Makanan Kesihatan Palsu yang Perlu Dielakkan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 06/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Masalahnya ialah kebanyakan di panggil makanan kesihatan dipenuhi dengan perkara yang anda ingin elakkan dari perjalanan pengurangan berat badan anda iaitu seperti gula, lemak, dan karbohidrat. Dan selalunya makanan ini diproses, bermakna ia mengandungi banyak bahan tambahan yang anda tidak dapat mengenali atau memahaminya. Berikut antara makanan tersebut.

Yogurt

Hari ini, salah satu makanan kesihatan yang paling popular adalah yogurt, terutamanya jenis yang menawarkan kualiti pro-biotik. Ideanya adalah yogurt boleh membantu dalam proses pencernaan, memastikan makanan bergerak dengan cekap melalui badan, sehingga membantu anda merasa lebih baik dan, mungkin, lebih mampu menangani hari itu. Walau bagaimanapun, banyak yogurt hanya dicampur dengan gula atau, lebih buruk lagi, sirap jagung fruktosa tinggi, untuk menjadikannya rasa seperti perasa tertentu.

Bar protein

Ramai pakar kesihatan mengesyorkan bahawa orang memakan makanan yang lebih banyak protein tanpa lemak. Mengapa? Kerana protein membantu anda merasa kenyang, dengan itu membantutkan keinginan untuk makan makanan yang tidak sihat seperti yang tinggi  gula, kalori atau lemak.

Tetapi kebanyakan bar protein penuh dengan kalori, lemak dan gula. Itu menjadikan sesuai untuk orang yang terlibat dalam latihan yang sengit (seperti atlet) tetapi bermakna ia mungkin bukan pilihan makanan terbaik untuk orang normal yang cuba menurunkan berat badan. Jika anda benar-benar suka bar protein, cari yang tidak keterlaluan pada gula, lemak, dan kalori.

Makanan tin

Pada pandangan pertama banyak makanan dalam tin, seperti sup tin, kelihatan agak sihat. Ia juga agak berpatutan, yang membezakannya daripada banyak makanan kesihatan lain. Tetapi lihat lebih dekat dan anda akan mendapati beberapa masalah besar. Ini kerana untuk mengekalkan makanan ini tahan lama, syarikat makanan menuangkannya dengan garam dan jenis pengawet lain.

Makanan beku

Tidak menafikan makanan beku sangat memudahkan dan cepat disediakan untuk anak dengan hanya beberapa minit sahaja dalam microwave. Tetapi masalahnya, makanan ini cenderung tinggi garam dan pengawat lain. Jadi, ini bermakna makanan beku perlu dimakan hanya sekali-sekala daripada setiap hari.

Jus buah

Kebanyakan syarikat jus buah berbangga kerana produk mereka sihat, baik, penuh dengan buah. Tetapi ia juga boleh penuh dengan gula, sama ada semula jadi dan tiruan. Jus buah juga boleh dipenuhi pengawet buatan, membawa banyak tuntutan kesihatan jus buah-buahan kepada soalan yang serius. Sekiranya anda menyukai jus buah dan tidak dapat memotongnya daripada diet anda, cari jus yang tidak ditambah gula atau lebih baik lagi buat jus buah anda sendiri menggunakan bahan-bahan segar.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  Bolehkah Makanan Tambahan Membantu Kehidupan Seks?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 21/12/2018 . 2 minit bacaan
  Elakkan Produk Tawar 1001 Manfaat

  Elakkan Produk Tawar 1001 Manfaat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Diterbitkan pada 29/10/2018 . 2 minit bacaan

  7 Makanan Yang Menghilangkan Kompleksyen Anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 02/05/2018 . 2 minit bacaan