home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Makanan Kesihatan Palsu yang Perlu Dielakkan

Makanan Kesihatan Palsu yang Perlu Dielakkan

Masalahnya ialah kebanyakan di panggil makanan kesihatan dipenuhi dengan perkara yang anda ingin elakkan dari perjalanan pengurangan berat badan anda iaitu seperti gula, lemak, dan karbohidrat. Dan selalunya makanan ini diproses, bermakna ia mengandungi banyak bahan tambahan yang anda tidak dapat mengenali atau memahaminya. Berikut antara makanan tersebut.

Yogurt

Hari ini, salah satu makanan kesihatan yang paling popular adalah yogurt, terutamanya jenis yang menawarkan kualiti pro-biotik. Ideanya adalah yogurt boleh membantu dalam proses pencernaan, memastikan makanan bergerak dengan cekap melalui badan, sehingga membantu anda merasa lebih baik dan, mungkin, lebih mampu menangani hari itu. Walau bagaimanapun, banyak yogurt hanya dicampur dengan gula atau, lebih buruk lagi, sirap jagung fruktosa tinggi, untuk menjadikannya rasa seperti perasa tertentu.

Bar protein

Ramai pakar kesihatan mengesyorkan bahawa orang memakan makanan yang lebih banyak protein tanpa lemak. Mengapa? Kerana protein membantu anda merasa kenyang, dengan itu membantutkan keinginan untuk makan makanan yang tidak sihat seperti yang tinggi gula, kalori atau lemak.

Tetapi kebanyakan bar protein penuh dengan kalori, lemak dan gula. Itu menjadikan sesuai untuk orang yang terlibat dalam latihan yang sengit (seperti atlet) tetapi bermakna ia mungkin bukan pilihan makanan terbaik untuk orang normal yang cuba menurunkan berat badan. Jika anda benar-benar suka bar protein, cari yang tidak keterlaluan pada gula, lemak, dan kalori.

Makanan tin

Pada pandangan pertama banyak makanan dalam tin, seperti sup tin, kelihatan agak sihat. Ia juga agak berpatutan, yang membezakannya daripada banyak makanan kesihatan lain. Tetapi lihat lebih dekat dan anda akan mendapati beberapa masalah besar. Ini kerana untuk mengekalkan makanan ini tahan lama, syarikat makanan menuangkannya dengan garam dan jenis pengawet lain.

Makanan beku

Tidak menafikan makanan beku sangat memudahkan dan cepat disediakan untuk anak dengan hanya beberapa minit sahaja dalam microwave. Tetapi masalahnya, makanan ini cenderung tinggi garam dan pengawat lain. Jadi, ini bermakna makanan beku perlu dimakan hanya sekali-sekala daripada setiap hari.

Jus buah

Kebanyakan syarikat jus buah berbangga kerana produk mereka sihat, baik, penuh dengan buah. Tetapi ia juga boleh penuh dengan gula, sama ada semula jadi dan tiruan. Jus buah juga boleh dipenuhi pengawet buatan, membawa banyak tuntutan kesihatan jus buah-buahan kepada soalan yang serius. Sekiranya anda menyukai jus buah dan tidak dapat memotongnya daripada diet anda, cari jus yang tidak ditambah gula atau lebih baik lagi buat jus buah anda sendiri menggunakan bahan-bahan segar.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

8 Fake “Health” Foods to Avoid https://www.activebeat.com/diet-nutrition/8-fake-health-foods-to-avoid/5/ Accessed May 30, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 06/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x