What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Khasiat Sebiji Epal Hijau Dapat Mencegah Sakit Jantung & Memelihara Sel Kulit Wajah

  Khasiat Sebiji Epal Hijau Dapat Mencegah Sakit Jantung & Memelihara Sel Kulit Wajah

  Walaupun epal hijau kurang menjadi kegemaran kebanyakan orang kerana rasanya yang sedikit masam. Epal hijau mempunyai banyak manfaat kesihatan dan kecantikan yang ditawarkan. Ia dilengkapi dengan nutrien, serat, mineral dan vitamin yang baik untuk keseluruhan kesihatan. Berikut adalah senarai 5 faedah epal hijau yang luar biasa.

  1. Melawan masalan penuaan

  Epal hijau mempunyai manfaat tambahan lain iaitu membantu memperlahankan proses penuaan dan meningkatkan keindahan keseluruhan. Ia juga membantu dalam penjagaan kulit yang betul dan menghilangkan lingkaran hitam.

  2. Meningkatkan metabolisma

  Epal hijau mempunyai kandungan serat yang tinggi yang membantu meningkatkan metabolisme tubuh. Semasa memakan epal, pastikan anda tidak membuangnya. Mengambil epal bersama kulitnya meningkatkan kesihatan keseluruhannya. Oleh kerana kandungan seratnya yang tinggi, epal membantu dalam proses detoksifikasi. Ia memastikan hati dan sistem penghadaman daripada unsur-unsur berbahaya.

  3. Rendah lemak

  Epal hijau mempunyai kandungan lemak rendah dan membantu mengekalkan aliran darah yang baik di dalam badan. Peredaran yang lebih baik boleh mencegah penyakit jantung dan strok. Epal hijau juga kaya dengan vitamin K yang memberikannya kemampuan untuk menyembuhkan pembekuan darah.

  4. Sumber kaya Vitamin A dan C

  Epal hijau adalah sumber vitamin C yang sangat baik yang memelihara sel-sel kulit daripada kerosakan oleh radikal bebas dan juga mengurangkan risiko kanser kulit. Ia juga mengandungi vitamin A yang membantu dalam mengekalkan penglihatan yang baik.

  5. Baik untuk tulang

  Selain menjadi sumber vitamin dan mineral yang sangat baik, epal hijau juga kaya dengan kandungan kalsium. Makan epal hijau setiap hari boleh menguatkan tulang dan gigi.

  health-tool-icon

  Kalkulator BMR

  Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

  Lelaki

  Wanita

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  5 Amazing Benefits Of Green Apples For Skin And Overall Health  https://food.ndtv.com/food-drinks/5-amazing-benefits-of-green-apples-for-skin-and-overall-health-1804690 Accessed May 31, 2018.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 20/08/2020
  Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Next article: