Positif HIV Bukan Maksud Putus Harapan, Ini Rawatan HIV Yang Perlu Dibuat

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 02/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Jangkitan virus HIV yang boleh menyebabkan penyakit AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome) merupakan antara penyakit yang ditakuti oleh seluruh populasi dunia. Kerana itu, ramai yang takut jika didiagnosis positif HIV.

Jika anda sering mengikuti perkembangan berkenaan dengan jangkitan ini, anda akan tahu saintis berusaha keras dalam mencari penawarnya.

Setakat ini hanya terdapat beberapa pesakit yang sembuh atau mencapai remisi tanpa bantuan ubat. Ikuti artikel ini untuk maklumat selanjutnya.

Kisah pesakit Berlin yang positif HIV

hiv
Timothy Ray Brown (empat dari kiri) bersama ahli Projek Polisi AIDS. Gambar oleh Griffin Boyce – Flickr (CC BY 2.0).

Pada tahun 1995, Timothy Ray Brown telah menerima diagnosis jangkitan HIV. Berbekalkan ubat zidovudine (AZT), simptomnya terkawal dan Brown mempunyai jangka hayat yang hampir sama dengan populasi umum. 

10 tahun berlalu, Brown mula mengalami kelesuan. Takkan AIDS kot? Dia patuh dengan jadual pemakanan ubat yang diberikan dan tidak pernah tertinggal walau satu hari pun.

Pada keesokan harinya, semasa pemeriksaan doktor, Brown diberitahu bahawa jumlah darah merahnya rendah. Setelah melalui beberapa ujian makmal, dia disahkan menghidap leukemia.

Hati siapa yang tidak hancur. Selepas satu ujian yang timbul, satu lagi menunggu. Brown hanya akur dengan ketentuan takdir dan menjalani rawatan terapi kemo.

Dia sepatutnya menjalani 4 kitaran terapi kemo, namun setelah tamat kitaran ketiga, Dr Huetter telah mengambil darah Brown untuk dilihat kesesuaiannya dengan terapi sel induk (stem cell therapy). 

Namun Brown tidak membenarkan rawatan terapi sel induk tersebut memandangkan leukemianya berjaya dikawal dan dia boleh terus mengambil ubat antiretroviral untuk mengawal simptom HIV.

Cadangan yang diberikan oleh Dr Huetter adalah supaya Brown diberikan sel induk yang mempunyai mutasi pada CCR5 Delta 32 yang akan membuatkan sel CD4 Brown kebal terhadap tindakan HIV. Namun Brown tidak mahu menjadi tikus putih kepada pembedahan eksperimen tersebut.

Namun pada tahun 2006, penyakit leukemia tersebut menjadi bertambah teruk. Dia terpaksa menjalani prosedur pemindahan sel induk untuk menyelamatkan nyawanya.

Setelah memberikan persetujuannya, Brown berhenti mengambil ubat antiretroviral dan mula berdoa agar prosedur tersebut berjaya. Pemindahan sel induk tidak mempunyai kadar kejayaan yang tinggi. 

Namun, prosedur tersebut telah menyelamatkan nyawa Brown dan tiada HIV yang dapat dikesan di dalam darahnya.

Setelah melalui prosedur yang sama pada tahun 2008 (kali kedua) akibat daripada leukemianya menyerang kembali, Brown akhirnya membuat keputusan untuk berkongsi pengalamannya berkenaan dengan rawatan tersebut.

Potensi rawatan farmakologikal untuk pesakit yang positif HIV dan AIDS

hiv

Ubat antiretroviral merupakan salah satu kejayaan terbesar dalam meningkatkan kualiti hidup mereka yang didiagnosis dengan jangkitan HIV.

Namun pengambilannya perlu diteruskan seumur hidup dan ia hanya boleh menurunkan paras jumlah virus tersebut sehingga ia tidak boleh dikesan oleh mana-mana teknologi pengesanan HIV.

Mereka yang mempunyai status undetectable masih mempunyai virus tersebut namun mereka tidak lagi boleh menjangkiti individu lain.

Pelbagai usaha telah dilakukan namun rawatan definitif yang ada cumalah terapi sel induk. Prosedur ini sangat berisiko dan mereka yang mempunyai sel induk bermutasi CCR5 Delta 32 adalah tidak ramai.

Teknologi penyuntingan gen CRISPR yang sering diuar-uarkan sebagai alternatif kepada rawatan HIV sedang giat digunakan sebagai alat untuk mematikan gen CCR5 pada struktur sel induk penderma. Kebanyakan prosedur yang dijalankan tidak berjaya menyunting gen tersebut sepenuhnya.

Namun ia tetap dianggap sebagai salah satu berita baik bagi mereka yang menghidap jangkitan virus ini. Mereka hampir berjaya menemukan rawatan definitif!

Pada 24 September 2019, sekumpulan pengkaji dari Universiti California telah menemui potensi rawatan HIV yang boleh membunuh virus yang hidup dorman di dalam badan.

Prosesnya melibatkan penyuntingan bahan genetik sel sistem pertahanan badan dan dalam masa yang sama mematikan gen yang sering menjadi sasaran HIV menggunakan kaedah penyuntingan CRISPR.

Gen tersebut dikenali sebagai HIV-1 Enhanced LncRNA (HEAL) dan ia dianggap memainkan peranan penting dalam proses patogenesis jangkitan HIV. Kesannya? Tanpa rawatan antiretroviral, HIV tidak lagi dapat dikesan di dalam darah. 

Walau bagaimanapun, kajian seterusnya yang melibatkan penggunaan haiwan perlu dijalankan untuk memastikan kaedah rawatan terbaru ini tidak memberi kemudaratan kepada tahap kesihatan individu.

Konklusi

aids

Jika anda merupakan salah seorang daripada mereka yang mempunyai jangkitan HIV, usah putus harapan. Teruskan mengambil ubat antiretroviral seperti yang dipreskripsikan oleh doktor anda dan ikuti maklumat lanjut kajian berkaitan rawatan HIV.

Tidak lama lagi akan adalah golongan saintis yang berjaya menemukan rawatan definitif tersebut bagi mengurangkan jumlah populasi mereka yang hidup dengan HIV. Kini terdapat 37 juta individu di seluruh dunia yang dijangkiti HIV.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Rahsia Di Sebalik 7 Warna Hingus, Kalau Hitam Kena Jumpa Doktor Segera!

  Mungkin ramai yang tidak tahu bagaimana hingus terhasil bukan? Selain itu, artikel ini juga akan menerangkan tentang rahsia 7 warna hingus!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 10/07/2020 . 3 minit bacaan

  Ibu Menyusu Badan JANGAN Terus Ambil Paracetamol Kalau Demam, Baca Ini Dulu!

  Ibu yang sedang menyusu badan, perlu berhati-hati sebelum mengambil sebarang jenis ubat. Bagaimana dengan paracetamol ketika sedang demam?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Penyusuan Badan 25/06/2020 . 3 minit bacaan

  8 Soalan Lazim Kenapa Vaksin Influenza Perlu Diambil Ketika Wabak COVID-19 Ini

  Tidak ramai yang sedar akan kepentingan vaksin bagi virus influenza semasa musim wabak. Artikel ini melampirkan 8 soalan lazim berkenaan dengannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli

  Belum Habis COVID-19, Kini Muncul Pula Hantavirus! Ini 8 Cara Elak Jangkitan

  Dalam kegawatan kita dilanda wabak COVID-19, seorang lelaki di wilayah Yunnan, China maut akibat jangkitan hantavirus, virus lazim bagi haiwan perosak.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli

  Artikel lain untuk anda

  kerap buang air kecil

  Sudah Berapa Kali Anda Buang Air Kecil Hari Ini? Kalau Terlebih Ini Mungkin Tanda Penyakit!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 11/09/2020 . 3 minit bacaan
  cara menghilangkan sawan

  Bimbang Anak Tiba-Tiba Kena Sawan Demam, Ketahui Tindakan Yang Boleh Anda Buat

  Ditulis oleh Dr. Wazir Aiman
  Diterbitkan pada 07/08/2020 . 3 minit bacaan
  apa itu flu

  Influenza Bukan Penyakit Biasa, Jom Ikrar Cegah Flu Menerusi Norma Baharu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 27/07/2020 . 3 minit bacaan
  flu adalah

  Anak Dr Say Jatuh Sakit Akibat Influenza, Seru Ibu Bapa Ambil Berat Keperluan Vaksinasi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 27/07/2020 . 3 minit bacaan