home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Menggunakan Penghalang Alfa dalam Rawatan Hipertensi

Menggunakan Penghalang Alfa dalam Rawatan Hipertensi

Doktor anda mungkin memberi preskripsi Penghalang Alfa bagi merawat tekanan darah tinggi anda dan anda mungkin tertanya-tanya apakah Penghalang Alfa, bagaimanakah ia bertindak, atau apakah kesan sampingan ubat-ubatan ini. Jika ya, maka artikel ini adalah untuk anda.

Contoh Penghalang Alfa

Penghalang Alfa (atau Penghalang Alfa-adrenergik, Antagonis Alfa-adrenergik) dianggap sebagai salah satu kelas ubat-ubatan. Beberapa jenis Penghalang Alfa boleh digunakan dalam rawatan untuk tekanan darah tinggi. Sesetengah ubat berfungsi dengan cepat tetapi kesannya tidak bertahan lama. Sesetengah ubat berfungsi dengan perlahan tetapi kesannya lebih lama. Doktor anda akan menentukan mana yang terbaik untuk anda, bergantung kepada keadaan kesihatan anda.

Contoh penghalang alfa termasuk:

 • Doxazosin mesylate (Cardura).
 • Prazosin hydrochloride (Minipress).
 • Terazosin hidroklorida (Hytrin).

Mengapakah Penghalang Alfa digunakan

Penghalang Alfa biasanya tidak dianggap sebagai barisan ubatan pertama. Mereka digunakan selepas pilihan lain dan digabungkan dengan ubat-ubatan lain sekiranya tekanan darah anda sukar dikawal.

Walaupun Penghalang Alfa boleh bekerja dengan baik untuk rawatan untuk tekanan darah tinggi, mereka tidak sebaik ubat hipertensi lain untuk strok dan pencegahan serangan jantung. Penghalang Alfa boleh disyorkan apabila kombinasi lain tidak berkesan, atau diterima dengan baik.

Penghalang Alfa juga ditetapkan untuk mencegah pembengkakan prostat.

Bagaimanakah Penghalang Alfa berfungsi

Reseptor Alfa diletakkan di dalam otot yang membuat dinding salur darah. Mereka boleh menyebabkan saluran darah mengetat. Penghalang Alfa menghalang reseptor ini, membolehkan salur darah tetap kendur dan terbuka. Darah boleh mengalir dengan mudah, menurunkan tekanan darah anda.

Penghalang Alfa juga boleh menurunkan kolesterol LDL (dikenali sebagai kolesterol jahat).

Kemungkinan kesan sampingan

Penghalang Alfa boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan. Walau bagaimanapun, kebanyakannya ringan dan biasanya bermula dalam masa dua (2) minggu selepas anda mula mengambil ubat-ubatan.

Sesetengah Penghalang Alfa boleh menyebabkan anda menjadi lemah apabila anda berdiri selepas dos pertama. Oleh itu, doktor mungkin meminta anda memulakan mengambilnya sebelum anda tidur. Dos pertama mungkin rendah. Dan kemudian ia akan meningkat secara beransur-ansur dalam beberapa minggu.

Kesan sampingan yang biasa termasuk:

 • Pening.
 • Lemah-lemah.
 • Denyutan jantung yang kuat.
 • Sakit kepala.
 • Berat badan.
 • Loya.
 • Keletihan.
 • Penurunan tekanan darah secara tiba-tiba apabila anda bangkit dari posisi duduk atau berbaring.
 • Bengkak kaki atau buku lali bengkak.

Kesan sampingan lain termasuk:

 • Ruam.
 • Masalah tidur.
 • Kulit gatal.
 • Masalah ereksi pada lelaki.

Penghalang Alfa boleh mengurangkan kesan ubat tertentu seperti antidepresan. Oleh itu, bincangkan dengan doktor anda mengenai ubat-ubatan yang anda ambil sebelum mula merawat hipertensi dengan Penghalang Alfa.

Siapakah yang tidak boleh menggunakan Penghalang Alfa?

Sekiranya anda hamil, menyusu, atau akan hamil, anda harus memberitahu mengenainya kepada doktor anda. Sekiranya manfaat tersebut adalah penting daripada risiko, doktor anda mungkin akan menetapkan ubat ini.

Jika anda mempunyai sejarah kegagalan jantung, hati atau buah pinggang, dan penyakit Parkinson, Penghalang Alfa tidak disyorkan.

Penghalang Alfa adalah kelas ubat yang digunakan untuk merawat hipertensi dengan menjaga pembuluh darah menjadi kendur dan tidak mengetat. Penghalang Alfa tidak dianggap sebagai ubatan barisan pertama. Mereka boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan tetapi kebanyakannya tidak serius.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

High blood pressure (hypertension) – Alpha blockers. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/alpha-blockers/art-20044214. Accessed June 1, 2017.

 

Alpha-blockers for treating high blood pressure. http://www.webmd.boots.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/alpha-blockers. Accessed June 1, 2017.

Types of Blood Pressure Medications. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/PreventionTreatmentofHighBloodPressure/Types-of-Blood-Pressure-Medications_UCM_303247_Article.jsp. Accessed June 1, 2017.

 

How Is High Blood Pressure Treated?.

https://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/hbp/treatment. Accessed June 1, 2017.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Shahrul Izwan Naser Disemak pada 05/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x