What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Mengantuk Selepas Iftar: Apa Puncanya?

  Mengantuk Selepas Iftar: Apa Puncanya?

  Ramadan adalah bulan yang penuh rahmat dan berkat buat umat Muslim di seantero dunia. Namun begitu, tidak dinafikan Ramadan juga adalah bulan di mana individu akan mengalami rasa letih, lemah dan lesu sehingga mendatangkan mengantuk semasa sedang berpuasa. Pernahkah anda mengantuk selepas iftar? Persoalannya, apakah puncanya? Ikuti artikel ini untuk mengetahui mengenainya dengan lebih lanjut.

  Adakah ia normal?

  Sebelum itu, kita perlu tahu adakah mengantuk selepas iftar itu normal atau tidak. Jawapannya, ia adalah normal. Menurut pakar nutrisi dan kecergasan terkemuka negara, Kevin Zahri, fenomena ini adalah biasa bagi memberi peluang kepada organ dalam tubuh badan untuk bekerja dengan lebih baik. Selanjutnya, merupakan punca-punca ia berlaku.

  mengantuk selepas iftar

  Apakah punca mengantuk selepas iftar?

  Antara puncanya termasuklah:

  • Proses penghadaman

  Tubuh badan kita memerlukan tenaga untuk bekerja dan ia boleh diperolehi daripada makanan. Antara dua organ dalam badan yang memerlukan tenaga tersebut adalah otak dan usus. Apabila kita makan, otak akan merangsang signal untuk usus mula melakukan proses pencernaan bagi mendapatkan tenaga.

  Pada masa yang sama, sel darah merah akan terpaksa membantu dan membawa nutrien makanan itu ke seluruh bahagian tubuh badan. Ketika ini, usus juga akan bekerja. Disebabkan proses penghadaman yang mengejut ini, sel darah pada merah otak anda tidak dapat membantu anda kekal segar lalu membuat anda berasa mengantuk.

  • Insulin dan serotonin

  Selain itu, makanan yang diambil juga akan mempengaruhi. Makanan yang berkabohidrat tinggi seperti nasi atau roti akan menjadi glukosa apabila melalui proses pencernaan. Terlalu banyak glukosa dalam badan akan menyebabkan insulin dirembeskan bagi mengimbangi kandungannya di dalam perut kita.

  Makanan yang berprotein tinggi seperti daging merah dan daging putih juga akan menyebabkan tindak balas pada otak untuk mengeluarkan serotonin yang dikenali sebagai trytophan. Kedua-dua tindak balas ini akan menyebabkan rasa mengantuk terutamanya jika anda makan dalam kuantiti yang terlalu banyak.

  Apakah yang perlu dilakukan?

  Bagi mengelakkan mengantuk selepas iftar, anda harus mengurangkan kuantiti makanan dan minuman yang diambil semasa iftar. Ini bertujuan mengelakkan organ dalam tubuh badan kita untuk bekerja lebih masa. Selain itu, ambil menu yang tidak tinggi kandungan karbohidrat dan protein kerana ia akan memacu tindak balas pada otak lalu menyebabkan mengantuk.

  Sebagai seorang Muslim, tidur selepas iftar adalah tidak digalakkan lebih-lebih lagi jika anda belum menunaikan solat waktu Maghrib. Dalam pada itu, anda juga tidak sepatutnya tidur selepas iftar kerana lebih baik untuk anda menunaikan solat tarawih yang sangat dituntut di bulan Ramadan ini.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

  Baca juga:

  health-tool-icon

  Kalkulator BMR

  Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

  Lelaki

  Wanita

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Kenapa Mengantuk Selepas Makan?. https://kevinzahri.com/kenapa-mengantuk-selepas-makan/. Accessed on May 5. 2019.

  Mengantuk Lepas Makan Itu Tidak Normal. https://azzahramy/mengantuk-lepas-makan-itu-tidak-normal/. Accessed on May 5. 2019.

  How to Get Enough Sleep During Ramadan. https://www.thenational.ae/lifestyle/wellbeing/how-to-get-enough-sleep-during-ramadan-1.16412. Accessed on May 5. 2019.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Ahmad Farid Disemak pada 05/07/2022
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor
  Next article: