backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Sakit Kepala Adalah Salah Satu Kesan Tekanan Darah Tinggi? Ini Penjelasan Yang Tepat!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 23/11/2021

Sakit Kepala Adalah Salah Satu Kesan Tekanan Darah Tinggi? Ini Penjelasan Yang Tepat!

Orang mula menyangkakan bahawa sakit kepala merupakan tanda tekanan darah tinggi bermula sejak seabad yang lalu. Namun, pengkaji hari ini belum lagi menjumpai perkaitan antara sakit kepala yang muncul dengan tekanan darah tinggi.

Sebaliknya, banyak doktor masa kini berterusan mempercayai bahawa tekanan darah pesakit adalah tinggi kerana mereka mengalami sakit kepala.

Jom sama-sama kita ikuti artikel ini dengan lebih lanjut untuk lihat kaitan efek darah tinggi dengan sakit kepala!

Adakah benar sakit kepala adalah efek darah tinggi?

Pakar otak, Deborah Friedman menyenaraikan beberapa alasan bagi pandangan ini:

sakit kepala

Pengkaji dari Norway mendapati bahawa mereka yang mengalami hipertensi mungkin lebih kurang berhadapan dengan sakit kepala.

Kumpulan ini telah melihat pada orang dewasa seramai lebih dari 22,000 yang tidak mengalami sakit kepala, diukur pada jarak masa 11 tahun.

Mereka yang mempunyai bacaan tekanan sistolik darah di atas 150 sebenarnya ada 30 peratus risiko yang lebih rendah untuk mengalami sakit kepala bukan migrain.

Jumlah sistolik adalah jumlah maksimum bacaan tekanan darah.

Pengkaji mula datang kepada konklusi hipalgesia – satu istilah yang merujuk kepada pengurangan sensitiviti pada kesakitan – sebagai kemungkinan bagi penjelasan masalah ini.

Sakit kepala boleh juga menjadi salah satu simptom sekiranya anda mempunyai hipertensi teruk atau ‘barah’ hipertensi. Lebih menakutkan, ia boleh datang secara tiba-tiba!

Barah hipertensi boleh terjadi pada orang dewasa muda, terutamanya lelaki Afrika-Amerika. Ia juga boleh terjadi kepada pesakit mengalami masalah buah pinggang dan toksemia dari kehamilan.

Apakah simptom yang perlu saya pantau?

sakit kepala

Petanda berlakunya sakit kepala kesan barah hipertensi termasuklah pandangan yang kabur dan perubahan status mental. Anda mungkin juga mengalami loya, lemah-lemah badan, sesak nafas, sakit dada, atau sawan.

Barah hipertensi adalah keadaan kecemasan medikal. Anda perlu dibawa ke hospital, di mana anda akan menerima ubatan secara intravenus bagi memastikan vital anda dalam kawalan.

Apa yang perlu saya ketahui?

Kajian terkini menunjukkan sakit kepala tekanan biasa mempunyai kaitan yang amat kecil atau tidak berkaitan dengan hipertensi. Malah, anda mungkin tidak berkemungkinan untuk mengalami tekanan darah tinggi.

Bagi migrain dan darah tinggi, keduanya adalah masalah yang selalu terjadi, yang akan terjadi pada 10 ke 22 peratus populasi dewasa. Secara kasarnya 3% dari populasi dijangka untuk mengalami keduanya.

Sakit kepala bukanlah petanda yang boleh disandarkan, melainkan dalam kes barah hipertensi. Langkah terbaik bagi anda ialah melakukan ujian tekanan darah secara kerap.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 23/11/2021

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan