backup og meta

Berapa Lama Bahan Solekan Bertahan

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 29/11/2019

  Berapa Lama Bahan Solekan Bertahan

  Bagi sesetengah wanita, menyolek dan mengubah penampilan wajah mereka adalah sumber kebahagiaan. Mereka gemar mewarnakan bibir dan melukis kening, menutup kedutan dan jerawat dengan bedak asas cecair. Solekan adalah cara untuk wanita mengekspresikan dirinya, agar kelihatan lebih cantik dan lebih yakin. Malah, di sesetengah syarikat, pekerja wanita diwajibkan memakai solekan setiap hari. Gincu, eyeliner, maskara, bedak asas adalah keperluan wajib dalam beg solek mereka.

  Tidak semua produk solekan meletakkan label tarikh luputnya. Ini membuatkan anda perlu memberi perhatian lebih untuk menentukan masa untuk membuang dan menggantikan produk anda. Ini juga bergantung kepada cara penyimpanan solekan dan sama ada ia mempunyai kesan sampingan atau jangkitan apabila digunakan. Bahan solekan anda berpotensi untuk menjadi tempat pembiakan bakteria. Tulis tarikh pembelian pada produk solekan anda jika anda sering kali sukar mengenal pasti masa sah penggunaan produk.

  Maskara (3-4 bulan)

  Secara keseluruhannya, maskara adalah produk yang paling perlu diwaspadai kerana bakteria mudah tumbuh apabila dibuka dan batangnya dikembalikan ke dalam tiub. Buang maskara anda selepas empat bulan penggunaan atau apabila terdapat bau seperti petrol yang ketara, dan ganti dengan yang baru. Dalam sesetengah kes, sekiranya maskara kering sebelum 90 hari, jangan menambah air untuk melembapkannya kerana ini boleh meningkatkan bakteria pada maskara yang menyebabkan kerengsaan seperti kemerahan, gatal-gatal, atau dan ketumbit. Lebih baik anda membuang semua solekan mata dan bekasnya sebelum bakteria tersebar keluar dan semakin teruk.

  Eyeliner (3 bulan)

  Solekan sederhana boleh dicantikkan lagi dengan penggunaan sedikit eyeliner, sama ada pensil atau cecair. Ramai wanita didapati bersalah apabila tinjauan menunjukkan bahawa eyeliner harus diganti setiap tiga bulan, kecuali eyeliner pensil. Walau bagaimanapun, demi mata anda, menjaga mereka lebih lama dapat menyebarkan lebih banyak bakteria dan mengalami kerengsaan berdekata bahagian sensitif mata anda. Kes konjunktivitis, kegatalan dan kemerahan yang teruk, pasti akan mengganggu penglihatan anda dan beberapa aktiviti anda. Untuk mengelakkan kesan-kesan sampingan seperti itu, tajamkan pensil sebelum menggunakannya.

  Bedak Asas Cecair (6 bulan – 1 tahun)

  Bakteria suka produk berasaskan air. Sebaik sahaja penutup bedak asas dibuka, ia boleh bertahan selama setahun. Jangan celup jari anda ke dalam botol bedak asas cecair, jauhkan daripada persekitaran haba dan lembap. Haba boleh mempercepat pertumbuhan parasit  dan mengubah bau atau warna yang boleh menyebabkan kerengsaan.

  Concealer (2 tahun)

  Ia berfungsi dengan menutup cela. Buang concealer anda apabila terdapat perubahan warna. Concealer dalam bentuk batang dan serbuk boleh bertahan selama dua tahun.

  Bedak muka (2 tahun)

  Sekiranya bedak tersebut mengandungi ekstrak botani seperti ekstrak teh hijau, lidah buaya, chamomile, ia mungkin berisiko untuk pertumbuhan bakteria jika anda membiarkannya terbuka dalam suhu lembap seperti bilik mandi. Perhatikan apabila ia mempunyai perubahan warna dan bau aneh.

  Lipstik (1 tahun)

  Produk solekan ini adalah kegemaran gadis dan wanita. Gincu varian warna dan matte membolehkan anda menyesuaikannya dengan sebarang acara dan aktiviti harian. Kebanyakan wanita mempunyai  sekitar tiga atau enam gincu selama lebih kurang tiga tahun. Kebanyakan lipstik tidak mengandungi air. Walau bagaimanapun, risiko bakteria bertambah disebabkan pengulangan pendedahan kepada kawasan mulut. Gincu tidak patut digunakan jika terdapat perubahan dalam tekstur dan tidak dapat menyebarkan pigmen pada bibir. Sementara lip-gloss akan terasa pelik jika digunakan selepas waktu luputnya. Gantikan gincu dan lipgloss anda sekali setahun. Hindari gincu yang dikongsi, terutamanya ketika anda sedang sakit, kerana bakteria berpotensi menyebarkan bahaya kepada sistem imun anda.

  Tip mencegah bakteria daripada solekan

  • Waspada dengan bahan solekan yang mengandungi air kerana berisiko tinggi menyebabkan pertumbuhan bakteria.
  • Jangan biarkan solek cecair dalam bilik mandi atau persekitaran lembap.
  • Jauhkan bahan solekan daripada haba dan simpannya di tempat yang sejuk.
  • Buang solekan jika berbau atau berubah warna.
  • Jika tidak ada label tarikh tamat tempoh, tulis tarikh pembelian sebelum penggunaan.
  • Beli solekan mengikut keperluan anda. Terlalu banyak solekan pada satu masa membazir. Selamatkan alam sekitar!
  • Gunakan solekan anda sendiri. Berkongsi solekan boleh meningkatkan risiko penyebaran bakteria seperti staphylococcus aureus dan staphylococcus epidermis.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 29/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan