Tip Pilihan Sihat Bagi Makanan Segera

  Tip Pilihan Sihat Bagi Makanan Segera

  Apabila anda lapar dan berlari, makanan segera yang benar-benar tepat. Ia cepat, lazat, dan terbaik dari semua, mudah. Tetapi ia juga sarat dengan kalori, gula, sodium, dan lemak- selalunya dalam satu hidangan selama satu hari atau lebih. Dan jika anda memberi makan seluruh keluarga anda, ia boleh menjadi terlalu mahal – lebih sering daripada memasak di rumah.

  Mencari tempat makan yang sihat, seimbang dalam kebanyakan restoran makanan segera merupakan satu cabaran. Namun terdapat juga pilihan sentiasa sihat tersembunyi di antara bencana diet. Anda hanya perlu tahu di mana untuk lihat dan bagaimana untuk memesan.

  Pastikan saiz hidangan kecil

  Jika restoran makanan segera menawarkan beberapa saiz sandwich, memilih yang paling kecil. Burger dengan dua atau tiga patti daging lembu, yang boleh menjadi hampir 800 kalori. Sebaliknya memilih burger biasa- atau bersaiz kanak-kanka, yang mempunyai kira-kira 250 kalori. Dan melangkau hidangan besar kentang goreng dan sebaliknya meminta hidangan kecil. Penukaran ini sahaja boleh menyelamatkan 200 kalori.

  Memberi perhatian kepada penerangan dalam menu

  Hidangan dilabel deep-fried, pan-fried, basted, batter-dipped, breaded, creamy, crispy, scalloped, atau au gratin biasanya tinggi kalori, lemak yang tidak sihat, dan natrium. Sama dengan barangan yang di Alfredo atau sos krim.

  Tumpukan kepada daging panggang

  Elakkan makanan goreng dan dilapisi tepung roti, seperti sandwic ayam rangup dan filet ikan dilapisi tepung roti atau daging yang diproses seperti sosej, bacon, hot dog, atau ham. Sebaliknya pilih ayam belanda, dada ayam, atau daging lembu panggang.

  Pilihan hijau

  Pilih hidangan utama salad dengan ayam panggang, udang atau sayur-sayuran dengan sos bebas lemak atau rendah lemak, dan bukannya sos salad biasa.

  Juga skip tambahan, seperti keju dan croutons, yang dengan cepat meningkatkan jumlah kalori anda.

  Skip bacon

  Ia sentiasa menarik untuk menambah bacon untuk sandwic dan salad bagi rasa tambahan, tetapi daging diproses mempunyai sangat sedikit nutrien dan tinggi kandungan lemak dan kalori. Sebaliknya, cuba pesanan tambahan jeruk, bawang merah, salad, tomato, atau mustard untuk menambah rasa dengan cara yang lebih sihat.

  Perhatikan apa yang anda minum

  Soda adalah sumber besar gula dan kalori tersembunyi. Purata pek soda besar sekitar 300 kalori dan 19 sudu gula. Dan jangan terpedaya dengan air limau dan minuman buah-buahan, yang menambahkan kalori dan gula tanpa nutrient yang banyak. Sebaliknya pesan air atau teh tanpa gula atau kopi.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Healthy Fast Food. http://www.helpguide.org/articles/healthy-eating/healthy-fast-food.htm. Accessed October 20, 2016.

  Fast food: Tips for choosing healthier options. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fast-food/art-20047179. Accessed October 20, 2016.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 09/05/2022
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim