Ini Sebab Mengapa Anda Perlu Matikan Lampu Semasa Tidur, Ia Punca Kepada MASALAH Kesihatan!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 17/09/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Berapa kali anda tertidur dengan lampu atau televisyen yang terbuka? Atau berjaga malam menggunakan komputer sebelum tidur?

Tahukah anda bahawa faktor utama dalam mengawasi tidur dan jam biologi anda adalah pendedahan kepada cahaya atau kegelapan? Jadi tertidur dengan lampu mungkin bukan yang terbaik untuk mendapatkan tidur malam yang baik.

Masalah kesihatan akibat tidur dengan lampu terbuka

Tidur sangat berharga, begitu juga dengan kesihatan anda. Anda mungkin berfikir mentol LED atau lampu jalan yang berdekatan baik-baik sahaja dan tidak memberikan kesan kepada diri anda, tetapi sebenarnya anda silap.

Jika anda ingin mengekalkan kesihatan dengan baik dan mendapatkan kualiti tidur yang baik, anda perlu memahami bagaimana cahaya berpotensi memberi kesan negatif kepada anda ketika tidur!

Berisiko tinggi terhadap kanser

Ia mungkin sukar untuk dipercayai, tetapi tidur dengan lampu terbuka boleh meningkatkan peluang anda mendapat kanser. Satu kajian dari MIT mendapati bahawa dua gen yang bertanggungjawab untuk memahami masa, mempunyai keupayaan untuk menyekat tumor. Memusnahkan gen serta kekeliruan dengan rutin cahaya dan kegelapan boleh menyebabkan penyekat tumor yang berkurangan dan membuat tumor berpotensi lebih buruk.

Orang yang paling berisiko tinggi mendapat kanser akibat pendedahan terhadap cahaya lampu adalah mereka yang bekerja pada syif malam. Cahaya pada waktu malam adalah faktor risiko yang signifikan untuk membangunkan kanser payudara, menurut penyelidik yang mengkaji semula data dari 1,679 wanita dan menerbitkan penemuan mereka di Chronobiology International.

Perubahan hormon

Walaupun cahaya mungkin berbeza, cahaya biru yang disebarkan melalui televisyen, komputer atau telefon bimbit boleh membuktikan ia sama, berbahanya. Jenis cahaya ini memancarkan cahaya biru yang menbuatkan perubahan dalam hormon tubuh anda, seperti penurunan melatonin apabila anda terdedah kepada cahaya. Tubuh manusia direka untuk menjadi letih ketika ia gelap dan terbangun ketika cahaya menjadi terang, tetapi pencahayaan buatan dapat menyingkirkan pemahaman ini yang akhirnya menyebabkan gangguan hormon.

Masalah jantung

Seolah-olah peningkatan risiko kanser dan perubahan hormon tidak mencukupi untuk menjadi lebih berhati-hati terhadap lampu di sekeliling anda terutamanya pada waktu malam, kemungkinan juga menyebabkan peningkatan risiko masalah jantung. Menurut Harvard Health Publications, satu kajian telah menghubungkan komplikasi jantung yang kurang selesa dan sejak cahaya mempunyai kesan terhadap kualiti tidur, ia menyebabkan seseorang terjaga kerana kemampuannya menghancurkan melatonin.

Berisiko depresi

Cahaya menyebabkan seseorang terjaga yang boleh membawa kepada kualiti tidur yang kurang baik, dan mendapati cahaya memberi kesan kepada peraturan otak untuk mood. Satu kajian yang dilakukan oleh ahli biologi dari John Hopkins diterbitkan dalam jurnal Nature menyimpulkan bahawa cahaya mempengaruhi struktur neurologi otak yang terlibat dengan emosi. Terlalu banyak cahaya pada waktu yang tidak sesuai seperti waktu tidur boleh mempunyai kesan kemurungan yang tidak diingini.

Kesihatan reproduktif

Penerbitan dalam Epidemiologi, penyelidik melaporkan bahawa kerja syif yang menyebabkan peningkatan pendedahan kepada cahaya pada waktu malam, kelihatan mengganggu kitaran haid pekerja wanita. Semakin banyak masa yang dihabiskan untuk kerja syif, semakin tidak teratur kitaran haid seseorang. Para penyelidik beranggapan bahawa pendedahan terhadap cahaya dan kekeliruan waktu bangun atau terjaga boleh mengganggu kesuburan dari semasa ke semasa.

Obesiti

Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Proceedings of the National Academy of Sciences, walaupun cahaya terang pada waktu malam mungkin mengatur semula irama fizikal lain, seperti jadual makan. Penyelidik mendedahkan tikus kepada cahaya pada waktu malam lebih lapan minggu dan mendapati bahawa berlaku peningkatan berat yang lebih banyak berbanding tikus yang tidak terdedah kepada lampu malam. Dan, para penyelidik menyatakan bahawa penambahan berat pada tikus itu disebabkan oleh kecelaruan makan. Sebaliknya, jika tikus yang terdedah kepada cahaya pada waktu malam, tetapi dengan makanan yang terhad, ia tidak mendapat lebihan berat badan.

Berhati-hati dengan penggunaan lampu waktu malam

Untuk mengelakkan risiko akibat membiarkan lampu terbuka semasa tidur, tidak bermakna anda perlu berada dalam kegelapan secara berterusan. Tetapi cuba mengehadkan penggunaan cahaya pada waktu petang. Menutup tirai atau langsir untuk menyekat cahaya jalan, menahan diri daripada menyalakan lampu terang jika bangun pada tengah malam, mematikan televisyen sebelum tidur dan mengehadkan penggunan telefon bimbit pada waktu petang terbukti dapat membantu anda menghalang cahaya yang berlebihan pada waktu malam.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tidur Tak Nyenyak Atau Sering Terjaga Waktu Malam? Ikut 6 Perkara Ini Agar Tiada Gangguan

  Apa perlu kita buat jika tidur waktu malam asyik terjaga dan terganggu ya? Tenang, jom klik artikel ini untuk tahu cara atasinya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Insomnia, Tidur Berkualiti 27/10/2020 . 3 minit bacaan

  Selalu Tak Pasangan Complaint Anda Bising @ Ketawa Semasa Tidur? Jika Pernah, Ini Sebabnya…

  Ketawa adalah reaksi spontan terhadap sesuatu yang kelakar dan mencuit hati. Namun, bagaimana pula jika anda tertawa saat tidur?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gangguan Tidur, Tidur Berkualiti 05/10/2020 . 3 minit bacaan

  Dalam Banyak-Banyak Gangguan Tidur, ‘Sleep Texting’ Paling RARE! Mungkin Anda Pernah Alaminya!

  Rutin harian kini merangkumi banyak penggunaan telefon seperti menghantar mesej dan lain-lain. Tapi, jika sampai menyebabkan gangguan tidur, bagaimana?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gangguan Tidur, Tidur Berkualiti 28/09/2020 . 3 minit bacaan

  Bukan Orang Dewasa Sahaja, Si Kecil Anda Pun Berisiko Alami Gangguan Tidur Apnea!

  Mungkin ramai yang belum cakna mengenai apa itu sleep apnea. Benarkah gangguan tidur apnea juga boleh berlaku kepada bayi? Jom klik artikel ini untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid

  Artikel lain untuk anda

  melelapkan mata

  Masih Tak Tidur Lagi? Cuba 5 Teknik Bernafas Ini, Bantu Anda Mudah Tidur & Lebih Lena

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 08/01/2021 . 3 minit bacaan
  cara tidur ikut tempoh masa

  Sukar Nak Lelap? Cuba Teknik Ini Untuk Tidur Lena Dalam Masa 10, 60 & 120 SAAT

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 29/12/2020 . 3 minit bacaan
  tidur berlebihan

  AWAS, Ada 7 Bahaya Jika Terlebih Tidur, Boleh Sampai Hilang Nyawa!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 26/11/2020 . 3 minit bacaan
  gangguan ketika tidur

  AWAS, Jangan Terlalu Selesa! Orang Kurus Yang Tidur Berdengkur BERPOTENSI Jadi GEMUK!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 24/11/2020 . 3 minit bacaan