backup og meta

Benarkah Daging Ayam Boleh Meningkatkan Risiko Kanser?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 17/06/2020

Benarkah Daging Ayam Boleh Meningkatkan Risiko Kanser?

Daging ayam bukan sahaja lazat tetapi juga sebenarnya lebih sihat berbanding sumber daging yang lain. Antara khasiatnya yang kita sedia maklum adalah ia sangat kaya dengan protein dan pelbagai lagi nutrisi yang lain. Pun begitu, ada beberapa kebimbangan yang timbul kini dan kita perlu tahu akannya. Ada pendapat yang mengatakan bahawa daging ayam boleh meningkatkan risiko kanser. Adakah ini benar atau mitos semata? Sila ikuti artikel ini untuk mengetahui mengenainya dengan lebih lanjut.  

Manfaat daging ayam terhadap kesihatan

Ia mempunyai rasa yang sangat sedap untuk dinikmati. Disebabkan itu, permintaannya semakin meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Namun begitu, peningkatan permintaannya memang mendatangkan risiko kesihatan maut kerana penyalahgunaan antibiotik, terutamanya pada ladang ayam sederhana dan besar. 

Ia memberikan banyak khasiat, seperti membantu membina otot, membantu meningkatkan imuniti tubuh badan, membantu menggalakkan kesihatan jantung serta membantu mengurangkan simptom PMS. 

Ia adalah salah satu bahan makanan dengan sumber protein yang paling sering digunakan. Tetapi, terdapat bahagiannya yang berbeza iaitu dada, paha atas, paha bawah dan juga kepak. Setiap bahagiannya ternyata memiliki kandungan protein dan lemak yang berbeza. Jangan sampai salah pilih, sesuaikannya dengan keperluan nutrien anda.

Bahagian dada

Dada adalah potongan bahagian yang paling rendah lemak tapi tinggi protein. Dalam 100 gram dadanya tanpa kulit yang sudah matang mengandungi 31 gram protein. Bagi setiap 100 gram dadanya juga mengandungi 165 kalori, 80% kalorinya berasal daripada protein, dan 20% baki kalori berasal daripada lemak.

Bahagian daging inilah yang paling popular bagi ahli sukan yang ingin membentuk tubuh lebih berotot dan bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan. Ini disebabkan daging ini tinggi protein, tetapi kalorinya tidak terlalu besar berbanding bahagian ayam yang lain.

Bahagian paha atas

Paha atas biasanya lebih murah berbanding dada. Dalam 100 gram paha atas tanpa kulit dan tulang, terdapat sebanyak 26 gram protein. Paha atas ini juga mengandungi 209 kalori dalam 100 gramnya. Daripada kalori tersebut, 53% terdiri daripada protein, dan bakinya sekitar 47% terdiri daripada lemak.

Warna bahagian ini biasanya lebih gelap sedikit berbanding bahagian dada, kerana bahagian ini adalah bahagian yang aktif bergerak dan mengandungi lebih banyak mioglobin. Meskipun lebih gelap, bahagian ini termasuk bahagian yang disukai ramai orang.

Bahagian paha bawah

Bahagian yang lebih bawah pada paha disebut sebagai drumstick. Bentuk potongan ini memang menyerupai pukulan drum yang sedikit menggendut. Bagi setiap 100 gram bahagian ini tanpa kulit dan tulang mengandungi 28.3 gram protein, dan 172 kalori.

Berdasarkan kalorinya, 70% kalori berasal daripada protein, dan 30% berasal daripada lemak. Mungkin anda bertanya-tanya bagaimana pengiraan kalorinya menunjukkan lebih banyak protein, sedangkan bahagian ini terkenal dengan lemaknya. Ini kerana kandungan tersebut mengambil kira bahagian otot atau dagingnya tanpa mengira kulitnya sekali.

Hakikatnya, kebanyakan individu akan makan bukan sekadar dagingnya sahaja, malah bahagian kulit yang melapisinya. Jika demikian kalorinya lebih tinggi. Satu bahagian paha drumstick beserta tulang dan kulitnya boleh mengandungi 112 kalori, dengan 53% berasal daripada protein, dan 47% berasal daripada lemak.

Bahagian kepak

Dalam 100 gram kepak tanpa kulit dan tulang mengandungi 30.5 gram protein dan 203 kalori. 64% daripada kalori tersebut berasal daripada protein, dan 36% bakinya berasal daripada lemak. Namun begitu, kebanyakan orang tidak memakan dagingnya saja pada bahagian kepak ini kerana kandungan dagingnya sangat sedikit. Kebanyakan individu akan makan kulit yang melapisinya juga.

Satu kepak bersaiz sederhana mengandungi 99 kalori, dengan 39% berasal daripada protein, dan 61% berasal daripada lemak. Bahagian kepak memang lebih banyak kulit dan tulang, berbanding daging atau ototnya. Oleh itu, kalori daripada lemak kepak lebih besar kerana kulitnya memang banyak.

masak ayam

Risiko daging ayam terhadap kesihatan

Para saintis mendakwa bahawa para penternak sewenang-wenangnya menyuntik haiwan ini dengan antibiotik untuk merangsang pertumbuhan, menghalang penyakit yang berlainan dan menggemukkan ayam dengan cepat. Jumlah dan jenis ubat yang disuntikkan kepada ayam mestilah tepat mengikut apa yang dibenarkan oleh undang-undang. Walau bagaimanapun, sebagai penternak yang inginkan keuntungan yang lebih tinggi, mereka akan menyuntik lebih banyak jumlah dan jenis ubat dengan dos yang lebih tinggi. Tindakan ini adalah berbahaya untuk kesihatan manusia.

Menurut satu kajian yang pernah dilakukan oleh Institut Penyelidikan Perubatan Kenya (Kemri), ayam runcit yang dijual di Nairobi tidak hanya tercemar oleh paras ubat yang tinggi tetapi juga mengandungi patogen berpotensi E.coli.

Biologi bakteria E.coli yang terdapat di dalam usus manusia dan haiwan lain seharusnya tidak mendatangkan kemudaratan. Walau bagaimanapun, E.coli yang terdapat dalam ayam runcit amat berbahaya kerana ia boleh mengakibatkan keracunan makanan teruk yang membawa kepada kematian jika tidak dirawat dengan baik.

Kajian itu mendakwa bahawa kira-kira 75% daripada isolat bertahan sekurang-kurangnya 1 daripada 12 antibiotik yang diuji, dan 40.4% daripadanya positif untuk 10 gen yang memudaratkan.

Salmonella, kumpulan lain bakteria yang biasanya menyebabkan keracunan makanan juga menjadi antibiotik yang ditentang. Daripada daging ayam, salmonella juga boleh didapati dalam pelbagai jenis produk, dari daging, telur hingga susu. Sama seperti E.coli, apabila seseorang mempunyai salmonella, mereka akan mengalami cirit-birit, kekejangan perut, muntah serta demam yang teruk.

Selain itu, ada satu lagi kebimbangan mengenai daging haiwan ini terhadap kesihatan kita. Dikatakan ia boleh meningkatkan risiko kanser. Adakah ini benar atau mitos semata?

Benarkah daging boleh meningkatkan risiko kanser?

Menurut World Health Organization (WHO), daging yang diproses seperti ham, salami, bakon, sosej dan burger adalah tergolong dalam karsinogen Kumpulan 1, yang terbukti berkait rapat dengan peningkatan risiko kanser terutamanya kanser perut.

Sementara itu, daging merah seperti lembu, kambing atau khinzir dikategorikan sebagai salah satu daripada kemungkinan punca kanser. Klasifikasi ini tidak menyatakan ia akan meningkatkan risiko kanser tetapi lebih kepada pencetus kepada penyakit berbahaya ini.

Daging merah sebenarnya adalah punca protein, zat besi, zink dan vitamin B12 yang sangat penting. Disebabkan itu, anda tidak perlu membuangnya terus daripada diet anda, cuma mengurangkan amaun dan kekerapan pengambilannya.

Ia mungkin dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser kerana ia secara semula jadinya akan membenarkan pembentukan bahan kimia semasa proses penghadaman yang kebiasaannya akan mengakibatkan kerosakan kepada sel di dalam perut, sekali gus menyebabkan kanser. Daging yang diproses adalah lebih berbahaya kerana ia mempunyai nitrat dan nitrit yang juga diuraikan semasa proses penghadaman lalu membantu bahan kimia yang boleh menyebabkan kanser. 

Antara faktor lain yang mungkin meningkatkan risiko kanser adalah kerana individu yang gemar makan daging cenderung untuk kurang mengambil makanan yang bersifat protektif seperti buah-buahan dan sayur-sayuran

Pun begitu, harus ditegaskan di sini bahawa tidak wujud sebarang bukti yang cukup kukuh untuk membuktikan bahawa makan daging merah mampu untuk meningkatkan risiko kanser. Cuma makan sumber daging yang lain seperti ikan dikatakan mampu untuk mengurangkan risiko kanser.

Bagaimana pula dengan daging ayam?

Sebenarnya, telah banyak kajian epidemiologi yang dilakukan untuk meneliti perkara ini. Pun begitu, banyak kajian masih belum jelas dan tidak terdapat sebarang bukti yang menunjukkan bahawa daging haiwan ini boleh meningkatkan risiko kanser. Namun begitu, ada juga kajian yang menyimpulkan bahawa daging haiwan ini berkait rapat dengan kanser tiroid dan kanser ginjal.

Menurut sebuah analisis NIH-AARP Diet and Health Study yang melibatkan 292,477 individu berusia 51 ke 72 tahun dalam soal selidik, didapati bahawa pengambilan daging haiwan ini semasa usia remaja mungkin akan memberi kesan kepada peningkatan risiko kanser apabila dewasa kelak. 

Menurut sebuah analisis Health Professionals Follow-Up Study and the Nurses’ Health Study pula, pengambilan daging haiwan ini tanpa kulit mungkin akan memberi kesan kepada peningkatan risiko kanser ginjal. Kajian ini juga mendapati bahawa risiko ini adalah lebih berbahaya buat lelaki berbanding wanita.

Selain itu, sebuah analisis meta menunjukkan mungkin ada kaitan di antara pengambilan daging haiwan ini dengan kanser prostat bagi lelaki. Ada satu kajian yang menemui bahawa pengambilan daging haiwan ini dengan kulit mungkin akan memberi kesan kepada peningkatan risiko kanser prostat terhadap individu lelaki.

Dalam pada itu, majoriti kajian sebenarnya menyimpulkan bahawa ia bukan disebabkan oleh daging haiwan ini semata-mata tetapi disebabkan oleh gaya hidup individu itu sendiri seperti merokok. Sudah pasti, merokok adalah punca kepada peningkatan risiko kanser. Jadi, boleh dikatakan di sini adalah daging ayam mungkin memberi kesan kepada peningkatan risiko kanser, tetapi punca utamanya adalah gaya hidup individu itu sendiri.

Pun begitu, harus ditekankan di sini bahawa kajian lanjut perlu dilakukan untuk membuktikan sama ada daging haiwan ini memang benar boleh meningkatkan risiko kanser atau tidak.

Ayam vs ikan

Jika anda seorang yang menjaga pemakanan anda, mungkin anda akan cuba mencari alternatif lain selain daging ayam. Antara pilihan yang ada adalah daging merah seperti lembu atau kambing yang sebenarnya jauh lebih berbahaya berbanding daging haiwan ini. Jadi, adakah daging ikan adalah alternatif yang baik?

Daging ayam

Daging haiwan ini mungkin merupakan pilihan utama berbanding ikan secara umum dalam kalangan masyarakat. Ia mungkin disebabkan rasanya yang lebih sedap (sangat subjektif) atau lebih penting adalah harganya yang lebih murah berbanding ikan.

Jika anda ingin fokus kepada menambah jisim otot tanpa kalori yang tinggi, daging haiwan ini adalah pilihan yang baik sebagai sumber protein. Namun, sebaiknya adalah membelinya tanpa kulit untuk pilihan yang lebih sihat. Selain itu, ia juga kaya dengan vitamin B.

Salah satu daripada isu yang timbul adalah banyak daging haiwan ini yang diternak secara komersial diberikan antibiotik dan hormon pembesaran. Daging yang dijual mungkin tidak 100% semula jadi. Oleh itu, sila berhati-hati dalam memilih jenis daging haiwan ini.

Ikan

Ikan sememangnya sumber protein yang tinggi. Selain itu, ia mempunyai kandungan yang sangat penting iaitu omega-3 yang tidak boleh dihasilkan oleh badan. Antara manfaat omega-3 adalah membantu meningkatkan memori, membantu mengurangkan keradangan serta membantu memberikan jantung yang lebih sihat.

Sesetengah ikan mungkin mempunyai lebih vitamin B. Contohnya, kandungan vitamin B-12 di dalam ikan salmon adalah lebih tinggi berbanding ikan lain. Selain itu, ikan juga kaya dengan vitamin D yang penting untuk kesihatan tulang.

Antara kebimbangan yang ada pada ikan adalah kandungan merkuri yang terdapat di dalamnya. Menurut Food and Drug Administration (FDA), beberapa jenis ikan mengandungi kadar merkuri yang tinggi termasuk makarel raja, ikan yu, tilefish dan ikan todak. Ibu mengandung terutamanya harus elakkan pengambilan ikan dengan kandungan merkuri yang tinggi.

Apakah pilihan terbaik?

Hakikatnya, tiada satu pun makanan yang boleh membekalkan semua jenis nutrien kepada badan kita. Oleh sebab itu, kita perlu mengambil pelbagai jenis makanan bagi memastikan semua jenis nutrien dapat diperoleh. Sama juga seperti ayam dan ikan. Jika ingin dibandingkan, kedua-duanya tidak jauh berbeza. Jadi, pengambilan kedua-duanya secara bergilir adalah cara yang terbaik agar khasiat daripada kedua-duanya dapat dimanfaatkan.

Cara Penyediaan Ayam yang Paling Sihat

Daging haiwan ini adalah sumber protein dan nutrien yang baik. Perbezaan kandungan nutrisi antara satu bahagian dengan yang lain terlalu kecil untuk menjadi ukuran apa yang lebih sihat. Sebaliknya, perbezaan yang berguna untuk anda ketahui adalah bahagian daging yang gelap mempunyai lebih lemak tepu dan kolesterol berbanding bahagian daging yang putih. 

Pun begitu, kebanyakan lemak dalam daging haiwan ini adalah pada kulitnya. Jika anda tidak mahukan lemaknya, asingkan kulit daripada dagingnya yang ingin dimasak.

Perbezaan nutrien terbesar dalam pengambilan dagingnya sebenarnya adalah pada cara penyediaannya. Jika anda menambah lemak semasa penyediaan, anda juga menambah kalori. Lemak mempunyai sembilan kalori setiap gram berbanding empat kalori setiap gram bagi protein atau karbohidrat.

Seperti yang kita sudah sedia maklum, pengambilan daging merah yang diproses sebenarnya boleh menyumbang kepada peningkatan risiko kanser. Manakala daging ayam juga mempunyai risikonya yang tersendiri. Jadi, apa yang boleh kita lakukan? Jawapannya, adalah cara penyediaan daging haiwan ini haruslah tepat dan betul. 

Berikut merupakan beberapa cara penyediaan ayam yang paling sihat:

#1. Memanggang

Memanggang daging haiwan ini dalam ketuhar adalah salah satu cara yang paling sihat dan paling popular untuk memasaknya. Pelbagai bahan boleh diletakkan untuk memerapnya. Sama ada herba segar atau kering, garam, lada, sayuran, atau ramuan rempah sendiri.

#2. Kaserol

 

Kaserol atau casserole adalah hidangan makanan dalam pot kaserol yang dibakar dalam ketuhar. Hidangan seperti daging haiwan ini adalah komponen ideal dalam kaserol, di samping sayur-sayuran segar seperti brokoli, kembang kol, bayam, bawang, bawang putih, dan lobak merah.

#3. Stir fry

Daging haiwan ini yang dimasak stir fry bersama sayur-sayuran boleh menjadi hidangan makanan yang cepat dan mudah. Anda boleh mendapatkan daging yang telah siap dipotong nipis untuk dimasak dengan sayur-sayuran bersama sedikit minyak dalam kuali leper.

#4. Slow cooker

Slow cooker boleh membantu anda memasak daging haiwan ini dengan sihat. Ia akan membuat daging menjadi lebih lembut, berjus dan berzat. Anda juga boleh memasak daging haiwan ini dalam periuk slow cooker anda, bersama-sama dengan pilihan sayur-sayuran atau buah-buahan anda.

#5. Mereneh sup

Daripada membeli dan memanaskan tin sup, buat sup sendiri untuk hidangan yang sihat dan enak. Selepas memasak keseluruhan dagingnya dalam periuk perlahan atau periuk besar di atas dapur, anda boleh menggunakan beberapa potongan daging haiwan ini ditambah beberapa kuah buatan sendiri untuk membuat sup. Tonjolkan sikap anda yang kreatif dengan menambah pelbagai kombinasi sayuran untuk sup anda, seperti brokoli, kacang hijau, bawang, bawang putih, lada, zucchini, squash, wortel, pasli, bit, kubis dan saderi.

Konklusi

Konklusinya, masih belum terbukti lagi bahawa daging haiwan ini boleh meningkatkan risiko kanser. Jadi anda tidak perlu terlalu bimbang mengenainya. Kajian-kajian lepas yang dilakukan pula adalah lebih kepada gaya hidup individu itu sendiri berbanding pengambilan makanannya. Oleh itu, pelbagai kajian lanjut perlu dilakukan untuk lebih meneliti perkara ini dengan lebih mendalam. Pihak Hello Doktor amat berharap artikel ini dapat membantu menjawab semua persoalan yang wujud dalam fikiran anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Baca juga:

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Joseph Tan

Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 17/06/2020

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan