Betul Ke Jatuh Terduduk Boleh Sebabkan Tulang Retak Akibat Terlalu Rapuh?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 25/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Pernahkah anda terfikir mengapakah orang tua lebih berisiko untuk mengalami keretakan tulang berbanding dengan orang muda? Adakah anda tahu berkenaan dengan osteoporosis? Ikuti artikel ini untuk mengetahui maklumat selanjutnya.

Tulang retak akibat tersadung

Secara umumnya, semua orang takut dengan pembedahan terutamanya jika ia melibatkan organ-organ penting seperti jantung dan otak. Adakah tinggi kebarangkalian untuk saya mati di dalam bilik bedah? Adakah saya tidak akan bangun lagi seusai pembedahan tamat? Adakah saya akan mengalami kecacatan kekal jika saya mengambil keputusan untuk menjalani pembedahan? Itulah antara persoalan yang bermain dalam fikiran Lo Lan Yen.

Puan Lo, seorang wanita yang kini berusia 77 tahun telah menjalani pembedahan pada tahun 2015 akibat daripada jatuh, tersadung dek karpet di kediamannya. Dia jatuh terduduk dan tidak dapat berdiri selepas itu kerana kesakitan yang amat pada bahagian pinggul di sebelah kiri. Ketidakpastian berkenaan dengan punca kesakitan tersebut telah mendorong suaminya, Encik Wong untuk menelefon ambulans bagi mendapatkan rawatan lanjut di hospital swasta.

“Puan mengalami keretakan pada bahagian leher tulang femur (tulang paha) kiri.”. Apabila Puan Lo diberitahu berkenaan dengan diagnosis tersebut, dia tergamam. Dia tidak mempunyai apa-apa masalah kesihatan tetapi kini, dia diberitahu bahawa tulangnya retak hanya kerana jatuh daripada posisi berdiri.

Diam-diam tulang merapuh

Osteoporosis adalah penyakit tulang rapuh kesan daripada perubahan pada kekuatan tulang. Ia boleh terjadi disebabkan oleh pelbagai faktor risiko seperti peningkatan usia, jantina pesakit, faktor kekurangan vitamin D atau kalsium dalam pemakanan, menopaus dan lain-lain. Kekuatan tulang bergantung kepada jisim dan kualiti tulang tersebut. Secara mudahnya, ia dipengaruhi oleh struktur, kadar pusing ganti (turnover rate), kadar kerosakan dan kadar pemineralan tulang.

Estrogen adalah merupakan salah satu hormon penting bagi wanita dalam memastikan kadar resorpsi tulang berada pada tahap minima. Ketika wanita mengalami menopaus, rembesan estrogen terhenti dan ini akan mengakibatkan kadar resorpsi tulang meningkat sekali gus menyebabkan kerapuhan tulang. Ini adalah sebab mengapa wanita mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat osteoporosis setelah mereka mencapai usia menopaus.

Osteoporosis dianggap sebagai salah satu daripada masalah kesihatan yang besar dialami oleh populasi orang tua. Oleh sebab jangka hayat manusia semakin meningkat, kita akan menyaksikan peningkatan populasi orang tua kelak di seluruh dunia. Isu osteoporosisi tidak lagi boleh dipandang enteng kerana ia bakal mempengaruhi kualiti hidup warga tua dan secara tidak langsung, bebanan kewangan negara bagi merawat komplikasi osteoporosis.

Awasi langkah anda

Selepas pembedahan, Puan Lo akhirnya boleh berdiri dan berjalan dengan menggunakan tongkat. Kini (2019), dia dapat menjalani kehidupan harian seperti biasa dan bergerak ke sana ke mari tanpa menggunakan alat bantuan. Selepas tempoh pembedahannya pada tahun 2015, Puan Lo telah diberitahu oleh doktor bahawa tulangnya mengalami kerapuhan yang serius. Dia telah dirawat oleh doktor dengan terapi alendronate dan diberikan kalsium dan vitamin D tambahan.

Bersempena dengan Hari Osteoporosis Sedunia yang akan disambut pada 20 Oktober 2019 yang lalu, Puan Lo dan Encik Wong menekankan kepentingan untuk mendapatkan rawatan bagi orang tua yang mengalami kesakitan akibat daripada terjatuh. Kadangkala, kita memandang ringan terhadap perkara ini yang seolah-olah tidak memberi apa-apa kesan negatif terhadap individu tersebut. Namun perlu diingatkan bahawa, setiap manusia berbeza. Orang tua, khususnya mempunyai tubuh fizikal yang kian lemah dan jika mereka mengadu kesakitan, usah teragak-agak untuk menelefon ambulans.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Hikayat Si Tanggang Bukan Dongeng, Manusia Boleh Jadi BATU Jika Kena Penyakit Ini!

  Fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP) merupakan penyakit jarang jumpa yang menyebabkan tisu badan anda berubah menyerupai manusia batu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 24/06/2020 . 3 minit bacaan

  Berapa Banyak Susu Perlu Diminum Dalam Sehari? Cukup Ke Kalau Satu Cawan Saja?

  Pernahkah anda tertanya-tanya, berapa kalikah anda perlu minum susu dalam sehari untuk mencukupkan pengambilan kalsium harian? Klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 24/10/2019 . 2 minit bacaan

  Mengharungi Sekolah Perubatan Dengan Depresi

  Ini adalah merupakan cerita bagaimana saya, seorang pelajar perubatan bangkit melawan depresi. Ikuti artikel ini untuk mengambil iktibar. Hello Doktor!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 10/10/2019 . 3 minit bacaan

  Sakit Belakang? Posisi Tidur Anda Mungkin Memainkan Peranan

  Keanjalan tilam dan jenis bantal yang anda gunakan juga boleh menentukan tahap keselesaan anda. Lanjutkan Hello Doktor sekarang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 29/03/2019 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  apa itu osteoporosis

  Jangan Buat Main! Angkara Tulang Rapuh, Kehidupan & Pekerjaan Seharian Anda Akan Terjejas

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  fungsi kalsium

  Ingin Elak Masalah Tulang Reput, WAJIB Ambil Kalsium, Tapi Berapa Banyak Kena Makan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 16/10/2020 . 3 minit bacaan
  minuman teh

  Rendah Risiko Tulang Retak Jika Gemar Minum Teh, Ada 7 Kebaikan Lain Juga

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  masalah zakar

  Zakar Memang TIADA Tulang, Tapi Kes Lelaki Berumur 63 Tahun Ini Tunjuk Sebaliknya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 14/09/2020 . 3 minit bacaan