backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Cara Mencegah Parut Jerawat

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 29/11/2019

Cara Mencegah Parut Jerawat

Jerawat adalah keadaan kulit yang sangat biasa yang boleh menjejaskan ramai remaja dan sebilangan orang dewasa. Semua jenis jerawat boleh meninggalkan cela lama selepas jerawat telah hilang. Parut jerawat menjejaskan penampilan kulit licin dan boleh membuatkan sesetengah orang berasa malu. Walau bagaimanapun, terdapat cara untuk mencegah parut jerawat dan memastikan kulit anda licin, sihat dan tidak bercela dengan menggunakan rawatan sampingan berguna dan mudah dibuat di rumah.

Aloe Vera

Aloe Vera adalah herba hebat yang bukan sahaja membantu membaiki tisu rosak tetapi juga mempercepatkan proses penyembuhan. Anda disyorkan untuk menggunakan gel segar daripada daun Aloe Vera berbanding menggunakan produk yang mengandungi Aloe Vera.

Ambil daun Aloe Vera dan kupas bahagian luar yang hijau. Kemudian, anda akan melihat gel di dalamnya. Keluarkan gel ini untuk disapukan pada parut anda. Anda boleh mencuci selepas kira-kira setengah jam. Anda perlu melakukan proses ini untuk beberapa hari untuk melihat hasilnya.

Bukan sahaja parut jerawat anda akan hilang, tetapi juga kulit anda akan mula bersinar dan menjadi lebih tegang. Walau bagaimanapun, Aloe Vera kadangkala boleh menyebabkan kerengsaan, tetapi tidak terlalu teruk.

Minyak kelapa

Minyak kelapa ini adalah salah satu pelembap semula jadi terbaik untuk kulit, membantu mencerahkan kulit dan menghilangkan parut jerawat.

Ambil satu perempat sudu teh minyak kelapa dalam tapak tangan anda dan biarkan ia larut kepada suhu badan. Kemudian, gunakan hujung jari anda untuk sapukan minyak ke bahagian kulit yang terjejas dan biarkan ia meresap masuk. Tidak ada sebab untuk membasuh minyak kelapa memandangkan vitamin dan lemak sihat yang terkandung di dalamnya dapat meningkatkan kesihatan kulit anda jika dibiarkan pada kulit.

Anda juga boleh membiarkannya menyerap ke dalam kulit kira-kira 30 minit dan selepas itu mencuci muka anda dengan pencuci muka yang lembut.

Pes kunyit

Terdapat banyak ciri berfaedah kunyit untuk rawatan parut. Kunyit adalah anti-oksidan kuat yang mengandungi sifat-sifat anti-bakteria yang dapat mengekalkan kulit yang sihat dan memulihkan jerawat dan mencegah parut jerawat.

Tambahkan air secukupnya kepada separuh sudu teh kunyit untuk membuat pes halus dan kemudian sapukan pada bahagian kulit yang terjejas. Setelah pes kering, anda boleh mencuci dengan air suam. Pes kunyit akan menghentikan pertumbuhan jerawat sedia ada, memecahkan parut jerawat dan menjadikan kulit anda berseri. Untuk hasil terbaik, anda boleh menggunakan pes ini dengan kerap.

Walaupun serbuk kunyit tidak dikaitkan dengan kesan sampingan yang ketara, warnanya yang kuat diketahui boleh memberi kesan pada permukaan dan pakaian.

Jadi, tidak mustahil untuk mencegah parut jerawat. Sebagaimana kata pepatah mencegah lebih baik daripada mengubati, anda juga boleh mencuba kaedah di bawah untuk menjadikannya lebih berkesan.

  • Kawal jerawat anda dengan rawatan yang sesuai
  • Gunakan produk on-the-spot untuk jerawat yang lain
  • Temui doktor/pakar dermatologi apabila berlaku jerawat sistik.
  • Tahan diri daripada memicit, menyentuh atau mencucuk jerawat.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 29/11/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan