home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Buah-buahan yang Patut Dimakan pada Bulan Puasa

Buah-buahan yang Patut Dimakan pada Bulan Puasa

Masalah utama yang sering dihadapi semasa puasa adalah dehidrasi iaitu kekurangan cecair badan yang boleh menjejaskan kesihatan. Pengambilan buah-buahan selepas berbuka puasa bukan sahaja menyejukkan tubuh tetapi melancarkan pencernaan dan juga membekalkan vitamin bagi kesihatan tubuh.

Berikut adalah manfaat buag-buahan yang patut diambil semasa berbuka dan bersahur.

1. Kurma

Kurma adalah sumber serat yang sangat baik untuk diambil khususnya semasa berbuka puasa. Ia kaya dengan kandungan gula (glukosa dan fruktosa) yang bermanfaat untuk mengembalikan tenaga yang hilang daripada tubuh sepanjang berpuasa. Selain itu, kurma juga mengandungi antioksidan yang boleh melindungi tubuh dari radikal bebas dan terhindar daripada risiko kanser.

2. Tembikai

Tembikai bukan sahaja buah-buahan yang mengandungi banyak air, tetapi juga mineral yang boleh menghidrasi tubuh seperti magnesium, kalsium, sodium dan potasium. Ini membuatkan tembikai lebih efektif menghidrasi tubuh berbanding air. Tembikai juga mengandungi elektrolit sebanyak 92% yang mampu membantu tubuh memperoleh kembali cecair dan elektrolit yang hilang.

3. Oren

Oren yang rasanya masam dan manis boleh memenuhi keperluan pengambilan harian vitamin C tubuh semasa berpuasa dan 87% kandungan oren juga adalah air. Oren yang menyegarkan mengandungi kandungan istimewa seperti asid folat, dan antioksidan bagi melawan penyakit. Selain dimakan secara langsung, buah ini juga sering diolah ke dalam bentuk jus yang menyegarkan.

4. Buah beri

Buah beri seperti strawberi sangat bermanfaat untuk dimakan selepas berbuka puasa bagi melancarkan pencernaan tubuh. Ia mengandungi antioksidan yang tinggi, dan diperbuat daripada 92% air. Selain itu, raspberi dan bluberi juga bagus. Ini kerana semua buah-buahan beri ini kaya akan vitamin C yang boleh membersihkan arteri, mengawal gula dalam darah, dan memiliki rasa yang segar.

5. Pisang

Pisang mengandungi potasium yang tinggi yang bermanfaat untuk jantung. Anda boleh mengambilnya ketika bersahur kerana ia boleh membantu tubuh sentiasa segar. Selain itu, pisang juga baik diambil oleh pesakit diabetes, anemia, ulser, dan banyak lagi.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

10 Buah yang Baik Untuk Dikonsumsi Pada Bulan Puasa http://www.esquire.co.id/article/2017/5/4518-10-Buah-yang-Baik-Untuk-Dikonsumsi-Pada-Bulan-Puasa Accessed 21 May 2018.

Kaya Air, Ini 6 Buah Sempurna untuk Buka Puasa https://www.liputan6.com/ramadan/read/3532337/kaya-air-ini-6-buah-sempurna-untuk-buka-puasa?HouseAds&campaign=ramadan2018_Home_STS1 Accessed 21 May 2018.

Manfaat 5 Buah yang Bagus Dikonsumsi Saat Bulan Puasa https://indonesianyouth.org/sintiaastarina/manfaat-5-buah-yang-bagus-dikonsumsi-saat-bulan-puasa/ Accessed 21 May 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 08/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x