Adakah Gemuk Bermaksud Sihat?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 03/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Obesiti merupakan penyakit yang boleh mempengaruhi tahap kesihatan individu dan kini Malaysia merupakan negara tergemuk di Asia Tenggara. Jika dilihat kepada kajian yang telah dibuat, hampir kesemuanya bersetuju bahawa obesiti boleh mendatangkan kemudaratan dalam jangka masa panjang. Sekejap. Hampir kesemuanya? Bukan semua ke? Ada ke kajian yang mengatakan sebaliknya? Ikuti artikel ini untuk maklumat selanjutnya.

Paradoks obesiti

Pada tahun 2002, kajian yang dibuat oleh Gruberg telah mendapati bahawa rawatan untuk penyakit jantung mempunyai tahap keberkesanan yang tinggi dalam kalangan mereka yang obes. Ini bercanggah dengan apa yang kita tahu berkenaan dengan risiko kematian individu obes berbanding dengan individu biasa. Hasil dapatan kajian tersebut menunjukkan risiko kematian mereka yang obes, akibat daripada penyakit kronik, adalah rendah berbanding dengan mereka yang mempunyai BMI yang normal. Fenomena ini telah dipanggil sebagai paradoks obesiti.

Susulan daripada kajian itu, pada tahun 2006, 40 kajian kohort telah diteliti untuk mengesahkan paradoks obesiti. Melalui penelitian ini, 260,000 data pesakit yang dirawat untuk penyakit jantung telah disemak. Mereka yang mempunyai BMI pada kelas obesiti mempunyai kadar mortaliti yang rendah berbanding mereka yang mempunyai BMI normal. Walau bagaimanapun, individu obesiti kelas 2 dan ke atas mempunyai kadar mortaliti yang paling tinggi. Ini bermaksud paradoks obesiti cuma berguna buat mereka yang mempunyai BMI di antara 30 ke 34.9 (nilai berbeza mengikut demografi tertentu).

Fenomena ini tidak terhad kepada penyakit jantung sahaja malah beberapa lagi penyakit kronik seperti strok, osteoporosis dan penyakit buah pinggang. Pelbagai jenis kajian telah dijalankan bagi mengkaji kesan obesiti terhadap penyakit-penyakit tersebut. Pada tahun 2011, kajian yang telah dijalankan oleh Vemmos telah mendapati mereka yang obes mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk hidup selepas serangan strok berbanding mereka yang mempunyai BMI normal. Kajian berkenaan dengan osteoporosis dalam kalangan warga emas pada tahun 2009 juga telah mendapati 75.3% mereka yang telah didiagnos merupakan individu yang mempunyai BMI yang rendah.

Jadi, adakah individu obesiti mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mencapai kepanjangan usia berbanding mereka yang mempunyai BMI normal? Jawapannya? Tidak sama sekali.

Diagnosis pada usia muda

“Jika kajian menunjukkan saya mempunyai peluang tinggi untuk hidup dengan penyakit kronik berbanding mereka yang mempunyai BMI normal, kenapa saya perlu berusaha untuk kurus?”

Jika anda ditanya oleh pesakit berkenaan dengan paradoks obesiti 2 tahun lepas, sukar untuk anda jawab. Namun pada tahun 2018, kajian yang dibuat oleh Dr Sadiya Khan telah mendapati bahawa maklumat yang diberikan dalam menjustifikasikan paradoks obesiti adalah tidak tepat. Walaupun mereka mempunyai respons yang baik dalam konteks rawatan penyakit kronik, individu obes mempunyai risiko yang tinggi bagi mendapat penyakit kronik tersebut berbanding dengan individu yang mempunyai BMI yang normal.

Dalam kajian tersebut, 190,672 rekod kesihatan pesakit telah disemak. Hasilnya, mereka mendapati bahawa penyakit kardiovaskular dialami oleh:

 • 37% individu lelaki yang mempunyai masalah berat berlebihan 
 • 47% individu lelaki yang mempunyai masalah obesiti 
 • 65.4% individu lelaki yang mempunyai masalah obesiti morbid
 • 32% individu lelaki yang mempunyai BMI normal

Setelah mempertimbangkan maklumat berkaitan demografi pesakit, Khan menyimpulkan bahawa mereka yang mempunyai BMI yang berlebihan mempunyai risiko seumur hidup yang tinggi untuk mendapat penyakit kardiovaskular. Perkara penting yang perlu kita ingat adalah bukan keberkesanan rawatan terhadap pesakit obes yang sepatutnya menjadi buruan, tetapi kualiti hidup yang dialami mereka.

Individu obesiti mempunyai risiko yang tinggi untuk didiagnosis dengan penyakit kronik pada usia yang muda. Mereka mempunyai ruang masa bebas penyakit yang kecil dan ini meningkatkan risiko kematian mereka pada usia muda. Mereka yang mempunyai BMI normal secara puratanya akan hidup 5.6 tahun lebih lama berbanding dengan mereka yang mempunyai masalah obesiti morbid. Paradoks obesiti wujud berkemungkinan disebabkan oleh diagnosis penyakit kardiovaskular pada usia yang awal bagi individu obesiti.

Konklusi

Obesiti masih merupakan pembunuh dalam diam. Paradoks obesiti telah dibuktikan melalui kajian sebagai konsep yang mempunyai kelemahan berkaitan dengan kualiti hidup individu. Jika anda merupakan individu yang sering menggunakan paradoks obesiti sebagai alasan untuk tidak mengurangkan berat badan, berhentilah. Sudah tiba masanya untuk anda cuba mencapai BMI yang normal. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Stres! Tiap Kali DATANG BULAN Mesti Berat Badan Naik, Ini Faktor Wanita Gemuk Ketika Period

  Apabila menimbang berat badan hari-hari biasa hasilnya normal sahaja, tetapi ketika 'datang bulan', angka terus naik! Pernahkah anda mengalami situasi ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 06/01/2021 . 3 minit bacaan

  Ini Cara Mudah Elak Anak Obes Apabila Besar, Ibu Kena Berikan Si Manja Susu Badan Eksklusif

  Kebaikan penyusuan susu ibu sama ada pada anak mahupun ibu itu sendiri sudah diketahui. Tetapi benarkah susu badan kurangkan risiko obesiti pada si manja?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penyusuan Badan 06/01/2021 . 3 minit bacaan

  Siapa Yang Tak Nak Kulit Cantik Kan? Sebab Itu Kena Cuba 5 Diet Yang Penuh Manfaat Ini!

  Jangan tak tahu, ada diet untuk kulit cantik khas jika anda berhasrat menjaga kecantikan kulit. Jom klik artikel ini untuk tahu 5 jenis diet tersebut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan Sihat 31/12/2020 . 3 minit bacaan

  Info Lengkap Mengenai Obesiti: Punca, Komplikasi Dan Langkah Pencegahan

  Obesiti boleh dikategorikan sebagai penyakit kronik yang kini didiagnosis dalam kalangan 650 juta orang dewasa di seluruh dunia. Ini kesannya...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Obesiti, Pusat Kesihatan 30/12/2020 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kalori per hari untuk diet

  Psssttt.. Ini Rahsia Nak Kurus! Jaga Pengambilan KALORI Harian, Ikut Cara Ini Pasti Jadi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 14/01/2021 . 3 minit bacaan
  minyak kelapa dara dan santan

  FAKTA! Santan & Minyak Kelapa Dara VCO Berkalori Tinggi, Jadi Sila Ambil Berpada-pada

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 13/01/2021 . 3 minit bacaan
  makanan diet eat clean

  Azam Tahun Baharu Nak Fit & Langsing? Jom Mulakan Diet Eat Clean Hari Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 07/01/2021 . 3 minit bacaan
  manfaat diet mediterranean

  WOW! Percaya Atau Tidak, Ada Satu Jenis Diet Yang Boleh Bantu Kita Lawan Depresi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 07/01/2021 . 3 minit bacaan