backup og meta

Kebaikan Puasa untuk Kesihatan Jantung Anda

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  Kebaikan Puasa untuk Kesihatan Jantung Anda

  Sepanjang Ramadan, terdapat perubahan dalam diet dan kuantiti makanan yang diambil oleh individu. Ini bermakna bahawa anda hanya boleh mengambil makanan dua kali: pada waktu subuh dan iftar (berbuka puasa pada waktu matahari terbenam). Perubahan ini memberi kesan metabolisme badan dan kesihatan seseorang secara keseluruhan.

  Penyakit jantung dan saluran darah adalah antara punca utama kematian di dunia. Puasa Ramadan boleh menyebabkan perubahan gaya hidup yang drastik untuk 1 bulan dan boleh menjejaskan faktor risiko untuk penyakit jantung dan saluran darah seperti penyakit jantung koronari dan strok.

  Faktor-faktor risiko yang cenderung dikaitkan dengan kejadian penyakit jantung koronari dan strok adalah tahap darah lipid, pembekuan dan faktor-faktor pembekuan darah, tekanan darah tinggi, dan tabiat merokok. Tahap lemak darah dipengaruhi oleh perubahan dalam diet dan jenis makanan, pengambilan gula, dan aktiviti fizikal. Kajian menunjukkan bahawa berpuasa pada bulan Ramadan boleh menjejaskan pelbagai faktor risiko di atas.

  Tahap lemak darah

  Lemak adalah salah satu faktor utama yang menyebabkan penyakit jantung dan saluran darah. Lemak boleh menyusup masuk ke dalam saluran darah yang rosak dan menyebabkan aterosklerosis, penyempitan dan penyumbatan saluran darah. Penyelidikan yang dijalankan oleh Mohsen Nematy (2012) membuat kesimpulan bahawa terdapat perubahan dalam profil lemak dan nisbah lemak baik dan lemak jahat semasa berpuasa di bulan Ramadan; tahap kolesterol darah menurun dari 193,4 ± 51 mg / Dl untuk 184,3 ± 42 mg / Dl selepas Ramadan, serta trigliserida dan lemak jahat (LDL) tahap menurun daripada 4.5 ± 1 mg / Dl kepada 3.9 ± 1 mg / Dl. Di samping itu, kajian ini juga menunjukkan peningkatan lemak baik (HDL) selepas puasa Ramadan.

  Tekanan darah tinggi

  Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, jantung perlu bekerja lebih keras dalam mengepam darah berbanding orang normal. Ini boleh membawa kepada keletihan jantung dan boleh menyebabkan pembesaran dan penebalan otot jantung, yang membawa kepada kegagalan jantung. Tekanan darah tinggi juga boleh menyebabkan saluran darah serebral pecah, menyebabkan strok berdarah. Pada bulan Ramadan, terdapat penurunan dalam tekanan darah bagi orang yang berpuasa, iaitu tekanan darah sistolik (tekanan darah semasa jantung mengepam darah) berkurangan daripada 132.9 ± 16 mmHg kepada 129.9 ± 17 mmHg, manakala pada tekanan darah diastolik ( tekanan darah apabila jantung berehat), tiada penurunan yang ketara.

  Insulin dan homocysteine

  Penyelidikan yang dijalankan oleh Shariatpanah menunjukkan bahawa perubahan pemakanan untuk dua kali sehari pada bulan Ramadan boleh memperbaiki keadaan rintangan insulin dalam pesakit kencing manis. Homocysteine adalah salah satu asid amino di dalam badan. Peningkatan dalam homocysteine dalam darah adalah salah satu faktor risiko penyakit jantung dan saluran darah. Walaupun tidak ketara, terdapat penurunan dalam tahap homocysteine darah apabila seseorang berpuasa.

  Parameter antropometri

  Parameter antropometri merujuk kepada hubungan antara beberapa ukuran badan seperti ketinggian, berat badan, peratusan lemak badan, dan hasil perubatan. Diabetes sering berkait rapat dengan ukuran badan yang tidak seimbang.

  Obesiti adalah salah satu faktor risiko untuk pelbagai penyakit metabolik. Orang yang obesiti mempunyai tahap insulin yang lebih rendah di dalam badan. Insulin membantu menukarkan glukosa kepada tenaga untuk badan. Penurunan berat badan dan menurunkan indeks jisim badan boleh berlaku kepada sesetengah orang selepas puasa. Jika ada sedikit perubahan pada kalori dalam pengambilan glukosa, mungkin tiada penurunan berat badan selepas puasa.

  Puasa adalah selamat untuk penghidap penyakit jantung

  Puasa Ramadan adalah selamat untuk penghidap penyakit jantung, dengan syarat anda mengawal keadaan anda. Makan mencukupi dan tidak makan terlalu banyak semasa berbuka akan membantu mengurangkan faktor risiko penyakit jantung dan saluran darah. Malah, kes-kes hospital penyakit jantung cenderung untuk tetap sama dan tidak meningkat pada bulan puasa. Selain itu, kajian menunjukkan bahawa puasa boleh mengurangkan risiko penyakit jantung selama 10 tahun. Dapat disimpulkan bahawa puasa mempunyai kesan positif ke atas kesihatan jantung.

   

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan