Sindrom Ganser: Adakah Ia Penyakit Mental?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Sindrom Ganser adalah keadaan jarang dan kontroversi, yang mana ciri utama paling menarik adalah penghasilan jawapan yang hampir bagi soalan yang mudah.

Sindrom Ganser adalah sejenis gangguan rekaan (factitious), penyakit mental di mana seseorang sengaja dan sedar bertindak seolah-olah dia mempunyai penyakit fizikal atau mental ketika dia tidak benar-benar sakit.

Seseorang dengan sindrom Ganser meniru tingkah laku yang biasa dengan penyakit mental, seperti skizofrenia. Sindrom Ganser kadang-kadang dipanggil “psikosis penjara” kerana ia mula diperhatikan di dalam tahanan.

Gangguan rekaan (factitious)

Mereka yang mengalami gangguan rekaan bertindak dengan cara ini akibat keperluan dalaman harus dilihat sebagai sakit atau cedera, bukannya mencapai manfaat jelas seperti keuntungan kewangan. Selain itu, mereka juga sanggup menjalani ujian dan operasi berisiko atau berisiko mendapatkan simpati serta perhatian khusus seperti mereka yang benar-benar sakit.

Gangguan ini secara teknikal dianggap sebagai penyakit mental kerana ia berkaitan dengan masalah emosi yang teruk. Ia lebih biasa pada lelaki berbanding wanita dan paling sering berlaku pada lewat remaja dan tahun-tahun awal dewasa.

Punca

Kurang diketahu mengenai gangguan luar biasa ini, tetapi ia dipercayai reaksi terhadap stres yang melampau. Salah satu punca lain yang menyumbang kepada sindrom ini adalah mengelakkan daripada bertanggungjawab terhadap sesuatu atau keadaan yang tidak menyenangkan. Malah, terdapat juga masalah fizikal yang boleh menyebabkan simptom sindrom Ganser iaitu termasuk alkohol, kecederaan kepada dan strok.

Kebanyakan orang dengan gangguan ini juga mempunyai masalah personaliti, biasanya gangguan personaliti antisosial atau gangguan kepribadian histrionik. Gangguan keperibadian antisosial dicirikan oleh tingkah laku yang tidak bertanggungjawab dan agresif yang sering melibatkan sikap tidak menghiraukan orang lain dan ketidakmampuan untuk mematuhi peraturan masyarakat. Orang yang mengalami gangguan personaliti antisosial kadang-kadang disebut sebagai “sociopaths” atau “psychopaths“.

Bagi orang yang mengalami gangguan personaliti histrionik, harga diri mereka bergantung kepada kelulusan orang lain dan tidak timbul daripada perasaan diri sebenar. Mereka mempunyai keinginan yang besar untuk diperhatikan, dan sering berkelakuan secara dramatik atau tidak sesuai bagi mendapatkan perhatian.

Simptom

Mereka yang mempunyai sindrom Ganser mempunyai episod pendek tingkah laku yang sama seperti yang ditunjukkan oleh orang yang mempunyai penyakit mental yang serius. Seseorang mungkin kelihatan keliru, membuat kenyataan yang tidak masuk akal, dan melaporkan halusinasi seperti pengalaman mengesan perkara yang tidak ada atau mendengar suara.

Sindrom klasik sindrom Ganser adalah vorbeireden. Ini adalah ketika seseorang memberi jawaban karut kepada soalan mudah. Di samping itu, seseorang yang mempunyai keadaan ini boleh melaporkan masalah fizikal dan kehilangan ingatan (amnesia) semasa episod adalah biasa.

Diagnosis

Diagnosis sindrom Ganser adalah mencabar, bukan sahaja kerana melibatkan beberapa ukuran ketidakjujuran tetapi juga kerana ia sangat jarang berlaku. Di samping itu, doktor mesti menolak sebarang kemungkinan masalah fizikal, seperti strok atau kecederaan kepala, sebagai punca simptom sebelum mempertimbangkan diagnosis sindrom Ganser.

Sekiranya doktor tidak menemui sebarang punca fizikal, doktor boleh merujuk seseorang itu kepada ahli psikiatri atau ahli psikologi, profesional kesihatan mental yang dilatih khas untuk mendiagnosis dan mengubati penyakit mental. Pakar psikiatri dan pakar psikologi menggunakan temuduga yang direka khas dan alat penilaian untuk menilai seseorang untuk gangguan rekaan. 

Rawatan

Tujuan pertama rawatan adalah untuk memastikan seseorang itu tidak menyakitkan diri sendiri atau orang lain. Seeorang mungkin perlu dimasukkan ke hospital jika simptom itu melampau atau seseorang itu berbahaya. Adalah sukar untuk meramalkan sama ada dan bila simptom Sindrom Ganser mungkin hilang. Ini sebahagiannya kerana orang dengan Sindrom Ganser sering hadir dengan simptom palsu bukan sekadar sebagai tindak balas kepada peristiwa yang tertekan, tetapi kerana keadaan sering mencerminkan keupayaan terhad seseorang untuk menangani dengan berkesan apabila berlaku tekanan.

Psikoterapi sokongan (sejenis kaunseling), dan pemantauan untuk keselamatan dan penyembuhan simptom adalah rawatan utama untuk Sindrom Ganser. Ubat biasanya tidak digunakan, melainkan jika seseorang itu juga mengalami kemurungan, kegelisahan, atau gangguan keperibadian tertentu.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Mak Buyung Selalu Kemurungan? BAHAYA Bukan Pada Ibu Saja Tapi Juga Bayi

  Ibu mengandung sememangnya akan mengalami perubahan secara fizikal atau emosi. Namun ia boleh menyebabkan kemurungan dan memberikan kesan kepada kandungan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 10/07/2020 . 3 minit bacaan

  Gelisah & Sedih: Emosi Rasa Terganggu Selepas Seks? Mungkin Ini Puncanya

  Hubungan seks yang berlaku seharusnya melahirkan rasa kepuasan. Tetapi berlainan pula dengan anda, gangguan emosi yang dialami. Mengapakah ia berlaku?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 22/06/2020 . 3 minit bacaan

  Berlumba Nak Anak Sentiasa Cemerlang & Wajib Skor Straight A, Itu Semua Punca Anak Stres!

  Tekanan ibu bapa untuk mendapatkan prestasi cemerlang dalam akademik merupakan salah satu punca stres anak. Ketahui 5 tip untuk atasinya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 27/05/2020 . 4 minit bacaan

  Bila Meroyan Akan Berakhir? Awas! Usah Biarkan, Ia Boleh Berlanjutan Jika Tak Dirawat

  Meroyan atau kemurungan selepas bersalin, perkara yang boleh berlaku kepada setiap wanita melahirkan anak. Mengendahkannya boleh menyebabkan ia berlanjutan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Kelahiran Bayi 15/05/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  menyanyi dan menari

  Bukan Sekadar Hobi, Menyanyi & Menari Adalah Penawar Stres Terbaik! Tak Percaya? Jom Baca Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  bunuh diri

  Jika Ada Sesekali Terfikir Untuk Membunuh Diri, Apa Kata Cuba 5 Cara Ini Untuk Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  ketenangan diri

  Selalu Marah Tak Tentu Pasal? Itu Maksudnya Anda Perlukan ‘Me Time’ Untuk Seketika!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 02/09/2020 . 3 minit bacaan
  kesihatan mental

  Betul Ke Individu Yang Kekurangan Vitamin B12 Berisiko Alami Masalah MENTAL? Bahaya Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 02/09/2020 . 3 minit bacaan