backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Sindrom Kompartemen

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Muhd Ilham · Disemak pada 28/11/2019

Definisi

Apa itu Sindrom Kompartemen?

Sindrom kompartemen ialah keadaan yang serius yang terjadi apabila terdapat banyak tekanan di dalam ruang otot. Kompartemen adalah kumpulan tisu otot, saluran darah, dan saraf di dalam lengan dan kaki anda yang dikelilingi oleh membran yang sangat kuat yang dipanggil fasia. Fasia tidak berkembang, maka pembengkakan yang berlaku dalam kompartemen boleh meningkatkan tekanan di dalam kompartemen. Ini mengakibatkan kecederaan pada otot, saluran darah, dan saraf. Peningkatan tekanan boleh menghalang pengaliran darah ke dalam kompartemen dan boleh menyebabkan kehilangan oksigen sel ke tisu (iskemia) dan kematian sel (nekrosis).

Apakah kebarangkalian Sindrom Kompartemen?

Kejadian sindrom kompartement berbeza-beza bergantung kepada kejadian yang menggalakkannya. Sindrom kompartemen dianggap remeh berbanding kejadian yang sebenarnya kerana sindrom ini mungkin tidak dapat dikesan pada pesakit trauma yang teruk.

Walau bagaimanapun, ia boleh diuruskan dengan mengurangkan faktor risiko anda. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Sindrom Kompartemen?

Sindrom kompartemen Akut

Simptom yang paling popular dari sindrom kompartemen akut adalah sakit teruk yang tidak bertambah baik selepas memastikan kawasan yang cedera ditinggikan atau mengambil ubat. Kaki atau lengan anda kelihatan lebih teruk apabila anda meregangkannya atau menggunakan otot yang cedera. Simptom lain mungkin termasuk rasa ketegangan dalam otot atau kesakitan atau rasa terbakar di kulit di sekitar kawasan yang terjejas. Simptom sindrom kompartemen akut yang lebih teruk termasuk kebas atau lumpuh. Ini biasanya merupakan tanda kerosakan kekal.

Sindrom kompartemen Kronik

Sakit atau kekejangan semasa anda bersenam adalah tanda yang paling biasa untuk sindrom kompartemen kronik. Selepas berhenti bersenam, rasa sakit atau kekejangan biasanya hilang dalam masa 30 minit. Jika anda terus melakukan aktiviti yang menyebabkan keadaan ini, rasa sakit mungkin mula bertahan untuk tempoh yang lebih lama.

Simptom-simptom lain mungkin termasuk:

 • Mempunyai masalah untuk menggerakkan kaki, lengan, atau kawasan yang terjejas
 • Kekebasan
 • Benjolan yang luar biasa dalam otot yang terjejas

Bila saya harus berjumpa doktor?

Sekiranya anda mengalami kesakitan yang luar biasa, bengkak, kelemahan, kehilangan rasa, atau kesakitan yang berkaitan dengan aktiviti senaman atau sukan, sila berbincang dengan doktor anda dengan segera. Jangan cuba untuk bersenam dengan kesakitan; yang boleh mengakibatkan kerosakan otot atau kerosakan saraf.

Adakalanya sindrom kompartemen luar biasa kronik disalah erti dengan shin splints, penyebab sakit kaki yang lebih umum pada orang muda yang melakukan banyak aktiviti yang menanggung berat badan dengan kuat, seperti berlari. Sekiranya anda berasa anda mempunyai shin splints tetapi tidak menjadi lebih baik dengan penjagaan sendiri, sila berbincang dengan doktor anda.

Punca

Apakah punca Sindrom Kompartemen?

Ia telah didapati bahawa sindrom kompartemen boleh meningkat apabila terdapat pendarahan atau bengkak di dalam kompartemen. Ini boleh menyebabkan peningkatan tekanan di dalam kompartemen, yang boleh menghentikan aliran darah. Ia juga boleh menyebabkan kerosakan kekal jika tidak dirawat, kerana otot dan saraf tidak akan mendapat nutrien dan oksigen yang diperlukan. Keadaan yang tidak dirawat boleh menyebabkan amputasi.

Sindrom kompartemen dapat diklasifikasikan kepada dua jenis utama:

Sindrom kompartemen Akut

Sindrom kompartemen jenis ini biasanya berlaku selepas anda mengalami kecederaan utama. Dalam kes yang jarang berlaku, ia juga boleh terjadi selepas kecederaan kecil. Sebagai contoh, anda boleh mendapat sindrom kompartemen akut:

 • Mengalami kepatahan tulang
 • Selepas kecederaan yang menghancurkan lengan atau kaki anda
 • Hasil daripada otot yang sangat lebam
 • Dari memakai bekas atau pembalut yang ketat
 • Dari meminum minuman keras yang tegar atau penggunaan dadah

Sindrom kompartemen Kronik (Eksperimen)

Senaman, terutamanya apabila ia melibatkan pergerakan berulang, boleh menyebabkan bentuk sindrom kompartemen seperti ini. Ia berlaku paling kerap pada orang di bawah umur 40 tahun, tetapi anda boleh mendapatkannya pada umur apa pun.

Anda lebih berisiko untuk mendapatkan sindrom kompartemen kronik jika anda melakukan aktiviti seperti berenang, bermain tenis, atau berlari. Latihan yang intensif atau kerap juga boleh meningkatkan risiko anda.

Hubungan antara senaman dan sindrom kompartemen kronik tidak dapat difahami sepenuhnya.

Faktor-faktor risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Sindrom Kompartemen?

Beberapa faktor berikut dapat meningkatkan risiko anda mengalami sindrom kompartemen, termasuk:

Umur

Walaupun individu dari mana-mana umur boleh mendapatkan sindrom kompartemen, keadaan ini paling biasa di kalangan atlet lelaki dan perempuan di bawah 30 tahun.

Jenis senaman

Kesan aktiviti berulang – seperti berlari atau berjalan pantas – meningkatkan risiko anda mendapatkan keadaan.

Latihan yang berlebihan

Bekerja terlalu gigih atau terlalu kerap juga boleh meningkatkan risiko sindrom kompartemen.

Diagnosis dan rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Sindrom Kompartemen didiagnosis?

Doktor anda akan memberi anda ujian fizikal untuk memeriksa tanda-tanda sindrom kompartemen akut atau kronik jika dia mengesyaki bahawa anda mengalami keadaan ini. Mereka mungkin menekan kawasan yang cedera untuk menentukan tahap keterukan sakit anda.

Doktor anda juga boleh menggunakan meter tekanan dengan jarum yang dipasang untuk mengukur berapa banyak tekanan di dalam kompartemen. Ukuran ini perlu diambil semasa anda melakukan aktiviti yang menjadikan kaki atau lengan anda terluka. Ia akan diambil semula selepas anda selesai.

Doktor anda mungkin mengambil X-ray untuk menolak syarat-syarat lain.

Bagaimana pesakit Sindrom Kompartemen dirawat?

Ia bergantung kepada jenis sindrom kompartemen yang anda alami, rawatan akan ditentukan oleh doktor anda, iaitu:

Sindrom Kompartemen Akut

Pembedahan adalah satu-satunya pilihan rawatan untuk jenis sindrom kompartemen ini. Proses ini melibatkan pemotongan fasia untuk mengurangkan tekanan dalam kompartemen. Dalam beberapa kes yang teruk, doktor anda perlu menunggu bengkak surut sebelum menutup kesan guntingan.

Sekiranya anda mendapatkan keadaan ini kerana bekas atau pembalut yang ketat, bahan tersebut perlu dikeluarkan atau dilonggarkan.

Sindrom Kompartemen Kronik

Doktor anda boleh mencadangkan beberapa kaedah rawatan bukan pembedahan terlebih dahulu, termasuk:

 • Terapi fizikal untuk meregangkan otot
 • Ubat anti-keradangan
 • Menukar jenis permukaan tempat anda bersenam
 • Melaksanakan aktiviti berimpak rendah sebagai sebahagian daripada rutin senaman anda
 • Tinggikan paras bahagian tangan dan kaki
 • Beristirehat selepas aktiviti atau mengubah suai aktiviti
 • Tuam ais bahagian tangan dan kaki selepas aktiviti

Sekiranya rawatan ini tidak berfungsi, anda mungkin memerlukan pembedahan. Pembedahan secara amnya lebih berkesan daripada kaedah bukan pembedahan untuk merawat sindrom kompartemen kronik.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Sindrom Kompartemen?

Berikut merupakan petua yang berguna yang akan membantu anda untuk mengurangkan risiko keadaan ini:

 • Gunakan sisipan kasut sukan (orthotics) atau pakai kasut sukan yang lebih baik
 • Hadkan aktiviti fizikal anda kepada yang tidak menimbulkan kesakitan, terutamanya yang memfokuskan kepada aktiviti yang berimpak rendah seperti berbasikal atau jurulatih elips. Sebagai contoh, jika berlari menganggu kaki anda, cuba berenang. Atau cuba berjalan pada permukaan yang lebih lembut
 • Tuam ais ke kawasan yang terjejas selepas bersenam

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Muhd Ilham · Disemak pada 28/11/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan