What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Nafsu Berahi Membuak Di Bulan Puasa? Doktor Ini Kata Ada Kaitan Dengan KALORI!

  Nafsu Berahi Membuak Di Bulan Puasa? Doktor Ini Kata Ada Kaitan Dengan KALORI!

  Selain menahan lapar dan dahaga, ibadat puasa juga memerlukan individu untuk menundukkan syahwat. Apa yang pelik, ketika ini juga nafsu naik dengan agak tinggi.

  Ya, memang benar bahawa yang dilarang itulah menggoda. Pun begitu, peningkatan nafsu lelaki dan nafsu perempuan pada waktu yang spesifik mungkin ada penjelasan lain.

  Untuk tahu apa punca nafsu naik ketika berpuasa, jom terus baca artikel ini dengan lebih lanjut!

  Banyak nafsu kena jaga di bulan puasa!

  Ramadan adalah bulan mulia yang mendambakan semua manusia untuk lebih banyak buat amal dan ibadat. Dan sudah tentu, berpuasa adalah kewajipan paling utama.

  Ramai orang yang mungkin hanya mengaitkan puasa itu dengan ketahanan diri dalam mengawal nafsu makan dan minum sahaja tanpa menyelitkan tentang nafsu seksual.

  Sebenarnya, banyak nafsu kena jaga di bulan puasa dan ia bukan sekadar selera makan malahan juga hawa nafsu. Jika ia gagal dikawal, maka akan rosak ibadat anda itu.

  Apa yang lebih menarik adalah ramai mungkin percaya bahawa syahwat akan lebih tinggi di bulan puasa berbanding bulan lain. Kepercayaan ini mungkin juga ada asasnya.

  nafsu naik

  Persoalannya, kenapa? Adakah nafsu lelaki dan nafsu perempuan ini akan meningkat dengan mendadak pada ketika ia dilarang untuk dipuaskan? Atau ada faktor yang lain?

  Kenapa nafsu naik tinggi di bulan puasa?

  Kita tidak boleh kata bahawa akan ada ketika di mana nafsu syahwat individu itu tiba-tiba sahaja melonjak dengan begitu mendadak, contohnya di bulan puasa, Ramadan.

  Ini kerana peningkatan tahap libido individu itu bukan akibat faktor waktu atau masa yang tertentu sahaja tetapi ada kaitan juga dengan perbuatan atau persekitaran mereka sendiri.

  Ada sebuah video yang membincangkan perkara ini dimuat naik oleh seorang doktor di TikTok:

  https://vt.tiktok.com/ZSdh14hJT/

  Menurut Doktor Perubatan dan Pakar Estetik, Dr Aizul Hafizi, pengambilan kalori yang mungkin lebih rendah di bulan puasa akan menyebabkan rangsangan pada hormon seksual sekali gus meningkatkan libido.

  Dalam erti kata yang lebih mudah, semakin rendah pengambilan kalori, maka semakin tinggi rangsangan pada hormon seksual. Akibatnya, nafsu naik tanpa anda dapat duga.

  health-tool-icon

  Kalkulator BMR

  Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

  Lelaki

  Wanita

  Selain kalori, apa lagi punca libido tinggi?

  Seperti mana yang telah diperkatakan oleh Dr Aizul Hafizi di dalam video tular itu tadi, nampaknya pengambilan kalori rendah adalah punca naiknya libido yang paling utama.

  Namun demikian, ia mungkin bukan satu-satunya sebab perkara ini berlaku kerana ada beberapa lagi faktor risiko yang lain meskipun ia tidak begitu besar atau ketara.

  Makanan afrosidiak

  nafsu naik

  Ketika bersahur dan berbuka, ada banyak juadah yang boleh anda pilih. Maka tidak mustahil juga jika ada antara menu anda itu adalah jenis afrosidiak yang juga boleh jadi punca nafsu naik.

  Perilaku anda dan pasangan

  Secara tidak sengaja, anda mungkin telah menggunakan pakaian, bunyian, wangian atau perbuatan yang boleh menggoda pasangan sekali gus meningkatkan syahwat di bulan puasa.

  Suasana di dalam rumah

  Ketika berpuasa, sudah tentu tidak banyak aktiviti yang anda boleh buat di dalam rumah. Jadi, akan banyak fantasi yang terlintas terutama jika anda hanya berdua-duaan dengan pasangan.

  Akan tetapi, ketiga-tiga ini cuma faktor risiko yang ringan dan ia tidak wajar dijadikan sebagai alasan untuk membatalkan puasa hanya kerana anda gagal kawal nafsu!

  Apa yang individu boleh buat tentangnya?

  Konklusinya, nafsu lelaki dan nafsu perempuan ada potensi untuk meningkat dengan mendadak di bulan Ramadan angkara pengubahsuaian pengambilan kalori harian.

  Jadi, apa yang individu boleh buat jika nafsu naik ketika sedang berpuasa? Adakah perlu untuk puasa dibatalkan?

  TIDAK! Ini kerana puasa itu ibadat wajib dan bukan pilihan.

  nafsu naik

  Sebaliknya, anda boleh menggunakan peluang ini sebagai masa untuk melatih diri dalam menahan dan mengawal bukan sahaja nafsu makan dan minum malahan seksual.

  “Apa yang pasangan suami isteri boleh buat untuk menyelesaikan masalah ini adalah dengan cara ‘tunda’ rancangan untuk melakukan hubungan seks kepada waktu maghrib dan malam ketika di mana anda telah berbuka puasa,” jelas Dr Aizul Hafizi lagi.

  Sebenarnya, perkara ini bukan satu isu besar kerana nafsu seksual adalah satu perkara yang boleh dilatih dan dikawal dengan baik jika anda tahu caranya. Sekiranya anda ada masalah tentang perkara ini, segera rujuk dengan doktor pakar.


  Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

  Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan
  1. Sexual Desire Increases When Fasting, https://www.ugm.ac.id/en/news/5729-sexual-desire-increases-when-fasting, Accessed Apr 11 2022.
  2. Hormones That Affect Sexual Desire, https://www.ourbodiesourselves.org/book-excerpts/health-article/hormones-affecting-sexual-desire/, Accessed Apr 11 2022.
  3. Food for Your Libido: A Valentine’s Diet to Boost Your Sex Drive, https://www.pennmedicine.org/updates/blogs/health-and-wellness/2017/february/food-for-libido, Accessed Apr 11 2022.
  4. Foods that put you in the mood: Fact or fiction?, https://www.allinahealth.org/healthysetgo/nourish/foods-that-put-you-in-the-mood-fact-or-fiction, Accessed Apr 11 2022.
  5. Low Sex Drive? 11 Natural Ways To Boost Your Libido, https://www.imaware.health/blog/11-natural-ways-to-boost-libido, Accessed Apr 11 2022.
  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Ahmad Farid Disemak pada 21/06/2022
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan
  Next article: