5 Tip Mengawal Nafsu Seks Sewaktu Bulan Puasa

  5 Tip Mengawal Nafsu Seks Sewaktu Bulan Puasa

  Selain menahan lapar dan haus, mengawal nafsu seksual atau persetubuhan juga menjadi salah satu perkara yang harus anda lakukan sepanjang bulan puasa. Namun sebahagian orang mungkin merasa ini adalah sukar untuk dilakukan.

  Kaji selidik oleh Florida State University menemui bahawa lelaki dewasa yang sihat pada umumnya mungkin mengelamun tentang seks sekurang-kurangnya sekali dalam sehari.

  Tapi walaupun nafsu seksual adalah tindak balas semula jadi badan, ini tidak bermakna anda sama sekali tidak boleh mengawalnya.

  Untuk mendapatkan ibadah di bulan suci tahun ini tetap lancar dan jauh daripada godaan duniawi, ikuti sejumlah tip di bawah ini untuk mengawal nafsu seks semasa berpuasa.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kesihatan Seksual, sila dapatkannya di sini.

  Tip mengawal nafsu seks persetubuhan semasa puasa

  Kemampuan mengawal nafsu seksual sebenarnya berkait rapat dengan kemampuan anda mengawal emosi. Bererti jika anda mudah beremosi, anda juga mungkin mudah terangsang.

  Mereka yang lebih cepat panik juga kebiasaannya lebih sukar mengawal diri apabila terangsang. Ini disebabkan bahagian otak yang mengatur gelojak emosi sama dengan bahagian otak yang memproses rangsangan seksual.

  Begini caranya untuk mengawal nafsu seks selama beribadah di bulan puasa.

  1. Tarik nafas dalam-dalam

  persetubuhan

  Teknik pernafasan boleh menjadi cara yang cukup berkesan untuk mengawal nafsu seksual sewaktu bulan puasa.

  Menarik nafas dalam-dalam, relakskan otot, dan meditasi dapat membersihkan fikiran dan menenangkan anda dalam menghadapi keadaan yang merangsang stres.

  Emosi negatif boleh mengganggu sistem saraf simpatetik, yang boleh memberi kesan kepada zakar. Ketika anda cemas, panik, atau stres, sistem saraf simpatetik anda menjadi hiperaktif.

  Sebagai tindak balas, otak yang terlalu hiperaktif akhirnya mengarahkan zakar untuk cepat-cepat mengeluarkan air mani agar aktiviti otak berkurang.

  Ini disebabkan setelah air mani keluar, tubuh dan otak boleh menjadi lebih tenang dan relaks disebabkan pelepasan hormon.

  2. Bayang suasana yang menenangkan

  Di saat anda merasa terangsang, tutup mata sejenak sambil membayangkan birunya air laut, atau hamparan sawah penuh hijau yang ditemani angin sepoi-sepoi bahasa. Atau, pergilah keluar sebentar untuk menghirup udara segar dan melihat kehijauan di bawah naungan langit biru.

  Sains di balik psikologi warna membuktikan bahawa warna biru menghadirkan rasa tenang dan relaks bagi saraf. Warna biru juga memberikan kesan stabil, aman, dan penuh harapan.

  Sementara itu, hijau dianggap warna yang menenangkan dan santai. Warna hijau berkait dengan alam dan lingkungan yang sihat.

  Selain itu, hijau juga melambangkan harmoni, keseimbangan, serta ketenteraman.

  3. Hindari pemikiran ke arah persetubuhan

  Salah satu cara utama untuk mengendalikan gairah seksual adalah menghindari orang, tempat, gambar, pandangan, media, pemikiran dan punca apa pun yang menaikkan nafsu berahi.

  Anda boleh cuba mengalihkan fikiran dengan melakukan tip yang sama untuk menahan air kencing, iaitu dengan menggenggam tangan sekuatnya.

  Dengan demikian, fikiran anda boleh dialihkan, daripada keinginan untuk kencing, jadi berusaha sekuat tenaga untuk memeras imaginasi tersebut.

  4. Tanamkan fikiran positif

  persetubuhan

  Stres boleh tergambar pada gerak-geri dan pola fikiran anda yang turut menjadi negatif. Namun, usahakan untuk menanam atau berkata positif bagi diri sendiri. Ulangi kata-kata penuh motivasi seperti, “Tenang, saya pasti boleh mengawalnya,”.

  Daripada mengelamun di siang tentang pasangan atau perkara-perkara yang erotik, sibukkan diri anda dengan pekerjaan atau hobi tertentu.

  Jika fikiran anda sudah terlanjur ke sana, cuba fokuskan pada hal-hal yang boleh membuat anda kurang gairah.

  Misalnya tumpukan perhatian kepada kerja atau memerhatikan trafik lalu lintas di tingkap.

  5. Senaman ringan elak persetubuhan

  Sewaktu anda terangsang, sebahagian besar aliran darah daripada jantung terus menuju organ seksual. Akibatnya, zakar mungkin mengalami ereksi atau vagina basah kerana mengeluarkan cairan.

  Sewaktu anda bersenam atau melakukan aktiviti fizikal yang menyebabkan berpeluh, jantung akan mengalirkan darah ke bahagian tubuh lain yang sedang bekerja.

  Contohnya kemaskan rumah berbanding berbaring. Darah akan mengalir lebih deras menuju tangan dan kaki, dan bukannya bahagian intim anda. Maka, kemungkinan zakar ereksi/vagina basah secara tiba-tiba akan berkurang.

  Selain itu, senaman mengurangkan kadar hormon seks testosteron sambil meningkatkan hormon stres kortisol.

  Dalam tubuh, kortisol berfungsi untuk mengatur tindak balas tubuh terhadap stres, meningkatkan metabolisme gula dalam darah, serta mengawal tekanan darah.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan
  1. 9 Ways to Reduce Anxiety Right Here, Right Now https://psychcentral.com/lib/9-ways-to-reduce-anxiety-right-here-right-now/ accessed June 6 2017
  2. How to Control Your Sex Drive http://www.livestrong.com/article/75465-control-sex-drive/ accessed June 6 2017
  3. Teen Guys and Questions About Erections http://teens.webmd.com/boys/questions-about-erections#1 accessed June 6 2017
  4. https://www.healthline.com/health/how-to-decrease-libido
  5. https://www.psychologytoday.com/us/blog/hope-relationships/201608/maintaining-self-control-and-sexual-integrity
  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 03/05/2021
  Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor