backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan

5 Jenis Penyakit Jantung Kongenital Pada Anak

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 26/07/2023

5 Jenis Penyakit Jantung Kongenital Pada Anak

Penyakit jantung kongenital pada anak merupakan satu abnormaliti atau kelainan yang dikesan pada bayi yang sudah lahir atau yang baru lahir. Keadaan ini menjadi masalah yang cukup serius kerana biasanya bayi akan menghadapi masalah kesihatan yang memberi kesan dalam jangka masa panjang.

Jenis penyakit jantung kongenital pada anak

1. Jantung berlubang (Ventracular Septal Defect)

VSD adalah sejenis penyakit jantung kongenital pada anak yang dapat dikesan melalui kelainan lubang jantung di ruang antara sel hati. Lubang ini menyebabkan kebocoran aliran darah di ruang kiri dan kanan jantung.

Kebocoran ini menjadikan beberapa darah yang kaya oksigen kembali ke paru-paru sehingga menghalang darah rendah oksigen daripada memasuki paru-paru. 

Apabila lubang itu besar, bayi mungkin mengalami kegagalan jantung. VSD adalah kecacatan jantung kongenital yang paling biasa (30% daripada kes).

Simptom utama gangguan ini adalah kesukaran menyusukan bayi dan gangguan pertumbuhan, sesak nafas dan mudah keletihan.

Bayi dengan VSD yang besar tidur dengan cepat selepas kurang menyusu, bangun seketika kerana kelaparan, cuba menyusu lagi tetapi cepat letih, tertidur lagi, dan sebagainya.

2. Patent Ductus Arteriosus (PDA)

penyakit jantung kongenital

Penyakit jantung PDA adalah masalah jantung yang berlaku tidak lama selepas kelahiran di beberapa bayi. Dalam PDA, aliran darah yang tidak normal berlaku di antara dua arteri utama yang berkaitan dengan jantung.

Sebelum kelahiran, kedua-dua arteri utama iaitu arteri aorta dan paru-paru (PULL-mun-ary) disambungkan dengan saluran darah yang disebut ductus arteriosus. Saluran ini adalah bahagian penting peredaran darah janin.

Dalam masa beberapa minit atau sehingga beberapa hari selepas kelahiran, saluran itu sepatutnya ditutup sebagai sebahagian daripada perubahan normal yang berlaku dalam peredaran bayi.

Namun dalam beberapa bayi, duktus arteriosus tetap terbuka (paten). Pembukaan ini membolehkan darah kaya oksigen dari aorta dicampur dengan darah yang kurang oksigen dari arteri pulmonari.

Ini boleh menyebabkan tekanan pada jantung dan meningkatkan tekanan darah di arteri paru-paru.

3. Penyempitan injap paru-paru (Pulmonary Stenosis)

penyakit jantung kongenital

Penyempitan injap paru-paru (PS) yang berfungsi mengatur aliran darah rendah oksigen dari bahagian kanan jantung ke paru-paru.

Dengan penyempitan ini, bahagian kanan harus bekerja keras mengepam darah sehingga makin lama makin membesar (hipertrofi).

Penyakit jantung kongenital pada anak ini terjadi pada 10% kes. Kebanyakan penghidap yang baru terdiagnosis setelah dewasa. Jika ya, kesannya mungkin sangat merosakkan ke dalam bentuk penyakit jantung baru, tinggi risiko strok dan jangka hayat yang rendah.

4. Antrial Septal Defect (ASD)

Kekurangan septum atrium adalah lubang di dinding di antara atria, yang merupakan dua ruang atas jantung.

Lubang menyebabkan darah mengalir dari atrium kiri dan bercampur dengan atrium kanan, dan bukannya ke seluruh badan.

Kecacatan septum atrium boleh dianggap sebagai kecacatan jantung kongenital yang mudah kerana lubang boleh menutup dengan sendirinya apabila jantung berkembang semasa zaman kanak-kanak, dan pembaikan mungkin tidak diperlukan.

ASD berlaku pada 5-7% kes dan lebih banyak terjadi pada bayi perempuan berbanding bayi lelaki.

5. Tetralogy of Fallot

penyakit jantung kongenital

Penyakit jantung kongenital pada anak ini adalah komplikasi biasa  dan melibatkan empat keadaan: VSD, penyempitan pulmonari jantung (PS), ventrikel kanan jantung (hipertropi) dan akar aorta di atas lubang VSD.

Dalam penyakit ini yang memainkan peranan penting adalah kecacatan septum ventrikel dan stenosis pulmonari, dengan syarat kecacatan pada ventrikel sekurang-kurangnya sebesar pembukaan aorta.

Lubang VSD biasanya besar dan aliran darah dari ruang sebelah kanan melalui lubang ini ke sebelah kiri. Ini berlaku kerana ketahanan terhadap injap pulmonari.

Apabila memasuki ventrikel kiri, darah oksigen yang rendah dipam ke dalam aorta dan mengalir ke seluruh badan.

Akibatnya, bayi yang menghidap TOF mempunyai kulit kebiruan kerana kekurangan oksigen.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 26/07/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan