melatonin yang tinggi dikaitkan dengan perasaan mengantuk. Faktor penting dalam memastikan tahap melatonin berada pada paras yang baik adalah ketidakhadiran cahaya. Jika anda berada di dalam bilik yang terang atau menggunakan telefon pintar, rembesan melatonin akan berkurangan.

  Rembesan melatonin ini akan memuncak pada sekitar jam 12 tengah malam. Selepas itu, tahap rembesannya akan menurun perlahan-lahan dan rembesan hormon kortisol akan meningkat. Kortisol adalah merupakan hormon stres yang dikaitkan dengan keupayaan individu untuk bangun.

  Sebab itulah jika anda aktif pada sekitar jam 12 tengah malam, anda akan berasa tidak mengantuk. Ia merupakan kesan daripada penurunan rembesan melatonin dan peningkatan rembesan kortisol. Fenomena ini dipanggil “second wind“.

  Konklusi

  Bagi memastikan kesihatan diri berada pada tahap maksima, tidur perlu dijaga. Ia adalah merupakan salah satu komponen penting yang boleh mempengaruhi kelanjutan usia. Fenomena second wind  boleh diatasi dengan mengamalkan tabiat tidur yang baik seperti tidur pada awal waktu, jaga kebersihan tempat tidur dan menghindari sumber cahaya seperti telefon pintar 1 jam sebelum tidur.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli · Disemak pada 18/06/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan