'Henoch-Schonlein Purpura': Keradangan Saluran Darah Kecil

  'Henoch-Schonlein Purpura': Keradangan Saluran Darah Kecil

  Apa itu Henoch-Schönlein purpura?

  Henoch-Schonlein purpura (HSP), adalah penyakit yang melibatkan keradangan saluran darah kecil. Ia biasanya berlaku pada kanak-kanak. Keradangan menyebabkan saluran darah dalam kulit, usus, buah pinggang, dan sendi mula bocor.

  Simptom utama adalah ruam yang kelihatan seperti lebam kecil di sekitar kawasan kaki dan punggung. HSP boleh berlaku pada bila-bila masa dalam kehidupan, tetapi ia adalah perkara biasa pada kanak-kanak berumur antara 2 hingga 6 tahun. Bagaimanapun, orang dewasa dengan HSP lebih cenderung mempunyai penyakit yang lebih teruk berbanding dengan kanak-kanak, yang mana mendorong kepada penyakit buah pinggang kronik dan kegagalan buah pinggang.

  Punca HSP

  HSP disebabkan oleh tindak balas sistem imun yang tidak normal di mana sistem imun tubuh menyerang sel dan organ tubuh sendiri. Biasanya, sistem imun membuat antibodi atau protein untuk melindungi tubuh daripada bahan asing seperti bakteria atau virus. Tetapi HSP menyebabkan antibodi ini menyerang saluran darah. Faktor-faktor yang menyebabkan respon sistem imun ini tidak diketahui.

  Walau bagaimanapun, menurut National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease (NIDDK), dalam 30 hingga 50 peratus daripada kes, orang yang mempunyai jangkitan saluran pernafasan atas, seperti selesema, sebelum mendapat HSP. HSP juga telah dikaitkan dengan:

  • Ejen berjangkit seperti cacar air, campak, hepatitis, dan virus HIV
  • Ubat-ubatan
  • Makanan
  • Gigitan serangga
  • Pendedahan kepada cuaca sejuk
  • Trauma

  Genetik boleh meningkatkan risiko HSP, kerana ia telah berlaku dalam anggota keluarga yang sama, termasuk kembar.

  Simptom HSP

  • Ruam. Kebocoran saluran darah dalam kulit menyebabkan ruam yang kelihatan seperti lebam atau bintik merah kecil pada kaki, lengan, dan punggung. Ruam itu mungkin mula kelihatan seperti geligata dan kemudian berubah kelihatan seperti lebam, dan ia boleh merebak ke dada, belakang, dan muka. Ruam tidak hilang atau menjadi pucat apabila ditekan.
  • Masalah saluran pencernaan. HSP boleh menyebabkan muntah dan sakit perut, dari ringan hingga teruk. Darah juga mungkin muncul di dalam najis, walaupun pendarahan parah jarang berlaku.
  • Artritis. Sakit dan bengkak boleh berlaku di sendi, biasanya di lutut dan pergelangan kaki dan kurang kerap di siku dan pergelangan tangan.
  • Penglibatan buah pinggang. Hematuria, darah dalam air kencing adalah tanda biasa bahawa HSP telah memberi kesan kepada buah pinggang. Proteinuria, sejumlah besar protein dalam urin atau membangunkan tekanan darah tinggi menggalakkan masalah buah pinggang yang lebih teruk.
  • Simpton lain. Dalam sesetengah kes, lelaki dengan HSP mengembangkan pembengkakan buah zakar. Simpton yang mempengaruhi sistem saraf pusat, seperti sawan, dan paru-paru, seperti radang paru-paru, telah dilihat dalam kes-kes yang jarang berlaku.

  Walaupun ruam itu memberi kesan kepada semua orang dengan HSP, rasa sakit di sendi atau perut mendahului ruam kira-kira satu pertiga daripada kes-kes selama 14 hari.

  Diagnosis

  Diagnosis HSP mungkin jelas apabila ruam tipikal, artritis, dan sakit perut hadir. Doktor boleh mengarahkan beberapa ujian untuk menolak diagnosis lain, mengesahkan diagnosis, dan menilai keparahannya. Doktor mungkin melakukan biopsi kulit atau buah pinggang. Ujian urin dan darah mungkin akan dilakukan untuk mengesan tanda-tanda melibatkan ginjal dan mungkin perlu diulang semasa susulan untuk memantau sebarang perubahan dalam fungsi buah pinggang.

  Rawatan

  Walaupun tiada rawatan khusus untuk HSP, anda boleh menggunakan ubat bukan preskripsi, seperti acetaminophen atau ubat anti-radang nonsteroid (NSAIDs), seperti ibuprofen dan naproxen untuk sakit sendi. Dalam sesetengah kes, ubat kortikosteroid boleh digunakan.

  Kesakitan dan sendi sendi biasanya akan hilang selepas empat hingga enam minggu tanpa menyebabkan kerosakan kekal. Ruam mungkin berulang dalam kira-kira satu pertiga daripada kes, tetapi biasanya lebih ringan, tidak melibatkan simptom sendi dan perut, dan hilang dengan sendiri.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Amy Kor

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 08/07/2020

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan