Risiko Alzheimer Akibat Gangguan Hati

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Penyelidikan baru menunjukkan bahawa gangguan fungsi hati menyumbang kepada risiko Alzheimer dengan kegagalan membekalkan lipid utama ke otak. Jenis makanan yang anda ambil dan berapa banyak ia digunakan dengan baik dalam badan boleh menjadi faktor utama perkembangan penyakit Alzheimer.

Menurut penyelidikan terkini yang dibentangkan di Persidangan Antarabangsa Persatuan Alzheimer (AAIC) 2018, pengurangan tahap plasmalogen iaitu kelas lipid yang dihasilkan di hati yang merupakan integral kepada membran sel di dalam otak dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit Alzheimer.

Kajian berkenaan diketuai oleh Dr Mitchel A. King iaitu profesor psikiatri bersekutu di Fakulti Perubatan Perelman, Universiti Pennsylvania dan Pusat Perubatan Hal Ehwal Veteran.

Plasmalogen dicipta di dalam hati dan disebarkan melalui aliran darah dalam bentuk lipoprotein, yang juga mengangkut kolesterol dan lipid lain ke/dari sel-sel dan tisu seluruh tubuh, termasuk otak.

Penyakit Alzheimer adalah penyakit otak progresif yang tidak dapat dipulihkan dan perlahan-lahan memusnahkan kemahiran memori dan pemikiran. Akhirnya, keupayaan untuk melaksanakan tugas mudah juga hilang. Penyakit Alzheimer adalah penyebab demensia yang paling biasa. Sesetengah anggaran mengatakan angka untuk India boleh mencecah setinggi 4 juta.

Kling dan Konsortium Metabolomiks Penyakit Alzheimer yang diketuai oleh Rima F. Kaddurah-Daouk, PhD, di Pusat Perubatan Universiti Duke, telah memperkenalkan tiga indeks untuk mengukur jumlah lipid iaitu nisbah antara plasmalogen, nisbah hubungan rapat plasmalogen dan kombinasu dua kuantiti berkenaan.

Pasukan mendapati bahawa nilai rendah indeks ini dikaitkan dengan kemungkinan penyakit Alzheimer yang lebih tinggi. Selain itu, beberapa paras plasmalogen yang berkurangan telah dikaitkan dengan peningkatan paras protein tau di otak, penanda penyakit Alzheimer.

Menurut Kling, kajian ini menunjukkan pengurangan plasmalogen yang berkaitan dengan usia boleh menyebabkan peningkatan risiko penyakit Alzheimer kerana hati tidak boleh menghasilkannya secukupnya.

Kajian itu juga mempunya pelbagai implikasi menarik seperti hubungan yang berpotensi antara keadaan seperti obesiti, diabetes dan Alzheimer kerana hati perlu bekerja keras untuk memecahkan lemak dari semasa ke semasa. Ini boleh mengakibatkan kemusnahan peroxisomes yang akhirnya mewujudkan plasmalogen yang dapat meningkatkan risiko Alzheimer.

Dalam kajian lain, penemuan ini juga memberi penjelasan kemungkinan kekurangan kesan minyak ikan atau pengurusan DHA terhadap fungsi kognitif atau penyakit Alzheimer. Ia disebabkan kecacatan pada hati yang menghalang asid lemak daripada memasuki plasmalogen yang penting bagi fungsi sinaptik dalam otak, yang boleh menjejas kognisi.

Beberapa gen dikaitkan dengan Alzheimer terlibat dalam pengangkutan lipid atau metabolisme. Oleh itu, penyelidikan sedang berjalan untuk melihat bagaimana perubahan dalam pengeluaran atau pengangkutan lipid mempengaruhi struktur dan fungsi otak.

Menurut Kling, penemuan itu memberi harapan baru terhadap penciptaan pendekatan rawatan dan pencegahan baru penyakit Alzheimer.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Nyanyuk Sampai Makan Pun Lupa? Penjaga Pesakit Alzheimer Perlu Buat 5 Perkara Ini!

  Apa itu penyakit Alzheimer? Ia adalah punca utama nyanyuk (demensia). Kesannya, sampai makan pun boleh lupa. Ini yang penjaga pesakit perlu buat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 10/06/2020 . 3 minit bacaan

  Tanduk Bola Sepak Boleh Tingkat Risiko Demensia, Alzheimer?

  Anda seorang pemain bola sepak dan biasa menanduk bola? Mungkin anda perlu mengurangkannya atau lebih baik menghentikannya bermula sekarang. Mengapa ya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Fakta Menarik, Gaya Hidup Sihat 16/02/2020 . 3 minit bacaan

  Bagaimana Menjaga Pasangan Dengan Masalah Nyanyuk?

  Demensia dan Alzheimer, kedua-duanya menyebabkan individu menjadi nyanyuk atau kemerosotan ingatan. Apakah cara terbaik untuk menjaga mereka?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 21/01/2020 . 5 minit bacaan

  Orang Bersaiz Rendah Hidup Lebih Lama, Ia Terbukti Di Jepun Yang Dapat Hidup Sampai 100 Tahun!

  Orang rendah hidup lama. Betul ke? Ikuti artikel ini untuk mengetahui bagaimana ketinggian individu mempengaruhi tahap kelanjutan usia mereka.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Fakta Menarik, Gaya Hidup Sihat 17/11/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  minum kopi

  Warga Emas Yang Gemar Minum Kopi, Ini Berita Baik! Kopi Boleh Kurangkan Risiko Nyanyuk & Parkinson

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 29/09/2020 . 3 minit bacaan
  penyebab alzheimer di usia muda penyebab alzheimer di usia muda

  Bukan Warga Emas Sahaja, Orang Muda Juga Berisiko Terkena Alzheimer Jika Ini Berlaku…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
  gejala diabetes

  Kencing Manis Bukan Hanya 2 Jenis Saja, Diabetes Ke-3 Lagi Bahaya, Boleh Hilang Ingatan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 17/09/2020 . 3 minit bacaan
  gangguan penglihatan

  Jaga-jaga Si Rabun, Masalah Mata Boleh Buat Anda Berisiko Jadi Nyanyuk Di Usia Tua Nanti!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 10/08/2020 . 3 minit bacaan