home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

5 Makanan Baik untuk Gigi Kanak-kanak

5 Makanan Baik untuk Gigi Kanak-kanak

Anak anda memerlukan pelbagai sumber makanan untuk mendapat cukup nutrisi bagi perkembangan giginya. Selain kumpulan makanan utama, dengan menambah lebih makanan super dalam diet anak anda akan menyediakan lebih mineral, vitamin, serat, dan lemak sihat untuk perlindungan gigi mereka. Artikel ini menyediakan 5 makanan baik untuk gigi kanak-kanak.

Sayuran crunchy

Jika anda mencari makanan kunyahan ‘semula jadi’, mungkin sayuran crunchy atau rangup (seperti lobak mentah, kubis bunga, kacang hijau, daun saderi atau snap kacang) adalah pilihan yang sesuai. Sayur-sayuran ini mempunyai tekstur kasar semula jadi yang membantu mengikis keluar sisa plak yang tidak diperlukan selepas anak anda memberus gigi. Ibu bapa perlu menyediakan sayuran seperti ini sebagai snek atau pencuci mulut dan menggalakkan kanak-kanak untuk kerap mengunyah sayuran ini.

Buah-buahan kaya dengan vitamin C

Bagi mencegah gingivitis yang disebabkan oleh beberapa jenis bakteria dalam mulut kanak-kanak, jadi anda perlu menyediakan buah-buahan yang kaya dengan vitamin C dalam makanan harian anak anda. Terdapat banyak jenis buah yang kaya dengan vitamin C yang mudah anda dapati di pasar seperti oren, buah limau, kiwi, cantaloupe, betik, dan beberapa jenis buahan lain. Di samping itu, beri juga adalah salah satu buah yang paling berkhasiat dan lazat yang boleh dimakan setiap hari. Beri seperti strawberi, raspberi atau beri hitam bukan sahaja merupakan pencuci mulut yang sedap, bahkan juga adalah buah yang sangat kaya dengan nutrien dan antioksida. Beri dan buah kaya vitamin C lain boleh membantu menghapuskan bakteria dalam mulut dan membekalkan kolagen sihat untuk gusi anda.

Kekacang dan bijian

Jika anak anda berusia 3 tahun ke atas, anda boleh berikannya makan bijian seperti biji bunga matahari dan biji chia. Bijian ini adalah sumber mineral hebat, mengandungi lemak baik, protein dan serat. Ia juga menyediakan lemak semula jadi yang menyalut gigi dan membantu melindungi gigi daripada bakteria. Bijian Grind pula sangat lazat dan mudah dimakan sebagai snek, ditaburkan pada salad, serta dijadikan pencuci mulut yang menyelerakan. Juga, anda boleh menambah bijian dan kekacang semasa membuat kek untuk seisi keluarga anda. Minyak semula jadi yang ada dalam bijian membantu menguatkan enamel gigi. Malahan, sesetengah bijian juga menyediakan kalsium. Bijian dan kekacang ini disarankan untuk disimpan di dalam peti sejuk bagi mengelakkan kerosakan.

Gula-gula getah tanpa gula

Jika anda terlalu sibuk untuk menyiapkan buah atau sayur, anda boleh mempertimbangkan untuk memberi anak makan gula-gula getah. Kebanyakan gula-gula getah dibuat bagi membantu mengeluarkan plak dan meningkatkan antibodi semula jadi dalam mulut anak anda. Selain itu, dengan mengunyah gula-gula getah tanpa gula selepas makan boleh membantu anak anda mengelakkan kerosakan gigi dan masalah nafas berbau.

Produk tenusu

Produk tenusu tanpa gula tambahan adalah perlu untuk gigi kanak-kanak. Contohnya, keju akan merangsang penghasilan saliva atau air liur sementara kalsium di dalamnya membantu menggantikan mineral terlarut resap dari gigi oleh asid. Produk tenusu kegemaran kanak-kanak seperti susu, yogurt, dan aiskrim tanpa gula juga menyediakan kalsium dan fosfat. Susu diperkaya adalah penuh dengan vitamin D, yang membantu tubuh kanak-kanak memproses kalsium dengan berkesan.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
  1. Food and drinks for healthy teeth. http://www.child-smile.org.uk/parents-and-carers/3-to-5-year-olds/food-and-drinks-for-healthy-teeth.aspx. Accessed December 9, 2016.
  2. Healthy Nutrition for Healthy Teeth. https://www.eatright.org/food/vitamins-and-supplements/nutrient-rich-foods/healthy-nutrition-for-healthy-teeth. Accessed on Sept 10, 2021
  3. Nutrition and Your Child’s Dental Health. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10963-nutrition-and-your-childs-dental-health. Accessed on Sept 10, 2021
  4. Healthy Teeth and Your Child’s Diet. https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/oral-health/Pages/Healthy-Teeth-and-Your-Childs-Diet.aspx. Accessed on Sept 10, 2021
  5. Keeping Your Child’s Teeth Healthy. https://kidshealth.org/en/parents/healthy.html. Accessed on Sept 10, 2021
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 10/09/2021
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor