home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Mengenai Kesakitan (Bahagian 2)

Mengenai Kesakitan (Bahagian 2)

Kesakitan merupakan satu interpretasi mengenai keseluruhan input kepada otak. Ini termasuklah:

  • Kerosakan tisu
  • Keradangan dan output kimia
  • Informasi deria lain seperti tekanan, pandangan, panas/sejuk dan sebagainya.

Kesemua variasi input dan antara-hubungan dengan konteks dan interpretasi sistem saraf, menerangkan lebih banyak kerencaman topik mengenai kesakitan.

Jadi di sini bermula satu dilema membingungkan yang memisahkan kerosakan tisu dari kepekaan dan semua faktor serta pelbagai pengaruh persepsi kesakitan dan penderitaan. Stres, kegelisahan, situasi hidup, sejarah masa lalu anda, dan keadaan lain semuanya bersatu untuk menentukan bagaimana kesakitan melembutkan dan mengatasi status sebenar “fizikal” tisu badan anda.

Sains terkini mendedahkan bahawa terdapat sedikit perkaitan antara kerosakan tisu dan kesakitan yang dirasakan.

Anda boleh mengambil dua imbasan MRI dari individu berbeza yang menunjukkan masalah struktur yang serupa, dan salah seorang daripada individu itu akan melaporkan kesakitan sementara yang lain tidak dapat bergerak tanpa sebarang sebab. Apabila anda menganggap semua input yang membuat sensasi rasa sakit, jelas bahawa ia tidak semudah kerosakan tisu = rasa sakit.

Ia lebih rumit daripada itu.

“Komponen Emosi” tidak sama “Ini semua di kepala anda”

Terdapat satu jenis input yang tidak ramai individu ambil kisah mengenainya iaitu psiko-sosial input seperti stres, kegelisahan, depresi dan kepercayaan diri sendiri sama ada anda mampu/tidak mampu untuk sembuh.

Komponen stres dan emosi penderitaan tidak akan membayangkan kesakitan itu hanya berada dalam kepada anda atau kesakitan itu tidak ‘betul’. Ia adalah penegasan bahawa kesakitan itu boleh bertambah atau berkurang bergantung kepada apa yang berlaku dalam kehidupan seharian anda serta pelbagai jenis input yang menjejaskan sistem saraf anda.

Memahami perkara ini adalah perkara yang paling penting untuk menentukan kondisi anda kerana ia kebiasaannya akan mencipta satu kitaran yang sukar untuk dipecahkan.

Terma ‘sakit’ dan ‘penderitaan’ merupakan dua entiti yang berbeza. Penderitaan berkait rapat dengan bagaimana anda menghadapi kesakitan dalam hidup anda dan reaksi spesifik ini sebenarnya perlu diteliti sepertimana juga rawatan fizikal.

Metode seperti cognitive behavioral therapy (CBT) yang berdasarkan kepada pengurangan stres (MBST) adalah sangat penting untuk melengkapkan protokol rawatan fizikal.

Merawat sakit kronik

Seperti mana yang anda dapat llihat melalui kesemua kesakitan kronik yang kompleks, adalah mustahil untuk mencadangkan bentuk rawatan yang sesuai untuk setiap individu kerana tidak terdapat perkara seperti itu.

Apabila individu bertanya sekiranya program atau artikel kami sesuai atau tidak dengan syarat klien atau jika ia dapat membantu individu melawan kesakitan, ia sangat sukar untuk dijawab. Ia sebenarnya sangat bergantung kepada banyak faktor yang berlaku kepada diri anda sendiri ataupun individu yang anda sedang cuba untuk bantu.

Sudah pasti kami mahu membantu dan mengalah bukanlah pilihan yang bagus. Namun begitu, lebih baik untuk meningkatkan fungsi dan kapasiti berbanding menganggap sesuatu mampu melegakan kesakitan individu.

Saya telah membuat keputusan yang baik terhadap pesakit saya dan ia menunjukkan keputusan yang bagus (berdasarkan kepada reaksi dan kejayaan rawatan mereka). Tetapi, ia masih tidak dapat membuktikan bahawa terdapat satu rawatan spesifik yang boleh menjadi penyelesaian untuk semua jenis penyakit.

Kerumitan rasa sakit dan kerencaman peribadi kami memerlukan pendekatan yang lebih fleksibel dan boleh beradaptasi dengan situasi individu untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Morteza Tafakory Disemak pada 03/12/2019
x