Ubat-ubatan yang Perlu Dielakkan Jika Anda Mempunyai Kanser Hati

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Salah satu fungsi utama hati adalah memecahkan bahan-bahan yang di ambil secara oral, termasuk ubat-ubatan, herba, dan makanan tambahan. Walau bagaimanapun, apabila hati rosak disebabkan oleh beberapa penyakit atau keadaan kesihatan, ia mesti mempunyai batasan untuk mengambil ubat, herba, dan makanan tambahan.

Paracetamol (acetaminophen)

Ubat paling terkenal yang boleh membahayakan hati ialah acetaminophen, juga dikenali sebagai Tylenol®. Ubat ini boleh diakses secara meluas tanpa preskripsi dan disyorkan dalam kebanyakan ubat-ubatan yang flu dan selesema. Ia dijual di kedai ubat-ubatan serta dalam preskripsi ubat-ubatan rasa sakit. Kebanyakan ubat-ubatan kesakitan yang dilabelkan sebagai “non-aspirin” mempunyai acetaminophen sebagai bahan utamanya.

Acetaminophen, apabila digunakan seperti yang ditunjukkan, sangat selamat walaupun bagi orang yang mempunyai penyakit hati. Walau bagaimanapun, mengambil terlalu banyak acetaminophen sekaligus, atau mengambil dos yang tinggi secara berterusan selama beberapa hari boleh menyebabkan kerosakan pada hati. Orang yang sihat tidak boleh mengambil lebih daripada 1,000mg acetaminophen setiap dos, dan mesti mengambil tidak lebih daripada 3,000mg dalam satu hari (iaitu maksimum 1,000mg setiap 8 jam). Di samping itu, walaupun individu sihat perlu elakkan mengambil 3,000mg acetaminophen setiap hari selama lebih dari 3 hingga 5 hari.

Pesakit dengan penyakit hati perlu menghadkan jumlah acetaminophen harian kepada 2,000mg sehari, atau lebih kurang jika penyakit hati yang teruk hadir. Walaupun jika anda tidak mempunyai penyakit hati, selalu gunakan jumlah terkecil acetaminophen yang diperlukan untuk mendapatkan bantuan. Ia adalah penting bahawa anda membaca label label semua ubat preskripsi dan bukan preskripsi yang anda ambil dengan teliti. Seringkali acetaminophen mungkin terdapat dalam beberapa ubat yang boleh menyebabkan anda mengambil dos acetaminophen yang melebihi had selamat.

Pengurangan ubat kolesterol

Satu lagi kumpulan ubat yang boleh menjejaskan ujian hati ialah ubat menurunkan kolesterol yang biasa dikenali sebagai “statin”. Ia adalah kumpulan yang mengandungi banyak ubat yang disyorkan untuk menurunkan kolesterol. Walau bagaimanapun, ia tidak sesekali bagi mereka mengembangkan kenaikan kecil ujian hati tidak lama selepas mereka mula mengambil ubat-ubatan ini. Dalam majoriti kes, kenaikan ini kurang daripada 3 kali tahap asas dan tahap kembali normal walaupun penggunaan ubat yang berterusan. Baru-baru ini, FDA mengganggu cadangan untuk pemantauan biasa ujian hati apabila pesakit mulakan pengambulan statin. Sekiranya ujian hati dilakukan, ubat tidak boleh dihentikan jika hanya sedikit peningkatan ujian hati.

Suplemen dan herba

Suplemen dan herba, walaupun “semula jadi”, boleh memudaratkan hati. Pengeluaran dan pengedaran suplemen ini tidak diurus dengan teliti seperti pengeluaran ubat preskripsi. Produk “semula jadi” boleh berada di pasaran dengan sedikit ujian atau tanpa bukti keberkesanannya. Kadang-kadang ramuan atau suplemen itu sendiri boleh menyebabkan kerosakan hati. Dalam kes lain, kekotoran atau toksin semasa penyediaan produk boleh menjadi toksik kepada hati. Sesetengah produk semula jadi yang dikenali sebagai toksik kepada hati terdiri daripada chaparral, teh comfrey, kava, skullcap, dan yohimbe, tetapi terdapat banyak lagi herba. Malah suplemen vitamin dan makanan tambahan, seperti produk kehilangan berat badan, boleh merosakkan. Terlalu banyak besi atau vitamin A boleh menyebabkan kerosakan hati yang besar. Secara umumnya, anda tidak perlu mengambil suplemen besi melainkan anda telah dikesan dengan kekurangan zat besi. Dos Vitamin A tidak boleh melebihi 5,000 unit sehari, kecuali disediakan sebagai beta-karoten.

Diet apabila anda mempunyai sebarang penyakit atau keadaan kesihatan sangat penting. Rujuk doktor atau ahli farmasi anda apabila anda mempunyai sebarang soalan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kesan Asid Folik Dan Zink Kepada Tahap Kesuburan Lelaki

  Betul ke asid folik dan zink boleh meningkatkan tahap kesuburan lelaki? Baca artikel ini untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut. 

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 28/01/2020 . 4 minit bacaan

  Bolehkah Pengambilan Suplemen Menggantikan Senaman?

  Untuk cergas, cara paling mudah adalah dengan melakukan senaman. Tetapi bolehkah pengambilan suplemen dapat menjadikan badan anda cergas tanpa bersenam?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 15/01/2020 . 4 minit bacaan

  Pernah Dengar Teh Bunga Raya? Jika Belum, Ini Manfaat Yang Perlu Anda Tahu

  Ramai yang tidak percaya bahawa pokok bunga raya juga mempunyai khasiat sepertimana pokok-pokok herba terkenal yang lain. Terutamanya teh bunga raya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 13/11/2019 . 2 minit bacaan

  Halba Dan Keistimewaannya Pada Kesihatan, Ia Juga Boleh Menghalang Kanser Kolon? Wow!

  Banyak kebaikan halba pada kesihatan seperti daunnya digunakan sebagai herba dan bijinya pula digunakan sebagai rempah digunakan bagi tujuan perubatan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 20/08/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  daun kapal terbang

  Minum Air Rendaman Kapal Terbang Boleh Rawat Kencing Manis? Jangan Buat BAHAYA!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 18/08/2020 . 3 minit bacaan
  susu protein

  Nak Jadi Abang Sado, Boleh Ke Kalau Ambil Suplemen Protein Tapi Tidak Angkat Besi Di Gym?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/08/2020 . 3 minit bacaan
  kacip fatimah

  Khasiat Kacip Fatimah Diperakui, Tapi Wanita Hamil Dan Ibu Menyusu Boleh Makan Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 04/08/2020 . 3 minit bacaan
  vitamin untuk anak

  Tahu Tak, Bukan Semua Suplemen Anak Boleh Makan? Ada Yang Bahaya Buat Teruna & Dara

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 28/07/2020 . 3 minit bacaan