Kebaikan Puasa untuk Kesihatan Jantung Anda

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Sepanjang Ramadan, terdapat perubahan dalam diet dan kuantiti makanan yang diambil oleh individu. Ini bermakna bahawa anda hanya boleh mengambil makanan dua kali: pada waktu subuh dan iftar (berbuka puasa pada waktu matahari terbenam). Perubahan ini memberi kesan metabolisme badan dan kesihatan seseorang secara keseluruhan.

Penyakit jantung dan saluran darah adalah antara punca utama kematian di dunia. Puasa Ramadan boleh menyebabkan perubahan gaya hidup yang drastik untuk 1 bulan dan boleh menjejaskan faktor risiko untuk penyakit jantung dan saluran darah seperti penyakit jantung koronari dan strok.

Faktor-faktor risiko yang cenderung dikaitkan dengan kejadian penyakit jantung koronari dan strok adalah tahap darah lipid, pembekuan dan faktor-faktor pembekuan darah, tekanan darah tinggi, dan tabiat merokok. Tahap lemak darah dipengaruhi oleh perubahan dalam diet dan jenis makanan, pengambilan gula, dan aktiviti fizikal. Kajian menunjukkan bahawa berpuasa pada bulan Ramadan boleh menjejaskan pelbagai faktor risiko di atas.

Tahap lemak darah

Lemak adalah salah satu faktor utama yang menyebabkan penyakit jantung dan saluran darah. Lemak boleh menyusup masuk ke dalam saluran darah yang rosak dan menyebabkan aterosklerosis, penyempitan dan penyumbatan saluran darah. Penyelidikan yang dijalankan oleh Mohsen Nematy (2012) membuat kesimpulan bahawa terdapat perubahan dalam profil lemak dan nisbah lemak baik dan lemak jahat semasa berpuasa di bulan Ramadan; tahap kolesterol darah menurun dari 193,4 ± 51 mg / Dl untuk 184,3 ± 42 mg / Dl selepas Ramadan, serta trigliserida dan lemak jahat (LDL) tahap menurun daripada 4.5 ± 1 mg / Dl kepada 3.9 ± 1 mg / Dl. Di samping itu, kajian ini juga menunjukkan peningkatan lemak baik (HDL) selepas puasa Ramadan.

Tekanan darah tinggi

Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, jantung perlu bekerja lebih keras dalam mengepam darah berbanding orang normal. Ini boleh membawa kepada keletihan jantung dan boleh menyebabkan pembesaran dan penebalan otot jantung, yang membawa kepada kegagalan jantung. Tekanan darah tinggi juga boleh menyebabkan saluran darah serebral pecah, menyebabkan strok berdarah. Pada bulan Ramadan, terdapat penurunan dalam tekanan darah bagi orang yang berpuasa, iaitu tekanan darah sistolik (tekanan darah semasa jantung mengepam darah) berkurangan daripada 132.9 ± 16 mmHg kepada 129.9 ± 17 mmHg, manakala pada tekanan darah diastolik ( tekanan darah apabila jantung berehat), tiada penurunan yang ketara.

Insulin dan homocysteine

Penyelidikan yang dijalankan oleh Shariatpanah menunjukkan bahawa perubahan pemakanan untuk dua kali sehari pada bulan Ramadan boleh memperbaiki keadaan rintangan insulin dalam pesakit kencing manis. Homocysteine adalah salah satu asid amino di dalam badan. Peningkatan dalam homocysteine dalam darah adalah salah satu faktor risiko penyakit jantung dan saluran darah. Walaupun tidak ketara, terdapat penurunan dalam tahap homocysteine darah apabila seseorang berpuasa.

Parameter antropometri

Parameter antropometri merujuk kepada hubungan antara beberapa ukuran badan seperti ketinggian, berat badan, peratusan lemak badan, dan hasil perubatan. Diabetes sering berkait rapat dengan ukuran badan yang tidak seimbang.

Obesiti adalah salah satu faktor risiko untuk pelbagai penyakit metabolik. Orang yang obesiti mempunyai tahap insulin yang lebih rendah di dalam badan. Insulin membantu menukarkan glukosa kepada tenaga untuk badan. Penurunan berat badan dan menurunkan indeks jisim badan boleh berlaku kepada sesetengah orang selepas puasa. Jika ada sedikit perubahan pada kalori dalam pengambilan glukosa, mungkin tiada penurunan berat badan selepas puasa.

Puasa adalah selamat untuk penghidap penyakit jantung

Puasa Ramadan adalah selamat untuk penghidap penyakit jantung, dengan syarat anda mengawal keadaan anda. Makan mencukupi dan tidak makan terlalu banyak semasa berbuka akan membantu mengurangkan faktor risiko penyakit jantung dan saluran darah. Malah, kes-kes hospital penyakit jantung cenderung untuk tetap sama dan tidak meningkat pada bulan puasa. Selain itu, kajian menunjukkan bahawa puasa boleh mengurangkan risiko penyakit jantung selama 10 tahun. Dapat disimpulkan bahawa puasa mempunyai kesan positif ke atas kesihatan jantung.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bahaya! 6 Keadaan Kulit Ini Mungkin Petunjuk Anda Menghidap Penyakit Jantung

  Penyakit jantung berpotensi menjadi antara punca kematian sesetengah individu. Tapi, tahukah anda tanda amaran ia juga boleh dilihat dengan perubahan kulit?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kesihatan Jantung, Sakit Jantung 06/11/2020 . 3 minit bacaan

  Tidak Semestinya Sakit Jantung Perlu Dibedah, Ada Cara Lain Untuk Rawat Penyakit Ini

  Ramai yang sangka bahawa rawatan penyakit jantung adalah melalui pembedahan sahaja. Pun begitu, ada beberapa lagi cara lain yang mungkin boleh dicuba!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kesihatan Jantung, Sakit Jantung 01/10/2020 . 3 minit bacaan

  Ada Masalah Botak Dan Rambut Beruban? Jaga-Jaga! Anda Mungkin Menghidap Sakit Jantung

  Sakit jantung adalah keadaan kesihatan yang menakutkan. Tabiat merokok, obesiti dan penyakit kronik boleh menyumbang kepada risiko penyakit jantung.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli

  Katanya Selain Pembedahan, Buasir Boleh Dirawat Guna Kaedah Suntikan, Selamat Ke?

  Anda ingin mencari rawatan buasir yang tidak melibatkan pembedahan seperti prosedur suntikan sclerotherapy? Bagaimana dengan risiko kesan sampingan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Buasir, Sistem Penghadaman 28/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  makanan sihat untuk jantung

  Ini 29 Makanan Boleh Dimakan & MESTI Elak Selepas Alami Serangan Jantung

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 03/02/2021 . 3 minit bacaan
  sakit dada kiri

  Ramai Meninggal Dalam Kereta Akibat Serangan Jantung, Ini 8 Perkara Penting WAJIB Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 26/01/2021 . 3 minit bacaan
  aritmia jantung

  Maklumat Aritmia Jantung Yang Anda Wajib Tahu: Jenis, Diagnosis & Rawatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 24/12/2020 . 3 minit bacaan
  degupan jantung

  Info Lengkap Tentang Kesihatan Jantung; Fahami Fungsi & Cara Jaga Jantung

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 23/12/2020 . 3 minit bacaan