backup og meta

AWAS! Selalu Sakit Dada Semasa Bersenam? Ini Mungkin Tanda Sakit Jantung

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/11/2022

  AWAS! Selalu Sakit Dada Semasa Bersenam? Ini Mungkin Tanda Sakit Jantung

  Gaya hidup yang tidak aktif adalah salah satu faktor risiko utama untuk mendapat tanda penyakit jantung. Menurut Persekutuan Jantung Dunia, kurang bersenam boleh meningkatkan risiko masalah jantung sebanyak 50 peratus (%). Namun begitu, faktor risiko lain termasuk:

  Mengurangkan faktor risiko ini boleh merendahkan peluang serangan jantung atau strok dan keperluan anda untuk prosedur perubatan berkaitan jantung, termasuk pembedahan pintasan.

  Kekal aktif adalah cara terbaik untuk mengurangkan risiko penyakit jantung. Senaman aerobik seperti berjalan kaki telah terbukti dapat meningkatkan kesihatan jantung. Ia juga boleh membalikkan beberapa faktor risiko untuk penyakit kardiovaskular dengan membantu penurunan berat badan dan menurunkan tekanan darah.

  Walau bagaimanapun, senaman juga ada ketikanya boleh meningkatkan risiko serangan jantung terutama pada mereka yang mempunyai penyakit jantung dan tidak memantau aktiviti yang dilakukan dengan betul.

  Mengapa saya perlu mengambil langkah berjaga-jaga?

  penyakit jantung

  Senaman adalah penting dalam membantu mencegah penyakit jantung. Ia umumnya selamat untuk kebanyakan orang, tetapi anda harus mengambil langkah berjaga-jaga, terutamanya jika:

  • Doktor anda memberitahu bahawa anda mempunyai satu atau lebih faktor risiko penyakit jantung.
  • Anda baru mengalami serangan jantung atau masalah jantung lain.
  • Anda tidak aktif sebelum ini.

  Individu dengan penyakit jantung boleh bersenam dangan selamat jika mereka menilainya terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, senaman tidak sesuai untuk semua orang yang mempunyai penyakit jantung.

  Sekiranya baru mula bersenam, anda boleh memulakannya dengan perlahan bagi mengelak kesan buruk. Kemudian, bincang dengan doktor sebelum memulakan program senaman baru. Anda juga mungkin perlu memulakan senaman di bawah pengawasan perubatan.

  Walaupun dengan langkah berjaga-jaga ini, namun sukar untuk doktor meramalkan masalah kesihatan yang mungkin anda alami ketika senaman.

  Untuk lebih selamat, pertimbangkan diri anda dengan simptom yang mungkin mendatangkan komplikasi yang berbahaya. Ini kerana, menyedari beberapa tanda amaran biasa mengenai masalah yang berkaitan dengan jantung boleh menyelamatkan nyawa.

  Tanda-tanda penyakit jantung

  Walaupun anda pernah mendapat serangan jantung, namun anda mungkin akan mengalami simptom yang sama sekali lagi. Oleh itu, dapatkan segera rawatan perubatan jika muncul simptom seperti berikut:

  Kesakitan/ketidakselesaan dada

  Ramai orang mengaitkan kesakitan dada yang terjadi secara tiba-tiba dan kuat dengan serangan jantung. Ini kerana, sesetengah serangan jantung mungkin bermula dengan cara ini.

  Walau bagaimanapun, ramai yang bermula dengan rasa tidak selesa, tekanan, kemerahan atau terasa penuh di tengah dada. Kesakitan boleh menjadi halus dan boleh datang dan pergi, jadi sukar untuk mengatakan apa yang tidak kena.

  Jadi, apa yang boleh anda buat adalah berhenti bersenam dan dapatkan rawatan perubatan jika simptom ini berlangsung selama lebih daripada beberapa minit.

  Nafas pendek

  Rasa bernafas yang luar biasa dengan ketidakselesaan dada semasa aktiviti sering menjadi petanda kepada serangan jantung. Simptom ini boleh berlaku sebelum ketidakselesaan dada atau mungkin berlaku tanpa rasa tidak selesa pada dada.

  Pening atau sakit kepala ringan

  Walaupun aktiviti fizikal mungkin membuatkan anda berasa penat namun jika tiba-tiba merasakan pening dan sakit kepala semasa bersenam, itu petanda amaran yang anda patut berhenti dari melakukannya dengan segera. 

  Irama/degupan jantung tidak normal

  Berasa degupan jantung anda yang melompat atau berdebar-debar menunjukkan masalah yang berkaitan dengan jantung. Dapatkan rawatan perubatan jika anda berasa degupan jantung yang luar biasa semasa bersenam.

  Ketidakselesaan di bahagian lain badan

  Simptom boleh merangkumi ketidakselesaan atau rasa sakit di bahagian seperti lengan, belakang badan, leher, rahang atau perut. 

  Tanda penyakit jantung – berpeluh luar biasa

  Walaupun berpeluh semasa bersenam adalah normal, namun begitu loya dan berpeluh sejuk adalah tanda amaran. Sesetengah orang yang mengalami serangan jantung telah mengatakan ia sesuatu yang sangat azab akan berlaku pada badan mereka. Jadi hati-hati semasa bersenam.

  Bilakah saya perlu membuat panggilan kecemasan?

  jantung

  Apabila menghadapi masalah jantung, masa adalah sangat penting. Setiap kiraan kedua, jangan ambil pendekatan tunggu dan lihat atau cuba meneruskan senaman anda. Dapatkan bantuan perubatan jika anda fikir mungkin mengalami sebarang tanda amaran di atas.

  Adalah dinasihatkan supaya menunggu tidak lebih daripada beberapa minit, paling kurang lima minit untuk menghubungi doktor. Jantung anda boleh berhenti berdegup semasa serangan jantung. Ahli perubatan kecemasan mempunyai pengetahuan dan peralatan yang diperlukan supaya ia berdegup semula.

  Dapatkan bantuan orang lain memandu anda ke hospital dengan segera jika mengalami simptom serangan jantung secara tiba-tiba.

  Apa yang patut saya sediakan?

  Bersedia untuk menjawab soalan-soalan berikut jika mendapati diri anda di dalam bilik kecemasan setelah mengalami simptom-simptom yang mengganggu semasa bersenam:

  • Bilakah ketidakselesaan atau kesakitan anda bermula?
  • Apa yang anda lakukan apabila ketidakselesaan atau kesakitan bermula?
  • Adakah rasa sakit pada tahap yang paling kuat dengan serta-merta, atau adakah ia secara beransur-ansur meningkat?
  • Adakah anda perasan apa-apa simptom tambahan yang berkaitan dengan ketidakselesaan seperti mual, berpeluh, pening, atau berdebar-debar?
  • Pada skala 1 hingga 10, berapa angka yang akan digunakan untuk menggambarkan ketidakselesaan anda pada masa ini?

  Jawab soalan-soalan ini dengan sebaiknya kerana ia dapat membantu pasukan perubatan memberikan penjagaan terbaik yang boleh menyelamatkan nyawa anda.

  Apa yang boleh dijangkakan? 

  Kira-kira 600,000 orang mati akibat penyakit jantung setiap tahun. Sebab itu, senaman adalah satu cara untuk melawan statistik ini tetapi adalah penting untuk melakukannya dengan berhati-hati.

  Ia boleh memberi manfaat dengan menggunakan monitor kadar degupan jantung apabila anda bersenam. Sasarkan 60 hingga 80 peratus bagi kadar degupan jantung maksimum. Pastikan melaporkan apa-apa tanda amaran masalah jantung semasa bersenam.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/11/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan