14 Makanan Yang Membersihkan Hati

  14 Makanan Yang Membersihkan Hati

  Terdapat banyak bahan proses yang perlu diproses oleh hati dalam makanan yang diambil oleh masyarakat moden kini. Dengan menyerap makanan yang diproses atau makanan bergoreng yang berlebihan, atau berlaku pendedahan kepada pencemaran alam sekitar atau stres, hati boleh dibebani atau dipaksa untuk bekerja keras. Bekerja terlalu keras boleh merosakkan keupayaan hati untuk memproses toksin dan lemak. Walau bagaimanapun, terdapat banyak makanan yang mampu membersihkan hati. Berikut adalah 14 makanan yang membantu membersihkan hati secara semulajadi dengan merangsang keupayaan semula jadi hati untuk mengeluarkan sisa toksik dari tubuh.

  Bawang putih

  Enzim hati yang membantu hati membuang toksin dapat diaktifkan dengan kuantiti bawang putih yang sedikit. Tambahan pula, bawang putih mengandungi sejumlah besar allicin dan selenium. Kedua-dua sebatian semulajadi ini boleh meningkatkan proses pembersihan hati.

  Limau gedang

  Buah citrus yang termasuk limau gedang, lemon, oren, limau sangat kaya dengan antioksidan dan vitamin C. Oleh itu, buah-buahan ini dapat membantu keupayaan semula jadi hati untuk proses pembersihan. Segelas jus limau gedang yang segar boleh menyebabkan pengeluaran enzim detoksifikasi yang lebih tinggi dan seterusnya boleh menyebabkan hati membersihkan karsinogen dan toksin tambahan.

  Beet dan lobak merah

  Sejumlah besar tumbuhan-flavonoid dan beta-karotena terkandung dalam kedua-dua makanan ini. Fungsi hati pada umumnya boleh diperbaiki apabila badan anda menyerap beet dan lobak merah.

  Teh hijau

  Sebagai salah satu minuman yang digemari oleh hati, teh hijau kaya dengan antioksidan berasaskan tumbuhan yang dipanggil katekin. Sebatian ini secara meluas dipercayai banyak membantu fungsi hati. Selain lazat dan sihat, ingatlah bahawa teh hijau, bukan ekstrak teh hijau, memberikan banyak faedah. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa ekstrak teh hijau boleh menjejaskan kesihatan hati anda dengan cara yang negatif.

  Sayuran hijau

  Sayuran hijau dianggap sebagai unsur yang kuat dalam pembersihan hati. Disebabkan sayur-sayuran kaya dengan klorofil, mereka boleh mengeluarkan toksin dari aliran darah. Selain itu, mereka juga mampu meneutralkan logam berat dan bahan kimia. Ini adalah keupayaan yang unik.

  Avocado

  Ini adalah “superfood” menggalakkan nutrien glutathione dihasilkan lebih banyak, sebatian yang memainkan peranan penting dalam hati untuk membersihkan toksin.

  Epal

  Epal kaya dengan pektin, dan mengandungi unsur-unsur kimia yang sangat penting untuk pembersihan dan penyingkiran toksin daripada saluran penghadaman. Oleh itu, hati mempunyai lebih banyak peluang untuk menguruskan beban toksin dalam proses pembersihan.

  Minyak zaitun

  Zaitun, biji rami, hemp adalah minyak organik yang ditekan sejuk. Jenis minyak ini sangat bermanfaat untuk tubuh kerana mereka membekalkan asas lipid yang boleh menyerap racun berbahaya di dalam badan. Oleh itu, mereka boleh berkongsi bebanan dalam hati.

  Bijian alternatif

  Sekiranya diet anda sepatutnya terdiri daripada tepung, gandum dan bijirin standard lain, ia patut diubah. Bijian alternatif (millet, quinoa, dll.) Boleh menjadi pengganti yang memuaskan. Fungsi hati berfungsi sebagai penapis untuk toksin. Sekiranya anda mempunyai sensitiviti tertentu, biji-bijian yang mengandungi gluten hanya akan menambah sensitiviti tersebut. Ia menunjukkan bahawa mereka yang mempunyai sensitiviti terhadap gluten juga akan mendapat hasil ujian enzim hati yang luar biasa.

  Sayuran Cruciferous

  Glukosinolat dapat membantu hati menghasilkan enzim tertentu yang dapat mengeluarkan karsinogen dan toksin lain dari badan. Glukosinolat paling banyak dikesan dalam brokoli dan kubis bunga.

  Lemon dan limau

  Vitamin C dikenali kerana kuasa menukar bahan toksik ke bahan yang dapat diserap oleh air. Buah-buahan sitrus adalah antara buah-buahan yang sangat kaya dengan vitamin C. Oleh itu, anda disyorkan untuk minum air lemon atau limau nipis segar pada waktu pagi.

  Walnut

  Walnut mengandungi jumlah asid amino arginine yang tinggi, jadi ia dapat membantu mendetoksifikasi ammonia daripada hati . Walnut juga mengandungi glutathione dan asid lemak omega-3.

  Kubis

  Kubis, sama seperti kubis bunga dan brokoli, apabila memasuki badan anda, boleh merangsang pengeluaran enzim-enzim yang menyahtoksin hati, dan seterusnya menyumbang kepada penyingkiran toksin.

  Kunyit

  Hati anda benar-benar menyukai kunyit. Kunyit meningkatkan detoksifikasi hati dengan membantu enzim yang menanggalkan toksin secara aktif. Walaupun kunyit adalah rempah untuk semua jenis hidangan, anda juga boleh mengambil suplemen kunyit.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 06/07/2022

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan