backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Ketahui Kesan Vitamin K

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/09/2019

Ketahui Kesan Vitamin K

Memelihara kecantikan dan mengekalkan kulit yang sihat anda perlu menambah vitamin K untuk diet harian anda. Vitamin K didapati dalam pelbagai jenis sayur-sayuran seperti bayam, kale, basil, saderi, dan lain-lain. Dan kesannya pada kesihatan dan kecantikan adalah sangat penting. Ketahui lebih lanjut mengenai vitamin K melalui artikel ini.

Vitamin K membantu menangani lingkaran hitam

Dalam masyarakat moden, tekanan kerja dan kehidupan menyebabkan ramai wanita mengalami tekanan dan kurang tidur yang kerap. Hasilnya, lingkaran hitam di bawah mata kelihatan dan menjejaskan penampilan anda. Dalam kes ini, jika anda mengambil makanan yang kaya dengan vitamin K atau produk kosmetik yang lain, bulatan gelap akan pudar dan mengembalikan warna kulit asal. Menambah makanan yang kaya dengan vitamin K, lingkaran hitam akan hilang dengan cepat dan anda akan mempunyai mata yang cerah dan sihat.

Vitamin K membantu mengekalkan keanjalan kulit

Penuaan adalah satu obsesi untuk wanita lebih tua. Kulit kurang anjal adalah salah satu punca penuaan kulit. Dan kedutan adalah petunjuk pertama bahawa kulit anda secara beransur-ansur kehilangan keanjalan kerana kekurangan protein.

Untuk menghilangkan tanda ini, anda boleh mengambil kesempatan sepenuhnya manfaat vitamin K yang terkandung dalam makanan, sayur-sayuran terutamanya hijau. Is akan membantu mengekalkan nutrien protein kulit, yang meningkatkan keanjalan dan membantu kulit menghalau tanda-tanda penuaan.

Vitamin K membantu dengan darah beku

Lebam adalah disebabkan oleh kerosakan kulit dan saluran darah yang terjejas menyebabkan pembekuan darah. Ini akan menyebabkan kulit menjadi kusam untuk masa yang tertentu. Pada ketika ini, vitamin K merupakan ubat yang baik untuk menghilangkan darah beku. Anda boleh menyapu vitamin K terus kepada kulit untuk meningkatkan warna kulit anda atau menggunakan makanan yang mengandungi vitamin K untuk menyediakan nutrien. Lebam atau lingkaran hitam di bawah kulit disebabkan oleh darah beku akan segera dihapuskan.

Vitamin K membantu menghapuskan masalah kulit secara beransur-ansur

Manfaat vitamin K untuk kulit yang paling ketara adalah ia mampu menghapuskan masalah kulit yang biasa. Contohnya lebam, parut, kesan regangan, dan lain-lain Terutamanya, suplemen vitamin K  yang mencukupi adalah akan membantu anda dengan cepat menyembuhkan luka, kulit anti-radang dan mengatasi fenomena urat labah-labah boleh dilihat pada kulit.

Di atas adalah manfaat vitamin K. Untuk menjaga kulit anda dengan betul, ambil kesempatan daripada manfaat yang bagus!

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/09/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan